The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Michelle de Medeiros
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Lindner, Juliano De Dea, Fariña, Luciana Oliveira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463
Resumo: The aim of this study was to investigate the current situation of 12 farms from Seara city, located in the west of the state of Santa Catarina that were producing and selling Artisanal Colonial-Type Cheese informally. A semistructured questionnaire was used to analyze the difficulties faced by these farmers in complying with current Brazilianlegislation for the production of artisanal raw milk cheese ripened less than 60 days. (Instrução Normativa 30/2013/ Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento). The results indicated that, in the area investigated, the method of production of this cheese was not adequate in relation to the requirements ofcurrent legislation. The producers do not have access to the necessary resources to be able to properly analyze milk, water and cheese,to guarantee the quality of products through the implementation of Good Manufacturing and Milking Practices, nor are they able to certify the property as free of zoonosis, as required by the regulation.
id EPAMIG-1_73bcabdfff85649a83213ed8f8ff348e
oai_identifier_str oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/463
network_acronym_str EPAMIG-1
network_name_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository_id_str
spelling The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulationA PRODUÇÃO DE QUEIJO COLONIAL ARTESANAL NO MUNICÍPIO DE SEARA, ESTADO DE SANTA CATARINA, FRENTE À LEGISLAÇÃO BRASILEIRALegislação, rotulagem; Qualidade do Leite; Tecnologia de Queijos;leite cru; IN 30; queijo artesanal; boas práticas de fabricaçãoThe aim of this study was to investigate the current situation of 12 farms from Seara city, located in the west of the state of Santa Catarina that were producing and selling Artisanal Colonial-Type Cheese informally. A semistructured questionnaire was used to analyze the difficulties faced by these farmers in complying with current Brazilianlegislation for the production of artisanal raw milk cheese ripened less than 60 days. (Instrução Normativa 30/2013/ Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento). The results indicated that, in the area investigated, the method of production of this cheese was not adequate in relation to the requirements ofcurrent legislation. The producers do not have access to the necessary resources to be able to properly analyze milk, water and cheese,to guarantee the quality of products through the implementation of Good Manufacturing and Milking Practices, nor are they able to certify the property as free of zoonosis, as required by the regulation.O objetivo deste trabalho foi investigar a situação da produção do queijo Colonial artesanal (QCA), um produto típico da região sul do Brasil, produzido e comercializado no município de Seara, oeste do Estado de Santa Catarina, sob o ponto de vista da adequação das condições de trabalho perante a Instrução Normativa nº 30 de 2013 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, legislação vigente no Brasil que regulamenta o uso de leite cru para a fabricação de queijos com tempos de maturação inferiores a 60 dias. Para a realização do trabalho foram entrevistados 12 produtores, aplicando uma pesquisa qualitativa a campo para o diagnóstico situacional, utilizando como instrumento um formulário semi-estruturado. Os resultados obtidos indicaram que a situação da produção do QCA na área investigada não estava adequada no que diz respeito à legislação vigente, pois os produtores não têm acesso às condições necessárias para realizar análises (do leite, água e queijo), garantir a qualidade dos produtos com implantação das Boas Práticas de Ordenha e Fabricação ou certificar a propriedade como livre de zoonoses, como estabelecido pela Normativa.ILCTEmpresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (EPAGRI / SC)Cooperativa de Crédito Rural Seara (CREDISEARA)Carvalho, Michelle de MedeirosLindner, Juliano De DeaFariña, Luciana Oliveira2016-11-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/46310.14295/2238-6416.v70i5.463Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 70, n. 5 (2015); 253-261Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 70, n. 5 (2015); 253-2612238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463/382https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/463/102Direitos autorais 2016 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tosteshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2017-08-31T20:44:42Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/463Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2017-08-31T20:44:42Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
dc.title.none.fl_str_mv The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
A PRODUÇÃO DE QUEIJO COLONIAL ARTESANAL NO MUNICÍPIO DE SEARA, ESTADO DE SANTA CATARINA, FRENTE À LEGISLAÇÃO BRASILEIRA
title The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
spellingShingle The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
Carvalho, Michelle de Medeiros
Legislação, rotulagem; Qualidade do Leite; Tecnologia de Queijos;
leite cru; IN 30; queijo artesanal; boas práticas de fabricação
title_short The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
title_full The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
title_fullStr The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
title_full_unstemmed The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
title_sort The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
author Carvalho, Michelle de Medeiros
author_facet Carvalho, Michelle de Medeiros
Lindner, Juliano De Dea
Fariña, Luciana Oliveira
author_role author
author2 Lindner, Juliano De Dea
Fariña, Luciana Oliveira
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (EPAGRI / SC)
Cooperativa de Crédito Rural Seara (CREDISEARA)
dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Michelle de Medeiros
Lindner, Juliano De Dea
Fariña, Luciana Oliveira
dc.subject.none.fl_str_mv

dc.subject.por.fl_str_mv Legislação, rotulagem; Qualidade do Leite; Tecnologia de Queijos;
leite cru; IN 30; queijo artesanal; boas práticas de fabricação
topic Legislação, rotulagem; Qualidade do Leite; Tecnologia de Queijos;
leite cru; IN 30; queijo artesanal; boas práticas de fabricação
description The aim of this study was to investigate the current situation of 12 farms from Seara city, located in the west of the state of Santa Catarina that were producing and selling Artisanal Colonial-Type Cheese informally. A semistructured questionnaire was used to analyze the difficulties faced by these farmers in complying with current Brazilianlegislation for the production of artisanal raw milk cheese ripened less than 60 days. (Instrução Normativa 30/2013/ Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento). The results indicated that, in the area investigated, the method of production of this cheese was not adequate in relation to the requirements ofcurrent legislation. The producers do not have access to the necessary resources to be able to properly analyze milk, water and cheese,to guarantee the quality of products through the implementation of Good Manufacturing and Milking Practices, nor are they able to certify the property as free of zoonosis, as required by the regulation.
publishDate 2016
dc.date.none.fl_str_mv 2016-11-10
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463
10.14295/2238-6416.v70i5.463
url https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463
identifier_str_mv 10.14295/2238-6416.v70i5.463
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463/382
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/463/102
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2016 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2016 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
http://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ILCT
publisher.none.fl_str_mv ILCT
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 70, n. 5 (2015); 253-261
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 70, n. 5 (2015); 253-261
2238-6416
0100-3674
reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron:EPAMIG
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron_str EPAMIG
institution EPAMIG
reponame_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
collection Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository.name.fl_str_mv Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
repository.mail.fl_str_mv ||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br
_version_ 1793890268140797952