Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2016 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM |
Texto Completo: | http://tede2.espm.br/handle/tede/39 |
Resumo: | Companies need to innovate continuously to maintain market leadership. When the market is overloaded, the challenge is to create innovative products to attract and satisfy consumers. The overall objective of this study is to understand the behavior of consumers of red wine, coffee and beef based on sensory perception, when subjected to stimuli with attributes so when stimulated with different products and different stages of consumption. Consumers in different countries tested the chosen products. First, it conducted a quantitative study in Italy explored with red wine and the possible variations of sensory perceptions of the product through the five senses. The second study was qualitative and performed with form of coffee to address different consumer perceptions of the same age from different nationalities. Finally, the third study was qualitative and performed with beef in Boutique meat with consumers in São Paulo. The results showed that sensory analysis is an important indicator of food quality and therefore can create differentiation through improved sensory characteristics and improve the communication on the sensory attributes to consumers. There was no difference between the perceptions of consumers in different countries. The theoretical contribution of the study was to cover the gap theme sensory analysis. |
id |
ESPM_6dd0ab678cf82e2b9ae7eb337b4af1bc |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:tede2.espm.br:tede/39 |
network_acronym_str |
ESPM |
network_name_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM |
repository_id_str |
|
spelling |
Spers, Eduardo Eugêniohttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4793062J7Strehlau, Vivian Iarahttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4791574A9Saes, Maria Sylvia Macchionehttp://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4727296J0CPF:35902803870http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4274508T1Oliveira, Mirella Cais Jejcic de2016-10-13T14:10:02Z2016-03-312016-02-16OLIVEIRA, Mirella Cais Jejcic de. Sectoral analysis through synesthesia in different foods and to consumers of different nationalities. 2016. 91 f. Dissertação (Mestrado em Gestão Internacional) - Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, SP, 2016.http://tede2.espm.br/handle/tede/39Companies need to innovate continuously to maintain market leadership. When the market is overloaded, the challenge is to create innovative products to attract and satisfy consumers. The overall objective of this study is to understand the behavior of consumers of red wine, coffee and beef based on sensory perception, when subjected to stimuli with attributes so when stimulated with different products and different stages of consumption. Consumers in different countries tested the chosen products. First, it conducted a quantitative study in Italy explored with red wine and the possible variations of sensory perceptions of the product through the five senses. The second study was qualitative and performed with form of coffee to address different consumer perceptions of the same age from different nationalities. Finally, the third study was qualitative and performed with beef in Boutique meat with consumers in São Paulo. The results showed that sensory analysis is an important indicator of food quality and therefore can create differentiation through improved sensory characteristics and improve the communication on the sensory attributes to consumers. There was no difference between the perceptions of consumers in different countries. The theoretical contribution of the study was to cover the gap theme sensory analysis.As empresas se mantém em contínua inovação para manterem a liderança no mercado. Quando o mercado está sobrecarregado o desafio consiste na criação de produtos inovadores para atrair e satisfazer consumidores. O objetivo geral desse estudo é de entender o comportamento dos consumidores de vinho tinto, café e carne bovina com base na percepção sensorial, quando submetidos a estímulos com atributos, ou seja, quando estimulados com diferentes produtos e em diferentes fases de consumo. Os produtos escolhidos foram testados por consumidores de diferentes países. Em primeiro lugar, foi realizado um estudo quantitativo na Itália com vinho tinto e as possíveis variações de percepções sensoriais