NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Morzelle, Maressa Caldeira
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Lamounier, Marina Leopoldina, Souza, Ellen Cristina, Salgado, Jocelem Mastrodi, Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253
Resumo: The study aimed to evaluate the nutritional, microbiological and sensory properties of ice cream made with exotic fruits of the Brazilian cerrado region, among them araticum (Annonacrassiflora) pequi (Caryocar brasiliense Camb.) Mangaba (Hancorniaspeciosa) and Curriola( Pouteriaramiflora). Many flavors proved promising, with high acceptability and nutritional value superior to conventional commercial flavor, making it an attractive option for both the industry and for consumer health. As regards the microbiological aspect, the samples were suitable for consumption. The economic use of neglected species can contribute to both conservation and enhancement of native species and to promote a healthy and diverse diet.
id EPAMIG-1_7b30ed0f808fcb7af2c166234f8a20f4
oai_identifier_str oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/253
network_acronym_str EPAMIG-1
network_name_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository_id_str
spelling NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITSCARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E SENSORIAL DE SORVETES À BASE DE FRUTOS DO CERRADOice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola.Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial.The study aimed to evaluate the nutritional, microbiological and sensory properties of ice cream made with exotic fruits of the Brazilian cerrado region, among them araticum (Annonacrassiflora) pequi (Caryocar brasiliense Camb.) Mangaba (Hancorniaspeciosa) and Curriola( Pouteriaramiflora). Many flavors proved promising, with high acceptability and nutritional value superior to conventional commercial flavor, making it an attractive option for both the industry and for consumer health. As regards the microbiological aspect, the samples were suitable for consumption. The economic use of neglected species can contribute to both conservation and enhancement of native species and to promote a healthy and diverse diet.Este trabalho teve por objetivo avaliar as propriedades nutricionais, microbiológicas e sensoriais de sorvetes elaborados com frutas exóticas da região do cerrado brasileiro, entre elas, araticum (Annonacrassiflora), pequi (Caryocar brasiliense Camb.), mangaba (Hancorniaspeciosa) e curriola (Pouteriaramiflora). Muitos sabores mostraram-se promissores, com elevada aceitação sensorial e valores nutritivos atrativos, tornando-se uma opção interessante tanto para a indústria como para a saúde do consumidor. Quanto ao aspecto microbiológico, as amostras se apresentaram adequadas para o consumo. O aproveitamento econômico de espécies negligenciadas pode contribuir tanto para a conservação e valorização de espécies nativas quanto para promoção de uma dieta saudável e diversificada.ILCTMorzelle, Maressa CaldeiraLamounier, Marina LeopoldinaSouza, Ellen CristinaSalgado, Jocelem MastrodiVilas-Boas, Eduardo Valério de Barros2013-12-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/25310.5935/2238-6416.20120052Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 67, n. 387 (2012); 70-78Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 67, n. 387 (2012); 70-782238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253/263Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-12-26T22:17:21Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/253Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2013-12-26T22:17:21Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
dc.title.none.fl_str_mv NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
CARACTERIZAÇÃO FÍSICO-QUÍMICA E SENSORIAL DE SORVETES À BASE DE FRUTOS DO CERRADO
title NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
spellingShingle NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
Morzelle, Maressa Caldeira
ice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola.
Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial.
title_short NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
title_full NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
title_fullStr NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
title_full_unstemmed NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
title_sort NUTRITIONAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF ICE CREAM FROM SAVANA FRUITS
author Morzelle, Maressa Caldeira
author_facet Morzelle, Maressa Caldeira
Lamounier, Marina Leopoldina
Souza, Ellen Cristina
Salgado, Jocelem Mastrodi
Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros
author_role author
author2 Lamounier, Marina Leopoldina
Souza, Ellen Cristina
Salgado, Jocelem Mastrodi
Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Morzelle, Maressa Caldeira
Lamounier, Marina Leopoldina
Souza, Ellen Cristina
Salgado, Jocelem Mastrodi
Vilas-Boas, Eduardo Valério de Barros
dc.subject.none.fl_str_mv

dc.subject.por.fl_str_mv ice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola.
Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial.
topic ice cream; nutritional value; araticum; pequi; mangaba; curriola.
Sorvete; frutos do cerrado; valor nutricional; análise sensorial.
description The study aimed to evaluate the nutritional, microbiological and sensory properties of ice cream made with exotic fruits of the Brazilian cerrado region, among them araticum (Annonacrassiflora) pequi (Caryocar brasiliense Camb.) Mangaba (Hancorniaspeciosa) and Curriola( Pouteriaramiflora). Many flavors proved promising, with high acceptability and nutritional value superior to conventional commercial flavor, making it an attractive option for both the industry and for consumer health. As regards the microbiological aspect, the samples were suitable for consumption. The economic use of neglected species can contribute to both conservation and enhancement of native species and to promote a healthy and diverse diet.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-26
dc.type.none.fl_str_mv


dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253
10.5935/2238-6416.20120052
url https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253
identifier_str_mv 10.5935/2238-6416.20120052
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/253/263
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ILCT
publisher.none.fl_str_mv ILCT
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 67, n. 387 (2012); 70-78
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 67, n. 387 (2012); 70-78
2238-6416
0100-3674
reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron:EPAMIG
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron_str EPAMIG
institution EPAMIG
reponame_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
collection Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository.name.fl_str_mv Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
repository.mail.fl_str_mv ||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br
_version_ 1809738129010065408