Evidences for the domescation and dissemination of common bean and consequences for the genetic improvement of the species.
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/13323 |
Resumo: | The origin of beans (phaseolus vulgaris L.) is multiple and the domestication process look place in two independent genes pools: Mcso-America and Andes. Furthermore the domestication process decreased the genetic diversity based no the phaseolin electrophoretic patterns present in the wild and cultivated form of the species. On contrary, during and after the domestication process the selection of morphological types by ancient farmers increased the genetic variability of morphological traits. |
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Evidences for the domescation and dissemination of common bean and consequences for the genetic improvement of the species.Evidências de domesticação e disseminação do feijoeiro comum e conseqüências para o melhoramento genético da espécie.Phaseolus vulgaris; phaseolin; electrophoresis; protein; diversityPhaseolus vulgaris; faseolina; eletroforese; proteína; diversidadeThe origin of beans (phaseolus vulgaris L.) is multiple and the domestication process look place in two independent genes pools: Mcso-America and Andes. Furthermore the domestication process decreased the genetic diversity based no the phaseolin electrophoretic patterns present in the wild and cultivated form of the species. On contrary, during and after the domestication process the selection of morphological types by ancient farmers increased the genetic variability of morphological traits.A origem do feijão (Phaseolus vulgaris L.) é múltipla, e sua domesticação teve lugar em dois 'pools" de genes independentes: Meso-América e Andes. Além do mais, o processo de domesticação redundou em uma forte redução da diversidade genética baseada nos tipos eletroforéticos da faseolina presentes nos feijões cultivados e silvestres. Ao contrário, durante e após o processo de domesticação, a seleção de tipos morfológicos pelos antigos agricultores, aumentou a variabilidade genética dos caracteres morfológicosPesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraPereira, Pedro Antonio Arraes2014-04-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/13323Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.25, n.1, jan. 1990; 19-23Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.25, n.1, jan. 1990; 19-231678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/13323/7509info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-17T14:24:18Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/13323Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-17T14:24:18Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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