Uma cozinha à brasileira
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
Texto Completo: | https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217 |
Resumo: | This article focuses on Brazilian nourishing habits and on the construction of the so-called "Brazilian cuisine" as expressions of cultural identity. In the light of a critical interpretation, it seeks to observe how, in the nourishing domain, ethnical diversity is used to build a specific identity. It also examines dishes that would express this identity. |
id |
FGV-10_d0e6aa18fa23a36e1fac2d02c2d83e32 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.fgv.br:article/2217 |
network_acronym_str |
FGV-10 |
network_name_str |
Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
repository_id_str |
|
spelling |
Uma cozinha à brasileiraCulturaAlimentaçãoIdentidadeThis article focuses on Brazilian nourishing habits and on the construction of the so-called "Brazilian cuisine" as expressions of cultural identity. In the light of a critical interpretation, it seeks to observe how, in the nourishing domain, ethnical diversity is used to build a specific identity. It also examines dishes that would express this identity.Este trabalho pretende abordar algumas questões relativas à alimentação e à construção da chamada "cozinha brasileira" como uma expressão de identidade cultural. Procura, a partir de uma interpretação crítica, observar como, na alimentação, a diversidade étnica é utilizada no processo de construção de uma dada identidade. Busca também verificar a articulação de elementos do cotidiano na criação de pratos emblemáticos que expressariam essa identidade.Editora FGV2004-06-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217Revista Estudos Históricos; Vol. 1 No. 33 (2004): Alimentation; 25-39Revista Estudos Históricos; v. 1 n. 33 (2004): Alimentação; 25-392178-14940103-2186reponame:Estudos Históricos (Rio de Janeiro)instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporhttps://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217/1356Maciel, Maria Euniceinfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-06-14T20:59:30Zoai:ojs.periodicos.fgv.br:article/2217Revistahttps://periodicos.fgv.br/rehONGhttps://periodicos.fgv.br/reh/oai||biblioteca.digital@fgv.br||eh@fgv.br2178-14940103-2186opendoar:2024-03-06T13:01:42.346074Estudos Históricos (Rio de Janeiro) - Fundação Getulio Vargas (FGV)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
Uma cozinha à brasileira |
title |
Uma cozinha à brasileira |
spellingShingle |
Uma cozinha à brasileira Maciel, Maria Eunice Cultura Alimentação Identidade |
title_short |
Uma cozinha à brasileira |
title_full |
Uma cozinha à brasileira |
title_fullStr |
Uma cozinha à brasileira |
title_full_unstemmed |
Uma cozinha à brasileira |
title_sort |
Uma cozinha à brasileira |
author |
Maciel, Maria Eunice |
author_facet |
Maciel, Maria Eunice |
author_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Maciel, Maria Eunice |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultura Alimentação Identidade |
topic |
Cultura Alimentação Identidade |
description |
This article focuses on Brazilian nourishing habits and on the construction of the so-called "Brazilian cuisine" as expressions of cultural identity. In the light of a critical interpretation, it seeks to observe how, in the nourishing domain, ethnical diversity is used to build a specific identity. It also examines dishes that would express this identity. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-06-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217 |
url |
https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.fgv.br/reh/article/view/2217/1356 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Editora FGV |
publisher.none.fl_str_mv |
Editora FGV |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Estudos Históricos; Vol. 1 No. 33 (2004): Alimentation; 25-39 Revista Estudos Históricos; v. 1 n. 33 (2004): Alimentação; 25-39 2178-1494 0103-2186 reponame:Estudos Históricos (Rio de Janeiro) instname:Fundação Getulio Vargas (FGV) instacron:FGV |
instname_str |
Fundação Getulio Vargas (FGV) |
instacron_str |
FGV |
institution |
FGV |
reponame_str |
Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
collection |
Estudos Históricos (Rio de Janeiro) |
repository.name.fl_str_mv |
Estudos Históricos (Rio de Janeiro) - Fundação Getulio Vargas (FGV) |
repository.mail.fl_str_mv |
||biblioteca.digital@fgv.br||eh@fgv.br |
_version_ |
1798942525875027968 |