O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2021 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
Texto Completo: | https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515 |
Resumo: | Objective: To identify what exists in the Brazilian literature on waste in the form of leftover intake in Food and Nutrition Services for the period 2010 to 2020. Method: Integrative literature review. Data collection occurred during the month of September 2021. 30 studies were selected for final analysis. Results: It was possible to highlight the importance of implementing and maintaining sustainability and actions to combat waste, since most studies have inadequate values for other intakes. Lack of awareness contributes to waste, considering that several studies of rest ingestion index dissipated as results found to this type of campaign. Literature has shown that waste is the result of a sum of contributing factors that cannot be tackled with closed actions and that the meal distribution system influences the rest ingestion index. Conclusion: To become effective in fact, the control of rest intake must be fundamental in the daily planning of quantity and attention to the quality of preparations, based on the number of meals served and the public served at the Food Service, in order to avoid excesses of production, as well as a rejection of the diners to the offered product; training employees to standardize recipes and follow up on technical files; ensure that they are made available suitable for serving in smaller portions, if the customer chooses, in addition to using the customer satisfaction survey to find out about their preferences and dissatisfactions. |
id |
CUB_8d81f8ac38c3509335f48c2a6a86ac91 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/3515 |
network_acronym_str |
CUB |
network_name_str |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
repository_id_str |
|
spelling |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutriçãoDesperdício de AlimentosSustentabilidade em Serviços de AlimentaçãoRestaurantesServiços de AlimentaçãoGestão de UANCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOObjective: To identify what exists in the Brazilian literature on waste in the form of leftover intake in Food and Nutrition Services for the period 2010 to 2020. Method: Integrative literature review. Data collection occurred during the month of September 2021. 30 studies were selected for final analysis. Results: It was possible to highlight the importance of implementing and maintaining sustainability and actions to combat waste, since most studies have inadequate values for other intakes. Lack of awareness contributes to waste, considering that several studies of rest ingestion index dissipated as results found to this type of campaign. Literature has shown that waste is the result of a sum of contributing factors that cannot be tackled with closed actions and that the meal distribution system influences the rest ingestion index. Conclusion: To become effective in fact, the control of rest intake must be fundamental in the daily planning of quantity and attention to the quality of preparations, based on the number of meals served and the public served at the Food Service, in order to avoid excesses of production, as well as a rejection of the diners to the offered product; training employees to standardize recipes and follow up on technical files; ensure that they are made available suitable for serving in smaller portions, if the customer chooses, in addition to using the customer satisfaction survey to find out about their preferences and dissatisfactions.Objetivo: Identificar o que dispõe a literatura brasileira sobre o desperdício na forma de resto ingestão em Serviços de Alimentação e Nutrição relativa ao período de 2010 a 2020. Método: Revisão integrativa da literatura. A coleta de dados ocorreu durante o mês de setembro de 2021. Foram selecionados 30 estudos para análise final. Resultados: Pôde-se evidenciar a importância da implantação e manutenção da sustentabilidade e ações de combate ao desperdício, visto que a maioria dos estudos apresentou valores inadequados em resto ingestão. A falta de conscientização contribui para o desperdício, considerando-se que vários estudos apresentaram redução de índices de resto ingestão como resultados atribuídos a este tipo de campanha. A literatura evidenciou que o desperdício é resultado de uma soma de fatores contribuintes que não se combate com ações isoladas e que o sistema de distribuição de refeições influencia no índice de resto ingestão. Conclusão: Para se tornar efetivo, o controle de resto ingestão deve ser fundamentado no planejamento diário da quantidade e atenção à qualidade das preparações, com base no número de refeições servidas e público atendido no Serviço de Alimentação, a fim de evitar excessos de produção , bem como a rejeição dos comensais ao produto oferecido; a capacitação dos funcionários para padronização de receitas e seguimento de fichas técnicas; garantir que sejam disponibilizados utensílios adequados ao servimento em menores porções, caso seja a opção do cliente, além de utilizar pesquisa de satisfação do cliente para conhecer suas preferências e insatisfações.Universidade PositivoBrasilNutriçãoUPEtchepare, Mariana de Araújohttp://lattes.cnpq.br/2714380702122942Metelski, Eliane CristinaLima, Viviane Gonçalves de2022-04-20T18:13:30Z20222022-04-20T18:13:30Z2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfhttps://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2022-04-20T18:15:03Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/3515Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2022-04-20T18:15:03Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
title |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
spellingShingle |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição Metelski, Eliane Cristina Desperdício de Alimentos Sustentabilidade em Serviços de Alimentação Restaurantes Serviços de Alimentação Gestão de UAN CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
title_short |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
title_full |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
title_fullStr |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
title_full_unstemmed |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
title_sort |
O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição |
author |
Metelski, Eliane Cristina |
author_facet |
Metelski, Eliane Cristina Lima, Viviane Gonçalves de |
author_role |
author |
author2 |
Lima, Viviane Gonçalves de |
author2_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Etchepare, Mariana de Araújo http://lattes.cnpq.br/2714380702122942 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Metelski, Eliane Cristina Lima, Viviane Gonçalves de |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Desperdício de Alimentos Sustentabilidade em Serviços de Alimentação Restaurantes Serviços de Alimentação Gestão de UAN CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
topic |
Desperdício de Alimentos Sustentabilidade em Serviços de Alimentação Restaurantes Serviços de Alimentação Gestão de UAN CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO |
description |
Objective: To identify what exists in the Brazilian literature on waste in the form of leftover intake in Food and Nutrition Services for the period 2010 to 2020. Method: Integrative literature review. Data collection occurred during the month of September 2021. 30 studies were selected for final analysis. Results: It was possible to highlight the importance of implementing and maintaining sustainability and actions to combat waste, since most studies have inadequate values for other intakes. Lack of awareness contributes to waste, considering that several studies of rest ingestion index dissipated as results found to this type of campaign. Literature has shown that waste is the result of a sum of contributing factors that cannot be tackled with closed actions and that the meal distribution system influences the rest ingestion index. Conclusion: To become effective in fact, the control of rest intake must be fundamental in the daily planning of quantity and attention to the quality of preparations, based on the number of meals served and the public served at the Food Service, in order to avoid excesses of production, as well as a rejection of the diners to the offered product; training employees to standardize recipes and follow up on technical files; ensure that they are made available suitable for serving in smaller portions, if the customer chooses, in addition to using the customer satisfaction survey to find out about their preferences and dissatisfactions. |
publishDate |
2021 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2021 2022-04-20T18:13:30Z 2022 2022-04-20T18:13:30Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/bachelorThesis |
format |
bachelorThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515 |
url |
https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Positivo Brasil Nutrição UP |
publisher.none.fl_str_mv |
Universidade Positivo Brasil Nutrição UP |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubas instname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB) instacron:CUB |
instname_str |
Centro Universitário Braz Cubas (CUB) |
instacron_str |
CUB |
institution |
CUB |
reponame_str |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
collection |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB) |
repository.mail.fl_str_mv |
bibli@brazcubas.edu.br |
_version_ |
1798311356255961088 |