NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253 |
Resumo: | The study aimed to evaluate the nutritional, microbiological and sensory properties of ice cream made with exotic fruits of the Brazilian cerrado region, among them araticum (Annonacrassiflora) pequi (Caryocar brasiliense Camb.) Mangaba (Hancorniaspeciosa) and Curriola( Pouteriaramiflora). Many flavors proved promising, with high acceptability and nutritional value superior to conventional commercial flavor, making it an attractive option for both the industry and for consumer health. As regards the microbiological aspect, the samples were suitable for consumption. The economic use of neglected species can contribute to both conservation and enhancement of native species and to promote a healthy and diverse diet. |
id |
EPAMIG-1_7b30ed0f808fcb7af2c166234f8a20f4 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/253 |
network_acronym_str |
EPAMIG-1 |
network_name_str |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
repository_id_str |
|
spelling |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITSCARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E SENSORIAL DE SORVETES À BASE DE FRUTOS DO CERRADOice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola.Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial.The study aimed to evaluate the nutritional, microbiological and sensory properties of ice cream made with exotic fruits of the Brazilian cerrado region, among them araticum (Annonacrassiflora) pequi (Caryocar brasiliense Camb.) Mangaba (Hancorniaspeciosa) and Curriola( Pouteriaramiflora). Many flavors proved promising, with high acceptability and nutritional value superior to conventional commercial flavor, making it an attractive option for both the industry and for consumer health. As regards the microbiological aspect, the samples were suitable for consumption. The economic use of neglected species can contribute to both conservation and enhancement of native species and to promote a healthy and diverse diet.Este trabalho teve por objetivo avaliar as propriedades nutricionais, microbiológicas e sensoriais de sorvetes elaborados com frutas exóticas da região do cerrado brasileiro, entre elas, araticum (Annonacrassiflora), pequi (Caryocar brasiliense Camb.), mangaba (Hancorniaspeciosa) e curriola (Pouteriaramiflora). Muitos sabores mostraram-se promissores, com elevada aceitação sensorial e valores nutritivos atrativos, tornando-se uma opção interessante tanto para a indústria como para a saúde do consumidor. Quanto ao aspecto microbiológico, as amostras se apresentaram adequadas para o consumo. O aproveitamento econômico de espécies negligenciadas pode contribuir tanto para a conservação e valorização de espécies nativas quanto para promoção de uma dieta saudável e diversificada.ILCTMorzelle, Maressa CaldeiraLamounier, Marina LeopoldinaSouza, Ellen CristinaSalgado, Jocelem MastrodiVilas-Boas, Eduardo Valério de Barros2013-12-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/25310.5935/2238-6416.20120052Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 67, n. 387 (2012); 70-78Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 67, n. 387 (2012); 70-782238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253/263Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-12-26T22:17:21Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/253Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2013-12-26T22:17:21Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E SENSORIAL DE SORVETES À BASE DE FRUTOS DO CERRADO |
title |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS |
spellingShingle |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS Morzelle, Maressa Caldeira ice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola. Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial. |
title_short |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS |
title_full |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS |
title_fullStr |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS |
title_full_unstemmed |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS |
title_sort |
NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS |
author |
Morzelle, Maressa Caldeira |
author_facet |
Morzelle, Maressa Caldeira Lamounier, Marina Leopoldina Souza, Ellen Cristina Salgado, Jocelem Mastrodi Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros |
author_role |
author |
author2 |
Lamounier, Marina Leopoldina Souza, Ellen Cristina Salgado, Jocelem Mastrodi Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Morzelle, Maressa Caldeira Lamounier, Marina Leopoldina Souza, Ellen Cristina Salgado, Jocelem Mastrodi Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros |
dc.subject.none.fl_str_mv |
|
dc.subject.por.fl_str_mv |
ice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola. Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial. |
topic |
ice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola. Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial. |
description |
The study aimed to evaluate the nutritional, microbiological and sensory properties of ice cream made with exotic fruits of the Brazilian cerrado region, among them araticum (Annonacrassiflora) pequi (Caryocar brasiliense Camb.) Mangaba (Hancorniaspeciosa) and Curriola( Pouteriaramiflora). Many flavors proved promising, with high acceptability and nutritional value superior to conventional commercial flavor, making it an attractive option for both the industry and for consumer health. As regards the microbiological aspect, the samples were suitable for consumption. The economic use of neglected species can contribute to both conservation and enhancement of native species and to promote a healthy and diverse diet. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-12-26 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253 10.5935/2238-6416.20120052 |
url |
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253 |
identifier_str_mv |
10.5935/2238-6416.20120052 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253/263 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ILCT |
publisher.none.fl_str_mv |
ILCT |
dc.source.none.fl_str_mv |
Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 67, n. 387 (2012); 70-78 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 67, n. 387 (2012); 70-78 2238-6416 0100-3674 reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) instacron:EPAMIG |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) |
instacron_str |
EPAMIG |
institution |
EPAMIG |
reponame_str |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
collection |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
repository.name.fl_str_mv |
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG) |
repository.mail.fl_str_mv |
||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br |
_version_ |
1809738129010065408 |