do produto através dos cinco sentidos. O segundo estudo foi qualitativo e realizado com café de forma a analisar as diferentes percepções dos consumidores de mesma faixa etária de diversas nacionalidades. E, por fim, o terceiro estudo foi qualitativo e realizado com carne bovina em Boutique de carne, com consumidores do município de São Paulo. Os resultados concluíram que a análise sensorial é um importante indicador de qualidade dos alimentos e que, portanto, pode-se criar a diferenciação pela melhoria das características sensoriais bem como melhorar a comunicação sobre os atributos sensoriais para os consumidores. Não houve diferença entre a percepção sensorial dos consumidores de países distintos. A contribuição do estudo foi de cobrir a lacuna do tema análise sensorial, aplicar e comparar diferentes alimentos.Made available in DSpace on 2016-10-13T14:10:02Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Mirella Cais Jeccic de Oliveira.pdf: 2171164 bytes, checksum: cdb6b86963b6778b129d92ee54a6d116 (MD5) Previous issue date: 2016-02-16application/pdfhttp://tede2.espm.br/retrieve/185/Mirella%20Cais%20Jeccic%20de%20Oliveira.pdf.jpgporAssociação Escola Superior de Propaganda e MarketingPrograma de Mestrado em Administração da ESPMESPMBRGestão Internacionalatributospercepçãoanálise sensorialmarketing internacionalAlimentosSinestesiaattributesperceptionsensory analysisinternational marketingfoodsynesthesiaCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE SETORES ESPECIFICOSAnálise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidadesSectoral analysis through synesthesia in different foods and to consumers of different nationalitiesinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPMinstname:Escola Superior de Propaganda e Marketing (ESPM)instacron:ESPMORIGINALMirella Cais Jeccic de Oliveira.pdfapplication/pdf2171164http://tede2.espm.br:8080/tede/bitstream/tede/39/1/Mirella+Cais+Jeccic+de+Oliveira.pdfcdb6b86963b6778b129d92ee54a6d116MD51TEXTMirella Cais Jeccic de Oliveira.pdf.txtMirella Cais Jeccic de Oliveira.pdf.txttext/plain152058http://tede2.espm.br:8080/tede/bitstream/tede/39/2/Mirella+Cais+Jeccic+de+Oliveira.pdf.txt56f5aecbd062c16f13659ba0b1dfd421MD52THUMBNAILMirella Cais Jeccic de Oliveira.pdf.jpgMirella Cais Jeccic de Oliveira.pdf.jpgimage/jpeg1747http://tede2.espm.br:8080/tede/bitstream/tede/39/3/Mirella+Cais+Jeccic+de+Oliveira.pdf.jpg4730ea5f0b44e04c7b7fbc5ed0f9d539MD53tede/392016-10-14 01:01:14.634oai:tede2.espm.br:tede/39Biblioteca Digital de Teses e Dissertaçõeshttps://tede2.espm.br/http://tede2.espm.br/oai/requestacervodigital@espm.br||hribeiro@espm.bropendoar:2016-10-14T04:01:14Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM - Escola Superior de Propaganda e Marketing (ESPM)false |
dc.title.por.fl_str_mv |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
dc.title.alternative.eng.fl_str_mv |
Sectoral analysis through synesthesia in different foods and to consumers of different nationalities |
title |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
spellingShingle |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades Oliveira, Mirella Cais Jejcic de atributos percepção análise sensorial marketing internacional Alimentos Sinestesia attributes perception sensory analysis international marketing food synesthesia CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE SETORES ESPECIFICOS |
title_short |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
title_full |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
title_fullStr |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
title_full_unstemmed |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
title_sort |
Análise setorial por meio da sinestesia em diferentes alimentos e para consumidores de diferentes nacionalidades |
author |
Oliveira, Mirella Cais Jejcic de |
author_facet |
Oliveira, Mirella Cais Jejcic de |
author_role |
author |
dc.contributor.advisor1.fl_str_mv |
Spers, Eduardo Eugênio |
dc.contributor.advisor1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4793062J7 |
dc.contributor.referee1.fl_str_mv |
Strehlau, Vivian Iara |
dc.contributor.referee1Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4791574A9 |
dc.contributor.referee2.fl_str_mv |
Saes, Maria Sylvia Macchione |
dc.contributor.referee2Lattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4727296J0 |
dc.contributor.authorID.fl_str_mv |
CPF:35902803870 |
dc.contributor.authorLattes.fl_str_mv |
