A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Abreu, Evaldo de
Data de Publicação: 1997
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968
Resumo: Stomach cancer, the world´s most common malignant neoplasia in 1980, has shown a decrease in death and incidence rates in several countries. Still not totally elucidated, the decline in incidence and death rates has been attributed to environmental factors. It is unlikely that the decline has stemmed primarily from changes in either the treatment system or diagnostic techniques. In Brazil, stomach cancer has been a major challenge, since the country faces high incidence and death rates. In addition, the Brazilian health system lacks the means to assume, fund, and develop a stomach cancer diagnostic program. According to current knowledge, stomach cancer develops from damage to the gastric mucosa by a diet rich in salt, nitrates/nitrites, and possibly carbohydrates. Initiation and development can be offset by a sufficient intake of fruit and fresh vegetables. Household refrigeration, widespread since the early 20th century, has helped people consume fresher, well-preserved food, no doubt generating a major downward impact on stomach cancer rates. In present-day Brazil, a national policy aimed at stomach cancer control must be based on rebuilding the health system and expanding patients' access to it, disseminating information on diet changes, and improving socioeconomic conditions.
id FIOCRUZ-5_2ea3adae6823869bcbbd5e7ccaaf0cf5
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/968
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling A prevenção primária e a detecção do câncer de estômagoCâncerCâncer de EstômagoFatores de RiscoPrevençãoEpidemiologiaStomach cancer, the world´s most common malignant neoplasia in 1980, has shown a decrease in death and incidence rates in several countries. Still not totally elucidated, the decline in incidence and death rates has been attributed to environmental factors. It is unlikely that the decline has stemmed primarily from changes in either the treatment system or diagnostic techniques. In Brazil, stomach cancer has been a major challenge, since the country faces high incidence and death rates. In addition, the Brazilian health system lacks the means to assume, fund, and develop a stomach cancer diagnostic program. According to current knowledge, stomach cancer develops from damage to the gastric mucosa by a diet rich in salt, nitrates/nitrites, and possibly carbohydrates. Initiation and development can be offset by a sufficient intake of fruit and fresh vegetables. Household refrigeration, widespread since the early 20th century, has helped people consume fresher, well-preserved food, no doubt generating a major downward impact on stomach cancer rates. In present-day Brazil, a national policy aimed at stomach cancer control must be based on rebuilding the health system and expanding patients' access to it, disseminating information on diet changes, and improving socioeconomic conditions.O câncer de estômago, a neoplasia maligna mais comum no mundo em 1980, vem apresentando uma diminuição da incidência e mortalidade em vários países. Este declínio tem sido atribuído a fatores ligados ao ambiente. É improvável, porém, que ele tenha resultado de mudanças no sistema de atendimento ou nas técnicas de diagnóstico. No Brasil, o câncer de estômago constitui-se num dos maiores desafios, pois as suas incidência e mortalidade são ascendentes, e o nosso sistema de saúde encontra-se desestruturado para assumir e desenvolver um programa de detecção, de altíssimo custo. Este tipo de câncer surge a partir de danos causados à mucosa gástrica por uma dieta rica em sal, nitratos, nitritos e, talvez, carboidratos. Suas iniciação e progressão podem ser neutralizadas por uma adequada ingestão de frutas e verduras frescas. A refrigeração, difundida a partir do início deste século, levou as pessoas a consumirem alimentos mais bem conservados e frescos, o que certamente causou um grande impacto sobre o declínio da incidência do câncer gástrico. No Brasil de hoje, uma política nacional voltada para o controle do câncer de estômago tem de ser baseada na reestruturação do sistema de saúde e do acesso das pessoas a ele, na difusão de informações relativas à mudança de hábitos alimentares e na melhoria das condições sócio-econômicas.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública1997-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionArtigo avaliado pelos Parestext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968Reports in Public Health; Vol. 13 No. 5 (1997): Supplement 1Cadernos de Saúde Pública; v. 13 n. 5 (1997): Suplemento 11678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968/1926https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968/1927Abreu, Evaldo deinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:26:10Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/968Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:01:10.942750Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
title A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
spellingShingle A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
Abreu, Evaldo de
Câncer
Câncer de Estômago
Fatores de Risco
Prevenção
Epidemiologia
title_short A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
title_full A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
title_fullStr A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
title_full_unstemmed A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
title_sort A prevenção primária e a detecção do câncer de estômago
author Abreu, Evaldo de
author_facet Abreu, Evaldo de
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Abreu, Evaldo de
dc.subject.por.fl_str_mv Câncer
Câncer de Estômago
Fatores de Risco
Prevenção
Epidemiologia
topic Câncer
Câncer de Estômago
Fatores de Risco
Prevenção
Epidemiologia
description Stomach cancer, the world´s most common malignant neoplasia in 1980, has shown a decrease in death and incidence rates in several countries. Still not totally elucidated, the decline in incidence and death rates has been attributed to environmental factors. It is unlikely that the decline has stemmed primarily from changes in either the treatment system or diagnostic techniques. In Brazil, stomach cancer has been a major challenge, since the country faces high incidence and death rates. In addition, the Brazilian health system lacks the means to assume, fund, and develop a stomach cancer diagnostic program. According to current knowledge, stomach cancer develops from damage to the gastric mucosa by a diet rich in salt, nitrates/nitrites, and possibly carbohydrates. Initiation and development can be offset by a sufficient intake of fruit and fresh vegetables. Household refrigeration, widespread since the early 20th century, has helped people consume fresher, well-preserved food, no doubt generating a major downward impact on stomach cancer rates. In present-day Brazil, a national policy aimed at stomach cancer control must be based on rebuilding the health system and expanding patients' access to it, disseminating information on diet changes, and improving socioeconomic conditions.
publishDate 1997
dc.date.none.fl_str_mv 1997-01-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
Artigo avaliado pelos Pares
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968/1926
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/968/1927
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 13 No. 5 (1997): Supplement 1
Cadernos de Saúde Pública; v. 13 n. 5 (1997): Suplemento 1
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943344850632704