Práticas alimentares e estilos de vida: a distinção operada pelo/no campo da gastronomia
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Data de Publicação: | 2018 |
Tipo de documento: | Trabalho de conclusão de curso |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório da Faculdade de Direito de Vitória |
Texto Completo: | http://191.252.194.60:8080/handle/fdv/426 |
Resumo: | The present work aims to identify how the gastronomy field has an important role in the process of differentiation of social classes, revealing the distinctions present in society through the appropriation and valuation of food practices. For this to be possible, it was necessary to use as a theoretical basis of this study the brilliant work "The distinction: social criticism of judgment", by Pierre Bourdieu. In addition to the sociological theses constructed by the theoretician throughout his trajectory of studies, also was used in this work the field research conducted by the author, in order to make a parallel with the Brazilian society and its gastronomic cultural field. Thus, it was tried to reconstruct the historical development of gastronomy in Brazil, in order to verify the operation of the distinction between subjects and sectors of society in this context, between actions more or less contributory in the realization of fundamental rights related to the management of the food in the gastronomic sector. For this purpose, some interviews were conducted with individuals from the field of gastronomy of the state of Espírito Santo, in accordance with the Bourdieusian method, to identify the validity and applicability of the sociological theory of theorist regarding the unfolding of distinctions in society. |
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Práticas alimentares e estilos de vida: a distinção operada pelo/no campo da gastronomiaPierre BourdieuDistinção socialGastronomiaCNPQ::CIENCIAS SOCIAIS APLICADAS::DIREITOThe present work aims to identify how the gastronomy field has an important role in the process of differentiation of social classes, revealing the distinctions present in society through the appropriation and valuation of food practices. For this to be possible, it was necessary to use as a theoretical basis of this study the brilliant work "The distinction: social criticism of judgment", by Pierre Bourdieu. In addition to the sociological theses constructed by the theoretician throughout his trajectory of studies, also was used in this work the field research conducted by the author, in order to make a parallel with the Brazilian society and its gastronomic cultural field. Thus, it was tried to reconstruct the historical development of gastronomy in Brazil, in order to verify the operation of the distinction between subjects and sectors of society in this context, between actions more or less contributory in the realization of fundamental rights related to the management of the food in the gastronomic sector. For this purpose, some interviews were conducted with individuals from the field of gastronomy of the state of Espírito Santo, in accordance with the Bourdieusian method, to identify the validity and applicability of the sociological theory of theorist regarding the unfolding of distinctions in society.O presente trabalho visa identificar como o campo da gastronomia possui um relevante papel no processo de diferenciação de classes sociais, revelando as distinções presentes na sociedade por meio da apropriação e valoração das práticas alimentares. Para que isto fosse possível, foi necessário utilizar como base teórica deste estudo a brilhante obra “A distinção: crítica social do julgamento”, de Pierre Bourdieu. Além das teses sociológicas construídas pelo teórico ao longo de sua trajetória de estudos, também foi aproveitado neste trabalho as pesquisas de campo conduzidas pelo autor, de modo a fazer um paralelo com a sociedade brasileira e seu campo cultural gastronômico. Assim, buscou-se reconstruir o desenvolvimento histórico da gastronomia no Brasil, de modo a possibilitar a verificação de como se opera a distinção entre sujeitos e setores da sociedade neste contexto, entre atuações mais ou menos contributivos na efetivação de direitos fundamentais relativos ao manejo do alimento na seara gastronômica. Para tanto, foram conduzidas algumas entrevistas com indivíduo do campo da gastronomia capixaba, em conformidade com o método bourdieusiano, para identificar a validade e aplicabilidade da teoria sociológica do teórico quanto aos desdobramentos das distinções em sociedade.Faculdade de Direito de VitoriaBrasilDepartamento 1FDVSantos, André Filipe Pereira Reid doshttp://lattes.cnpq.br/9404737943888215Fittipaldi, Paula Ferraçohttp://lattes.cnpq.br/4339333577250088Oliveira, Gabriel Henrique de Lima2018-10-17T13:05:19Z2018-10-032018-10-17T13:05:19Z2018-08-15info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/bachelorThesishttp://191.252.194.60:8080/handle/fdv/426porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório da Faculdade de Direito de Vitóriainstname:Faculdade de Direito de Vitória (FDV)instacron:FDV2018-10-18T04:00:48Zoai:191.252.194.60:fdv/426Biblioteca Digital de Teses e DissertaçõesPRIhttp://www.repositorio.fdv.br:8080/oai/requestopendoar:2018-10-18T04:00:48Repositório da Faculdade de Direito de Vitória - Faculdade de Direito de Vitória (FDV)false |
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