http://buscatextual.cnpq.br/buscatextual/visualizacv.do?id=K4274508T1 |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, Mirella Cais Jejcic de |
contributor_str_mv |
Spers, Eduardo Eugênio Strehlau, Vivian Iara Saes, Maria Sylvia Macchione |
dc.subject.por.fl_str_mv |
atributos percepção análise sensorial marketing internacional Alimentos Sinestesia |
topic |
atributos percepção análise sensorial marketing internacional Alimentos Sinestesia attributes perception sensory analysis international marketing food synesthesia CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE SETORES ESPECIFICOS |
dc.subject.eng.fl_str_mv |
attributes perception sensory analysis international marketing food synesthesia |
dc.subject.cnpq.fl_str_mv |
CNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::ADMINISTRACAO::ADMINISTRACAO DE SETORES ESPECIFICOS |
description |
Companies need to innovate continuously to maintain market leadership. When the market is overloaded, the challenge is to create innovative products to attract and satisfy consumers. The overall objective of this study is to understand the behavior of consumers of red wine, coffee and beef based on sensory perception, when subjected to stimuli with attributes so when stimulated with different products and different stages of consumption. Consumers in different countries tested the chosen products. First, it conducted a quantitative study in Italy explored with red wine and the possible variations of sensory perceptions of the product through the five senses. The second study was qualitative and performed with form of coffee to address different consumer perceptions of the same age from different nationalities. Finally, the third study was qualitative and performed with beef in Boutique meat with consumers in São Paulo. The results showed that sensory analysis is an important indicator of food quality and therefore can create differentiation through improved sensory characteristics and improve the communication on the sensory attributes to consumers. There was no difference between the perceptions of consumers in different countries. The theoretical contribution of the study was to cover the gap theme sensory analysis. |
publishDate |
2016 |
dc.date.accessioned.fl_str_mv |
2016-10-13T14:10:02Z |
dc.date.available.fl_str_mv |
2016-03-31 |
dc.date.issued.fl_str_mv |
2016-02-16 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.citation.fl_str_mv |
OLIVEIRA, Mirella Cais Jejcic de. Sectoral analysis through synesthesia in different foods and to consumers of different nationalities. 2016. 91 f. Dissertação (Mestrado em Gestão Internacional) - Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, SP, 2016. |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://tede2.espm.br/handle/tede/39 |
identifier_str_mv |
OLIVEIRA, Mirella Cais Jejcic de. Sectoral analysis through synesthesia in different foods and to consumers of different nationalities. 2016. 91 f. Dissertação (Mestrado em Gestão Internacional) - Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing, SP, 2016. |
url |
http://tede2.espm.br/handle/tede/39 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing |
dc.publisher.program.fl_str_mv |
Programa de Mestrado em Administração da ESPM |
dc.publisher.initials.fl_str_mv |
ESPM |
dc.publisher.country.fl_str_mv |
BR |
dc.publisher.department.fl_str_mv |
Gestão Internacional |
publisher.none.fl_str_mv |
Associação Escola Superior de Propaganda e Marketing |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM instname:Escola Superior de Propaganda e Marketing (ESPM) instacron:ESPM |
instname_str |
Escola Superior de Propaganda e Marketing (ESPM) |
instacron_str |
ESPM |
institution |
ESPM |
reponame_str |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM |
collection |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM |
bitstream.url.fl_str_mv |
http://tede2.espm.br:8080/tede/bitstream/tede/39/1/Mirella+Cais+Jeccic+de+Oliveira.pdf http://tede2.espm.br:8080/tede/bitstream/tede/39/2/Mirella+Cais+Jeccic+de+Oliveira.pdf.txt http://tede2.espm.br:8080/tede/bitstream/tede/39/3/Mirella+Cais+Jeccic+de+Oliveira.pdf.jpg |
bitstream.checksum.fl_str_mv |
cdb6b86963b6778b129d92ee54a6d116 56f5aecbd062c16f13659ba0b1dfd421 4730ea5f0b44e04c7b7fbc5ed0f9d539 |
bitstream.checksumAlgorithm.fl_str_mv |
MD5 MD5 MD5 |
repository.name.fl_str_mv |
Biblioteca Digital de Teses e Dissertações da ESPM - Escola Superior de Propaganda e Marketing (ESPM) |
repository.mail.fl_str_mv |
acervodigital@espm.br||hribeiro@espm.br |
_version_ |
1821505230903181312 |