Caking kinetics of freeze-dried papaya determined by optica microscopy

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Calori, Israel
Data de Publicação: 1997
Outros Autores: Giarola, Tales Marcio Oliveira, Cal-Vidal, José
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4771
Resumo: The caking kinetics of freeze-dried papaya (Carica papaya L.) was estimated based on the environmental conditions of relative humidity (31, 52 and 89%) and of temperature (10 and 25 °C). The caking kinetics was established from photomicrographics obtained by an optical microscope used at different time intervals. The results showed the influence of temperature and relative humidity on the degree of caking and the possibility of utilizing a simple method for analysis of caking on freeze-dried fruit powders.
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spelling Caking kinetics of freeze-dried papaya determined by optica microscopyCinética-de-caking em mamão liofilizado determinada por microscopia óticafruit caking; microstructure of powderscaking de frutas em pó; microestrutura de pósThe caking kinetics of freeze-dried papaya (Carica papaya L.) was estimated based on the environmental conditions of relative humidity (31, 52 and 89%) and of temperature (10 and 25 °C). The caking kinetics was established from photomicrographics obtained by an optical microscope used at different time intervals. The results showed the influence of temperature and relative humidity on the degree of caking and the possibility of utilizing a simple method for analysis of caking on freeze-dried fruit powders.O objetivo do presente trabalho foi o de estudar a cinética-de-caking em mamão (Carica papaya L.) liofilizado tomando por base seu condicionamento em diversos ambientes de umidade relativa (31, 52 e 89%) e temperatura (10 e 25 °C). A cinética-de-caking é estabelecida em fotomicrografias obtidas em microscópio ótico, a diversos intervalos de tempo. Os resultados mostra-ram a influência da temperatura e umidade relativa no grau de caking e a possibilidade da utilização de um método simples para sua análise em pós de alimentos liofilizados.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCalori, IsraelGiarola, Tales Marcio OliveiraCal-Vidal, José1997-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4771Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.32, n.11, nov. 1997; 1199-1204Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.32, n.11, nov. 1997; 1199-12041678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4771/7275info:eu-repo/semantics/openAccess2015-04-20T18:01:44Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4771Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2015-04-20T18:01:44Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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