O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Metelski, Eliane Cristina
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Lima, Viviane Gonçalves de
Tipo de documento: Trabalho de conclusão de curso
Idioma: por
Título da fonte: Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
Texto Completo: https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515
Resumo: Objective: To identify what exists in the Brazilian literature on waste in the form of leftover intake in Food and Nutrition Services for the period 2010 to 2020. Method: Integrative literature review. Data collection occurred during the month of September 2021. 30 studies were selected for final analysis. Results: It was possible to highlight the importance of implementing and maintaining sustainability and actions to combat waste, since most studies have inadequate values for other intakes. Lack of awareness contributes to waste, considering that several studies of rest ingestion index dissipated as results found to this type of campaign. Literature has shown that waste is the result of a sum of contributing factors that cannot be tackled with closed actions and that the meal distribution system influences the rest ingestion index. Conclusion: To become effective in fact, the control of rest intake must be fundamental in the daily planning of quantity and attention to the quality of preparations, based on the number of meals served and the public served at the Food Service, in order to avoid excesses of production, as well as a rejection of the diners to the offered product; training employees to standardize recipes and follow up on technical files; ensure that they are made available suitable for serving in smaller portions, if the customer chooses, in addition to using the customer satisfaction survey to find out about their preferences and dissatisfactions.
id CUB_8d81f8ac38c3509335f48c2a6a86ac91
oai_identifier_str oai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/3515
network_acronym_str CUB
network_name_str Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
repository_id_str
spelling O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutriçãoDesperdício de AlimentosSustentabilidade em Serviços de AlimentaçãoRestaurantesServiços de AlimentaçãoGestão de UANCNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAOObjective: To identify what exists in the Brazilian literature on waste in the form of leftover intake in Food and Nutrition Services for the period 2010 to 2020. Method: Integrative literature review. Data collection occurred during the month of September 2021. 30 studies were selected for final analysis. Results: It was possible to highlight the importance of implementing and maintaining sustainability and actions to combat waste, since most studies have inadequate values for other intakes. Lack of awareness contributes to waste, considering that several studies of rest ingestion index dissipated as results found to this type of campaign. Literature has shown that waste is the result of a sum of contributing factors that cannot be tackled with closed actions and that the meal distribution system influences the rest ingestion index. Conclusion: To become effective in fact, the control of rest intake must be fundamental in the daily planning of quantity and attention to the quality of preparations, based on the number of meals served and the public served at the Food Service, in order to avoid excesses of production, as well as a rejection of the diners to the offered product; training employees to standardize recipes and follow up on technical files; ensure that they are made available suitable for serving in smaller portions, if the customer chooses, in addition to using the customer satisfaction survey to find out about their preferences and dissatisfactions.Objetivo: Identificar o que dispõe a literatura brasileira sobre o desperdício na forma de resto ingestão em Serviços de Alimentação e Nutrição relativa ao período de 2010 a 2020. Método: Revisão integrativa da literatura. A coleta de dados ocorreu durante o mês de setembro de 2021. Foram selecionados 30 estudos para análise final. Resultados: Pôde-se evidenciar a importância da implantação e manutenção da sustentabilidade e ações de combate ao desperdício, visto que a maioria dos estudos apresentou valores inadequados em resto ingestão. A falta de conscientização contribui para o desperdício, considerando-se que vários estudos apresentaram redução de índices de resto ingestão como resultados atribuídos a este tipo de campanha. A literatura evidenciou que o desperdício é resultado de uma soma de fatores contribuintes que não se combate com ações isoladas e que o sistema de distribuição de refeições influencia no índice de resto ingestão. Conclusão: Para se tornar efetivo, o controle de resto ingestão deve ser fundamentado no planejamento diário da quantidade e atenção à qualidade das preparações, com base no número de refeições servidas e público atendido no Serviço de Alimentação, a fim de evitar excessos de produção , bem