USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Nascimento, Wesley W. G.
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Bell, Maria José V., Anjos, Virgílio C., Furtado, Marco Antônio Moreira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/130
Resumo: This paper presents the study and evaluation of a procedure for detecting fraud such as dilution with water, sodium chloride and caustic soda in milk. The method is based on electrical conductivity measurements. The results show a linear decrease in conductivity as water is added. Moreover, the addition of caustic soda and sodium chloride result in increased electrical conductivity. It was found that is possible to use electrical conductivity measurements to check frauds in milk with water, sodium chloride and sodium hydroxide, since these were not added simultaneously.
id EPAMIG-1_84ac29d36d936f29488ea32223f6e3e3
oai_identifier_str oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/130
network_acronym_str EPAMIG-1
network_name_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository_id_str
spelling USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILKUSO DE MEDIDAS DE CONDUTIVIDADE ELÉTRICA PARA A DETECÇÃO DE ADIÇÃO DE ÁGUA, CLORETO DE SÓDIO E SODA CÁUSTICA NO LEITEMilk; detection of swindles on milk; electrical conductivity.leite; detecção de fraudes no leite; condutividade elétricaThis paper presents the study and evaluation of a procedure for detecting fraud such as dilution with water, sodium chloride and caustic soda in milk. The method is based on electrical conductivity measurements. The results show a linear decrease in conductivity as water is added. Moreover, the addition of caustic soda and sodium chloride result in increased electrical conductivity. It was found that is possible to use electrical conductivity measurements to check frauds in milk with water, sodium chloride and sodium hydroxide, since these were not added simultaneously.Este trabalho apresenta o estudo e avaliação de um procedimento para detecção de fraudes com a diluição de água, cloreto de sódio e soda cáustica em leite, que se baseia no monitoramento da condutividade elétrica. Os resultados mostram um decréscimo linear da condutividade à medida que se acrescenta água. Por outro lado, a adição de soda cáustica e cloreto de sódio resultam em aumento da condutividade elétrica. Concluiu-se ser possível utilizar medidas de condutividade elétrica para a veri? cação de fraudes no leite com adição de água, cloreto de sódio e hidróxido de sódio, desde que estes não tenham sido acrescentados simultaneamente.ILCTNascimento, Wesley W. G.Bell, Maria José V.Anjos, Virgílio C.Furtado, Marco Antônio Moreira2013-12-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/130Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 65, n. 375 (2010); 11-17Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 65, n. 375 (2010); 11-172238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/130/135Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-12-21T09:05:05Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/130Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2013-12-21T09:05:05Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
dc.title.none.fl_str_mv USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
USO DE MEDIDAS DE CONDUTIVIDADE ELÉTRICA PARA A DETECÇÃO DE ADIÇÃO DE ÁGUA, CLORETO DE SÓDIO E SODA CÁUSTICA NO LEITE
title USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
spellingShingle USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
Nascimento, Wesley W. G.
Milk; detection of swindles on milk; electrical conductivity.
leite; detecção de fraudes no leite; condutividade elétrica
title_short USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
title_full USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
title_fullStr USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
title_full_unstemmed USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
title_sort USE OF ELECTRIC CONDUCTIVITY MEASUREMENTS FOR THE DETECTION OF ADDITION OF WATER, SODIUM CHLORIDE AND CAUSTIC SODA IN MILK
author Nascimento, Wesley W. G.
author_facet Nascimento, Wesley W. G.
Bell, Maria José V.
Anjos, Virgílio C.
Furtado, Marco Antônio Moreira
author_role author
author2 Bell, Maria José V.
Anjos, Virgílio C.
Furtado, Marco Antônio Moreira
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Nascimento, Wesley W. G.
Bell, Maria José V.
Anjos, Virgílio C.
Furtado, Marco Antônio Moreira
dc.subject.none.fl_str_mv

dc.subject.por.fl_str_mv Milk; detection of swindles on milk; electrical conductivity.
leite; detecção de fraudes no leite; condutividade elétrica
topic Milk; detection of swindles on milk; electrical conductivity.
leite; detecção de fraudes no leite; condutividade elétrica
description This paper presents the study and evaluation of a procedure for detecting fraud such as dilution with water, sodium chloride and caustic soda in milk. The method is based on electrical conductivity measurements. The results show a linear decrease in conductivity as water is added. Moreover, the addition of caustic soda and sodium chloride result in increased electrical conductivity. It was found that is possible to use electrical conductivity measurements to check frauds in milk with water, sodium chloride and sodium hydroxide, since these were not added simultaneously.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-21
dc.type.none.fl_str_mv


dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/130
url https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/130
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/130/135
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ILCT
publisher.none.fl_str_mv ILCT
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 65, n. 375 (2010); 11-17
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 65, n. 375 (2010); 11-17
2238-6416
0100-3674
reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron:EPAMIG
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron_str EPAMIG
institution EPAMIG
reponame_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
collection Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository.name.fl_str_mv Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
repository.mail.fl_str_mv ||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br
_version_ 1809738131613679616