Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vieira, Alcílio
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Gadelha, Ricardo Sérgio de Sarmento
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14959
Resumo: An experiment was carried out in the Macaé Experimental Station in the Experimental Field of Quiçamã, Macaé District, Rio de Janeiro State, Brazil with the cultivar Smooth Cayenne (Ananas comosus) with the objective of verifying the effect of Fruitone C.P.A. chlorophenoxypropionic acid) at different application times on the weight, dimensions and quality and crown length. The effect of Fruitone C.P.A. applied twelve, thirteen, fourteen and fifteen weeks after pineapple flowering induction was studied. The treatment with Fruitone C.P.A. applied thirteen weeks after flowering induction yielded heavier fruits and smaller crowns. There was no influence on the acidity and total solids content ci the fruit.
id EMBRAPA-4_eb09e9d62c2446eea7f17108cd619bcd
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/14959
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineappleEfeito do ácido clorofenoxipropiônico em frutos de abacaxiAnanas comosus; growth substances; application times; weight and quality effectsAnanas comosus; reguladores de crescimento; épocas de aplicação; efeito sobre peso e qualidadeAn experiment was carried out in the Macaé Experimental Station in the Experimental Field of Quiçamã, Macaé District, Rio de Janeiro State, Brazil with the cultivar Smooth Cayenne (Ananas comosus) with the objective of verifying the effect of Fruitone C.P.A. chlorophenoxypropionic acid) at different application times on the weight, dimensions and quality and crown length. The effect of Fruitone C.P.A. applied twelve, thirteen, fourteen and fifteen weeks after pineapple flowering induction was studied. The treatment with Fruitone C.P.A. applied thirteen weeks after flowering induction yielded heavier fruits and smaller crowns. There was no influence on the acidity and total solids content ci the fruit.Trabalho desenvolvido pela Estação Experimental de Macaé no Campo Experimental de Quiçamã, Distrito de Macaé, RJ, com a cultivar Smooth Cayenne, objetivando verificar o efeito do ácido clorofenoxipropiônico (Fruitone C.P.A.) em diferentes épocas de aplicação sobre o peso, as dimensões e a qualidade do abacaxi e sobre o comprimento da coroa. O produto foi aplicado doze, treze, quatorze e quinze semanas após a indução da floração. O delineamento estatístico foi o de blocos ao acaso, com quatro repetições. O Fruitone C.P.A. aplicado treze semanas após a indução floral, proporcionou frutos mais pesados e com coroas de menor porte. Não houve influência da aplicação do produto sobre a acidez e o teor de sólidos solúveis totais dos frutos.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraVieira, AlcílioGadelha, Ricardo Sérgio de Sarmento2014-04-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14959Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.22, n.7, jul. 1987; 725-727Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.22, n.7, jul. 1987; 725-7271678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14959/8675info:eu-repo/semantics/openAccess2014-10-08T18:36:57Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/14959Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-10-08T18:36:57Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
Efeito do ácido clorofenoxipropiônico em frutos de abacaxi
title Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
spellingShingle Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
Vieira, Alcílio
Ananas comosus; growth substances; application times; weight and quality effects
Ananas comosus; reguladores de crescimento; épocas de aplicação; efeito sobre peso e qualidade
title_short Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
title_full Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
title_fullStr Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
title_full_unstemmed Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
title_sort Effect of chlorophenoxypropionic acid in pineapple
author Vieira, Alcílio
author_facet Vieira, Alcílio
Gadelha, Ricardo Sérgio de Sarmento
author_role author
author2 Gadelha, Ricardo Sérgio de Sarmento
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Vieira, Alcílio
Gadelha, Ricardo Sérgio de Sarmento
dc.subject.por.fl_str_mv Ananas comosus; growth substances; application times; weight and quality effects
Ananas comosus; reguladores de crescimento; épocas de aplicação; efeito sobre peso e qualidade
topic Ananas comosus; growth substances; application times; weight and quality effects
Ananas comosus; reguladores de crescimento; épocas de aplicação; efeito sobre peso e qualidade
description An experiment was carried out in the Macaé Experimental Station in the Experimental Field of Quiçamã, Macaé District, Rio de Janeiro State, Brazil with the cultivar Smooth Cayenne (Ananas comosus) with the objective of verifying the effect of Fruitone C.P.A. chlorophenoxypropionic acid) at different application times on the weight, dimensions and quality and crown length. The effect of Fruitone C.P.A. applied twelve, thirteen, fourteen and fifteen weeks after pineapple flowering induction was studied. The treatment with Fruitone C.P.A. applied thirteen weeks after flowering induction yielded heavier fruits and smaller crowns. There was no influence on the acidity and total solids content ci the fruit.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-17
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14959
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14959
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/14959/8675
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.22, n.7, jul. 1987; 725-727
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.22, n.7, jul. 1987; 725-727
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416687600533504