Decisive aspects in the masstige consumption

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bevilacqua, Solon
Data de Publicação: 2020
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Eletrônica de Ciência Administrativa
Texto Completo: http://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/2871
Resumo: This study investigated the mass consumption under the lens of ethical egoism, closely related to pleasure and associated with differentiation, exclusivity, functional (attributes), status, and tradition constructs. The theoretical framework contemplated mainly evolutionary authors, focusing the discussion on nature and culture, to a dimension of consumption titled pleasure – ethical egoism. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling with PLS estimation. The research findings indicate that the dimension pleasure – ethical egoism for masstige consumption – is structured by tradition; status and functional characteristics of the product, whereas exclusivity is not significant for the universe of prestige and affordable goods and services.
id FACECLA-1_60dbabc26f405df1ce886505206b093f
oai_identifier_str oai:periodicosibepes.org.br:article/2871
network_acronym_str FACECLA-1
network_name_str Revista Eletrônica de Ciência Administrativa
repository_id_str
spelling Decisive aspects in the masstige consumptionAspectos determinantes no consumo masstigeManagementpleasure; lux; consumption; masstige; MEE PLSAdministraçãoprazer; luxo; consumo; masstige; MEE PLSThis study investigated the mass consumption under the lens of ethical egoism, closely related to pleasure and associated with differentiation, exclusivity, functional (attributes), status, and tradition constructs. The theoretical framework contemplated mainly evolutionary authors, focusing the discussion on nature and culture, to a dimension of consumption titled pleasure – ethical egoism. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling with PLS estimation. The research findings indicate that the dimension pleasure – ethical egoism for masstige consumption – is structured by tradition; status and functional characteristics of the product, whereas exclusivity is not significant for the universe of prestige and affordable goods and services.Este estudo investigou o consumo masstige sob a lente do egoísmo ético, intimamente relacionado ao prazer e associado aos construtos diferenciação, exclusividade, funcional (atributos), status e tradição. Efetuou-se uma validação inicial a partir do emprego de um instrumento padronizado, estruturado pelas cinco dimensões relacionadas. O quadro teórico contemplou principalmente autores evolucionistas, cuja discussão centrou-se em torno da natureza e cultura, para uma dimensão de consumo intitulada prazer – egoísmo ético. A análise de dados foi realizada a partir do emprego de Modelagem de Equações Estruturais com estimação PLS. Os achados da pesquisa indicam que a dimensão prazer – egoísmo ético para o consumo masstige é estruturada pela tradição; status e características funcionais do produto, enquanto a exclusividade não se apresenta significativa para o universo dos bens e serviços de prestígio e acessíveis.Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais - IBEPESCapesBevilacqua, Solon2020-09-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/287110.21529/RECADM.2020015Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 19, n. 3 (2020): Setembro-Dezembro; 359-373Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 19, n. 3 (2020): Setembro-Dezembro; 359-373Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 19, n. 3 (2020): Setembro-Dezembro; 359-3731677-738710.21529/RECADM.20201903reponame:Revista Eletrônica de Ciência Administrativainstname:Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)instacron:FACECLAporhttp://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/2871/1111Direitos autorais 2020 Solon Bevilacquahttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2021-02-05T01:31:48Zoai:periodicosibepes.org.br:article/2871Revistahttp://www.periodicosibepes.org.br/recadmONGhttp://www.periodicosibepes.org.br/recadm/oairecadm.editor@ibepes.org.br1677-73871677-7387opendoar:2021-02-05T01:31:48Revista Eletrônica de Ciência Administrativa - Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)false
dc.title.none.fl_str_mv Decisive aspects in the masstige consumption
Aspectos determinantes no consumo masstige
title Decisive aspects in the masstige consumption
spellingShingle Decisive aspects in the masstige consumption
Bevilacqua, Solon
Management
pleasure; lux; consumption; masstige; MEE PLS
Administração
prazer; luxo; consumo; masstige; MEE PLS
title_short Decisive aspects in the masstige consumption
title_full Decisive aspects in the masstige consumption
title_fullStr Decisive aspects in the masstige consumption
title_full_unstemmed Decisive aspects in the masstige consumption
title_sort Decisive aspects in the masstige consumption
author Bevilacqua, Solon
author_facet Bevilacqua, Solon
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv
Capes
dc.contributor.author.fl_str_mv Bevilacqua, Solon
dc.subject.por.fl_str_mv Management
pleasure; lux; consumption; masstige; MEE PLS
Administração
prazer; luxo; consumo; masstige; MEE PLS
topic Management
pleasure; lux; consumption; masstige; MEE PLS
Administração
prazer; luxo; consumo; masstige; MEE PLS
description This study investigated the mass consumption under the lens of ethical egoism, closely related to pleasure and associated with differentiation, exclusivity, functional (attributes), status, and tradition constructs. The theoretical framework contemplated mainly evolutionary authors, focusing the discussion on nature and culture, to a dimension of consumption titled pleasure – ethical egoism. Data analysis was performed using Structural Equation Modeling with PLS estimation. The research findings indicate that the dimension pleasure – ethical egoism for masstige consumption – is structured by tradition; status and functional characteristics of the product, whereas exclusivity is not significant for the universe of prestige and affordable goods and services.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-09-01
dc.type.none.fl_str_mv

dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/2871
10.21529/RECADM.2020015
url http://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/2871
identifier_str_mv 10.21529/RECADM.2020015
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv http://www.periodicosibepes.org.br/index.php/recadm/article/view/2871/1111
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2020 Solon Bevilacqua
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2020 Solon Bevilacqua
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais - IBEPES
publisher.none.fl_str_mv Instituto Brasileiro de Estudos e Pesquisas Sociais - IBEPES
dc.source.none.fl_str_mv Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 19, n. 3 (2020): Setembro-Dezembro; 359-373
Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 19, n. 3 (2020): Setembro-Dezembro; 359-373
Revista Eletrônica de Ciência Administrativa; v. 19, n. 3 (2020): Setembro-Dezembro; 359-373
1677-7387
10.21529/RECADM.20201903
reponame:Revista Eletrônica de Ciência Administrativa
instname:Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)
instacron:FACECLA
instname_str Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)
instacron_str FACECLA
institution FACECLA
reponame_str Revista Eletrônica de Ciência Administrativa
collection Revista Eletrônica de Ciência Administrativa
repository.name.fl_str_mv Revista Eletrônica de Ciência Administrativa - Faculdade Cenecista de Campo Largo (FACECLA)
repository.mail.fl_str_mv recadm.editor@ibepes.org.br
_version_ 1797042422864150528