Does resilience impact food waste? Moving the debate on

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: de Oliveira Costa, Flávio Henrique
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Colombo Moraes, Camila, Lago da Silva, Andrea, Pereira, Carla, Delai, Ivete, Lopes de Sousa Jabbour⁵, Ana Beatriz
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
eng
Título da fonte: Revista de Administração de Empresas
Texto Completo: https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436
Resumo: The main purpose of this paper is to analyze the contributions of elements of resilience (EoRs) to food waste reduction practices (FWRP) and to deal with causes of food waste (FWC). Based on a systematic literature review, a content analysis process was carried out with 143 relevant papers. Three main EoRs were identified: knowledge management, collaboration and flexibility. Financial health andredundancy are factors which can increase food waste (FW). The ability to anticipate is the most important practice to develop. This paper is the first attempt to establish the role of EoRs in tackling food waste management, and to propose new avenues of research.
id FGV-7_82a33fab30489af54fc76db4de665e5f
oai_identifier_str oai:bibliotecadigital.fgv.br:article/84436
network_acronym_str FGV-7
network_name_str Revista de Administração de Empresas
repository_id_str
spelling Does resilience impact food waste? Moving the debate on¿La resiliencia afecta la reducción del desperdicio de alimentos? Avanzando en el debateResiliência impacta a redução de desperdício de alimentos? Avançando o debateFood waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilienceDesperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliênciaDesperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliênciaThe main purpose of this paper is to analyze the contributions of elements of resilience (EoRs) to food waste reduction practices (FWRP) and to deal with causes of food waste (FWC). Based on a systematic literature review, a content analysis process was carried out with 143 relevant papers. Three main EoRs were identified: knowledge management, collaboration and flexibility. Financial health andredundancy are factors which can increase food waste (FW). The ability to anticipate is the most important practice to develop. This paper is the first attempt to establish the role of EoRs in tackling food waste management, and to propose new avenues of research.El objetivo de este artículo es caracterizar y analizar cómo los elementos de resiliencia (ER) contribuyen a las prácticas de reducción(PRDA) y las causas de desperdicio de alimentos (CDA). Por medio de una revisión sistemática de la literatura, se realizó un análisisde contenido en 143 artículos. Entre los elementos que más contribuyen, están: gestión del conocimiento, colaboración y flexibilidad.Sin embargo, la salud financiera y la redundancia pueden aumentar el desperdicio de alimentos (DA) y la anticipación es la habilidadprioritaria a desarrollar. Este artículo es el primer intento de establecer el papel de los ER en la reducción del desperdicio de alimentos, ypropone una agenda de investigación.O objetivo deste artigo é analisar as contribuições dos elementos da resiliência (ERs) para as práticas de redução de desperdício de alimentos (PRDAs) e para lidar com as causas de desperdício de alimentos (CDAs). A partir de uma revisão sistemática da literatura, realizou-se uma análise de conteúdo em 143 artigos. Entre os elementos que mais contribuem para as PRDAs, estão: gestão do conhecimento, colaboração e flexibilidade. Entretanto, saúde financeira e redundância podem aumentar o desperdício de alimentos (DA), e antecipação é a capacidade prioritária a ser desenvolvida. Este artigo é a primeira tentativa de estabelecer o papel dos ERs na redução do desperdício de alimentos, e uma agenda de pesquisa é proposta.RAE - Revista de Administracao de Empresas RAE - Revista de Administração de EmpresasRAE-Revista de Administração de Empresas2021-09-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAvaliado por Paresapplication/pdfapplication/pdfhttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/8443610.1590/S0034-759020210506RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 61 No. 5 (2021): September–October; 1-21RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 61 Núm. 5 (2021): setembro-outubro; 1-21RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 61 n. 5 (2021): setembro-outubro; 1-212178-938X0034-7590reponame:Revista de Administração de Empresasinstname:Fundação Getulio Vargas (FGV)instacron:FGVporenghttps://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436/80121https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436/80122Copyright (c) 2021 RAE-Revista de Administração de Empresasinfo:eu-repo/semantics/openAccess de Oliveira Costa, Flávio HenriqueColombo Moraes, Camila Lago da Silva, Andrea Pereira, Carla Delai, IveteLopes de Sousa Jabbour⁵, Ana Beatriz 2022-01-04T22:25:51Zoai:bibliotecadigital.fgv.br:article/84436Revistahttps://rae.fgv.br/raeONGhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phprae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br2178-938X0034-7590opendoar:2022-01-04T22:25:51Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)false
