The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulation
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463 |
Resumo: | The aim of this study was to investigate the current situation of 12 farms from Seara city, located in the west of the state of Santa Catarina that were producing and selling Artisanal Colonial-Type Cheese informally. A semistructured questionnaire was used to analyze the difficulties faced by these farmers in complying with current Brazilianlegislation for the production of artisanal raw milk cheese ripened less than 60 days. (Instrução Normativa 30/2013/ Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento). The results indicated that, in the area investigated, the method of production of this cheese was not adequate in relation to the requirements ofcurrent legislation. The producers do not have access to the necessary resources to be able to properly analyze milk, water and cheese,to guarantee the quality of products through the implementation of Good Manufacturing and Milking Practices, nor are they able to certify the property as free of zoonosis, as required by the regulation. |
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The production of Artisanal Colonial-type Cheese from Seara city, Santa Catarina state, with regard to Brazilian regulationA PRODUÇÃO DE QUEIJO COLONIAL ARTESANAL NO MUNICÍPIO DE SEARA, ESTADO DE SANTA CATARINA, FRENTE À LEGISLAÇÃO BRASILEIRALegislação, rotulagem; Qualidade do Leite; Tecnologia de Queijos;leite cru; IN 30; queijo artesanal; boas práticas de fabricaçãoThe aim of this study was to investigate the current situation of 12 farms from Seara city, located in the west of the state of Santa Catarina that were producing and selling Artisanal Colonial-Type Cheese informally. A semistructured questionnaire was used to analyze the difficulties faced by these farmers in complying with current Brazilianlegislation for the production of artisanal raw milk cheese ripened less than 60 days. (Instrução Normativa 30/2013/ Ministério da Agricultura Pecuária e Abastecimento). The results indicated that, in the area investigated, the method of production of this cheese was not adequate in relation to the requirements ofcurrent legislation. The producers do not have access to the necessary resources to be able to properly analyze milk, water and cheese,to guarantee the quality of products through the implementation of Good Manufacturing and Milking Practices, nor are they able to certify the property as free of zoonosis, as required by the regulation.O objetivo deste trabalho foi investigar a situação da produção do queijo Colonial artesanal (QCA), um produto típico da região sul do Brasil, produzido e comercializado no município de Seara, oeste do Estado de Santa Catarina, sob o ponto de vista da adequação das condições de trabalho perante a Instrução Normativa nº 30 de 2013 do Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, legislação vigente no Brasil que regulamenta o uso de leite cru para a fabricação de queijos com tempos de maturação inferiores a 60 dias. Para a realização do trabalho foram entrevistados 12 produtores, aplicando uma pesquisa qualitativa a campo para o diagnóstico situacional, utilizando como instrumento um formulário semi-estruturado. Os resultados obtidos indicaram que a situação da produção do QCA na área investigada não estava adequada no que diz respeito à legislação vigente, pois os produtores não têm acesso às condições necessárias para realizar análises (do leite, água e queijo), garantir a qualidade dos produtos com implantação das Boas Práticas de Ordenha e Fabricação ou certificar a propriedade como livre de zoonoses, como estabelecido pela Normativa.ILCTEmpresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (EPAGRI / SC)Cooperativa de Crédito Rural Seara (CREDISEARA)Carvalho, Michelle de MedeirosLindner, Juliano De DeaFariña, Luciana Oliveira2016-11-10info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/46310.14295/2238-6416.v70i5.463Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 70, n. 5 (2015); 253-261Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 70, n. 5 (2015); 253-2612238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/463/382https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/463/102Direitos autorais 2016 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tosteshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2017-08-31T20:44:42Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/463Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2017-08-31T20:44:42Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
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