como a rejeição dos comensais ao produto oferecido; a capacitação dos funcionários para padronização de receitas e seguimento de fichas técnicas; garantir que sejam disponibilizados utensílios adequados ao servimento em menores porções, caso seja a opção do cliente, além de utilizar pesquisa de satisfação do cliente para conhecer suas preferências e insatisfações.Universidade PositivoBrasilNutriçãoUPEtchepare, Mariana de Araújohttp://lattes.cnpq.br/2714380702122942Metelski, Eliane CristinaLima, Viviane Gonçalves de2022-04-20T18:13:30Z20222022-04-20T18:13:30Z2021info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesisapplication/pdfhttps://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubasinstname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)instacron:CUB2022-04-20T18:15:03Zoai:repositorio.cruzeirodosul.edu.br:123456789/3515Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.brazcubas.edu.br/oai/requestbibli@brazcubas.edu.bropendoar:2022-04-20T18:15:03Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)false
dc.title.none.fl_str_mv O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
title O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
spellingShingle O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
Metelski, Eliane Cristina
Desperdício de Alimentos
Sustentabilidade em Serviços de Alimentação
Restaurantes
Serviços de Alimentação
Gestão de UAN
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
title_short O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
title_full O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
title_fullStr O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
title_full_unstemmed O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
title_sort O desperdício de alimentos em forma de resto ingestão em unidades de alimentação e nutrição
author Metelski, Eliane Cristina
author_facet Metelski, Eliane Cristina
Lima, Viviane Gonçalves de
author_role author
author2 Lima, Viviane Gonçalves de
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Etchepare, Mariana de Araújo
http://lattes.cnpq.br/2714380702122942
dc.contributor.author.fl_str_mv Metelski, Eliane Cristina
Lima, Viviane Gonçalves de
dc.subject.por.fl_str_mv Desperdício de Alimentos
Sustentabilidade em Serviços de Alimentação
Restaurantes
Serviços de Alimentação
Gestão de UAN
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
topic Desperdício de Alimentos
Sustentabilidade em Serviços de Alimentação
Restaurantes
Serviços de Alimentação
Gestão de UAN
CNPQ::CIENCIAS DA SAUDE::NUTRICAO
description Objective: To identify what exists in the Brazilian literature on waste in the form of leftover intake in Food and Nutrition Services for the period 2010 to 2020. Method: Integrative literature review. Data collection occurred during the month of September 2021. 30 studies were selected for final analysis. Results: It was possible to highlight the importance of implementing and maintaining sustainability and actions to combat waste, since most studies have inadequate values for other intakes. Lack of awareness contributes to waste, considering that several studies of rest ingestion index dissipated as results found to this type of campaign. Literature has shown that waste is the result of a sum of contributing factors that cannot be tackled with closed actions and that the meal distribution system influences the rest ingestion index. Conclusion: To become effective in fact, the control of rest intake must be fundamental in the daily planning of quantity and attention to the quality of preparations, based on the number of meals served and the public served at the Food Service, in order to avoid excesses of production, as well as a rejection of the diners to the offered product; training employees to standardize recipes and follow up on technical files; ensure that they are made available suitable for serving in smaller portions, if the customer chooses, in addition to using the customer satisfaction survey to find out about their preferences and dissatisfactions.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021
2022-04-20T18:13:30Z
2022
2022-04-20T18:13:30Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/bachelorThesis
format bachelorThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515
url https://repositorio.cruzeirodosul.edu.br/handle/123456789/3515
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Universidade Positivo
Brasil
Nutrição
UP
publisher.none.fl_str_mv Universidade Positivo
Brasil
Nutrição
UP
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
instname:Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
instacron:CUB
instname_str Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
instacron_str CUB
institution CUB
reponame_str Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
collection Repositório do Centro Universitário Braz Cubas
repository.name.fl_str_mv Repositório do Centro Universitário Braz Cubas - Centro Universitário Braz Cubas (CUB)
repository.mail.fl_str_mv bibli@brazcubas.edu.br
_version_ 1798311356255961088