dc.title.none.fl_str_mv Does resilience impact food waste? Moving the debate on
¿La resiliencia afecta la reducción del desperdicio de alimentos? Avanzando en el debate
Resiliência impacta a redução de desperdício de alimentos? Avançando o debate
title Does resilience impact food waste? Moving the debate on
spellingShingle Does resilience impact food waste? Moving the debate on
de Oliveira Costa, Flávio Henrique
Food waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilience
Desperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliência
Desperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliência
title_short Does resilience impact food waste? Moving the debate on
title_full Does resilience impact food waste? Moving the debate on
title_fullStr Does resilience impact food waste? Moving the debate on
title_full_unstemmed Does resilience impact food waste? Moving the debate on
title_sort Does resilience impact food waste? Moving the debate on
author de Oliveira Costa, Flávio Henrique
author_facet de Oliveira Costa, Flávio Henrique
Colombo Moraes, Camila
Lago da Silva, Andrea
Pereira, Carla
Delai, Ivete
Lopes de Sousa Jabbour⁵, Ana Beatriz
author_role author
author2 Colombo Moraes, Camila
Lago da Silva, Andrea
Pereira, Carla
Delai, Ivete
Lopes de Sousa Jabbour⁵, Ana Beatriz
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv de Oliveira Costa, Flávio Henrique
Colombo Moraes, Camila
Lago da Silva, Andrea
Pereira, Carla
Delai, Ivete
Lopes de Sousa Jabbour⁵, Ana Beatriz
dc.subject.por.fl_str_mv Food waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilience
Desperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliência
Desperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliência
topic Food waste, resilience, retail, sustainability, elements of resilience
Desperdicio de alimentos, resiliencia, minoristas, sustentabilidad, elementos de resiliência
Desperdício de alimentos, resiliência, varejo, sustentabilidade, elementos da resiliência
description The main purpose of this paper is to analyze the contributions of elements of resilience (EoRs) to food waste reduction practices (FWRP) and to deal with causes of food waste (FWC). Based on a systematic literature review, a content analysis process was carried out with 143 relevant papers. Three main EoRs were identified: knowledge management, collaboration and flexibility. Financial health andredundancy are factors which can increase food waste (FW). The ability to anticipate is the most important practice to develop. This paper is the first attempt to establish the role of EoRs in tackling food waste management, and to propose new avenues of research.
publishDate 2021
dc.date.none.fl_str_mv 2021-09-11
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Avaliado por Pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436
10.1590/S0034-759020210506
url https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436
identifier_str_mv 10.1590/S0034-759020210506
dc.language.iso.fl_str_mv por
eng
language por
eng
dc.relation.none.fl_str_mv https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436/80121
https://bibliotecadigital.fgv.br/ojs/index.php/rae/article/view/84436/80122
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2021 RAE-Revista de Administração de Empresas
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2021 RAE-Revista de Administração de Empresas
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
publisher.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas
RAE - Revista de Administração de Empresas
RAE-Revista de Administração de Empresas
dc.source.none.fl_str_mv RAE - Revista de Administracao de Empresas ; Vol. 61 No. 5 (2021): September–October; 1-21
RAE - Revista de Administração de Empresas; Vol. 61 Núm. 5 (2021): setembro-outubro; 1-21
RAE-Revista de Administração de Empresas; v. 61 n. 5 (2021): setembro-outubro; 1-21
2178-938X
0034-7590
reponame:Revista de Administração de Empresas
instname:Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron:FGV
instname_str Fundação Getulio Vargas (FGV)
instacron_str FGV
institution FGV
reponame_str Revista de Administração de Empresas
collection Revista de Administração de Empresas
repository.name.fl_str_mv Revista de Administração de Empresas - Fundação Getulio Vargas (FGV)
repository.mail.fl_str_mv rae@fgv.br||ilda.fontes@fgv.br||raeredacao@fgv.br
_version_ 1766160830867439616