Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Mirella Cais Jejcic de
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM
Texto Completo: http://tede2.espm.br/handle/tede/39
Resumo: Companies need to innovate continuously to maintain market leadership. When the market is overloaded, the challenge is to create innovative products to attract and satisfy consumers. The overall objective of this study is to understand the behavior of consumers of red wine, coffee and beef based on sensory perception, when subjected to stimuli with attributes so when stimulated with different products and different stages of consumption. Consumers in different countries tested the chosen products. First, it conducted a quantitative study in Italy explored with red wine and the possible variations of sensory perceptions of the product through the five senses. The second study was qualitative and performed with form of coffee to address different consumer perceptions of the same age from different nationalities. Finally, the third study was qualitative and performed with beef in Boutique meat with consumers in São Paulo. The results showed that sensory analysis is an important indicator of food quality and therefore can create differentiation through improved sensory characteristics and improve the communication on the sensory attributes to consumers. There was no difference between the perceptions of consumers in different countries. The theoretical contribution of the study was to cover the gap theme sensory analysis.
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The overall objective of this study is to understand the behavior of consumers of red wine, coffee and beef based on sensory perception, when subjected to stimuli with attributes so when stimulated with different products and different stages of consumption. Consumers in different countries tested the chosen products. First, it conducted a quantitative study in Italy explored with red wine and the possible variations of sensory perceptions of the product through the five senses. The second study was qualitative and performed with form of coffee to address different consumer perceptions of the same age from different nationalities. Finally, the third study was qualitative and performed with beef in Boutique meat with consumers in São Paulo. The results showed that sensory analysis is an important indicator of food quality and therefore can create differentiation through improved sensory characteristics and improve the communication on the sensory attributes to consumers. There was no difference between the perceptions of consumers in different countries. The theoretical contribution of the study was to cover the gap theme sensory analysis.As empresas se mantém em contínua inovação para manterem a liderança no mercado. Quando o mercado está sobrecarregado o desafio consiste na criação de produtos inovadores para atrair e satisfazer consumidores. O objetivo geral desse estudo é de entender o comportamento dos consumidores de vinho tinto, café e carne bovina com base na percepção sensorial, quando submetidos a estímulos com atributos, ou seja, quando estimulados com diferentes produtos e em diferentes fases de consumo. Os produtos escolhidos foram testados por consumidores de diferentes países. Em primeiro lugar, foi realizado um estudo quantitativo na Itália com vinho tinto e as possíveis variações de percepções sensoriais do produto através dos cinco sentidos. O segundo estudo foi qualitativo e realizado com café de forma a analisar as diferentes percepções dos consumidores de mesma faixa etária de diversas nacionalidades. E, por fim, o terceiro estudo foi qualitativo e realizado com carne bovina em Boutique de carne, com consumidores do município de São Paulo. Os resultados concluíram que a análise sensorial é um importante indicador de qualidade dos alimentos e que, portanto, pode-se criar a diferenciação pela melhoria das características sensoriais bem como melhorar a comunicação sobre os atributos sensoriais para os consumidores. Não houve diferença entre a percepção sensorial dos consumidores de países distintos. A contribuição do estudo foi de cobrir a lacuna do tema análise sensorial, aplicar e comparar diferentes alimentos.Made available in DSpace on 2016-10-13T14:10:02Z (GMT). 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