Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Neutzling, Marilda Borges
Data de Publicação: 2009
Outros Autores: Rombaldi, Airton José, Azevedo, Mario Renato, Hallal, Pedro C.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Cadernos de Saúde Pública
Texto Completo: https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071
Resumo: The study aimed to describe the frequency of fruit and vegetable intake among adults (20-69 years of age) and to identify associated factors. This population-based study in 2006 included 972 adults in Pelotas, Southern Brazil. Consumption of fruits and vegetables was evaluated with three questions on habitual food intake during the year prior to the interview. The outcome variable was regular consumption of fruits and vegetables. Only one in five adults (20.9%) reported consuming fruits and vegetables regularly. Female gender, age 60 years or older, higher socioeconomic status, former smoking, and physical activity were associated with the outcome variable. According to the results, fruit and vegetable intake among adults fails to meet current Ministry of Health recommendations, particularly among male, young, poor, and physically inactive adults. Interventions to encourage healthy diet are urgently needed.
id FIOCRUZ-5_e2725906305738e3ea04a45e6aa766ff
oai_identifier_str oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/4071
network_acronym_str FIOCRUZ-5
network_name_str Cadernos de Saúde Pública
repository_id_str
spelling Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do BrasilInquéritos sobre DietaConsumo de AlimentosHábitos AlimentaresAdultoThe study aimed to describe the frequency of fruit and vegetable intake among adults (20-69 years of age) and to identify associated factors. This population-based study in 2006 included 972 adults in Pelotas, Southern Brazil. Consumption of fruits and vegetables was evaluated with three questions on habitual food intake during the year prior to the interview. The outcome variable was regular consumption of fruits and vegetables. Only one in five adults (20.9%) reported consuming fruits and vegetables regularly. Female gender, age 60 years or older, higher socioeconomic status, former smoking, and physical activity were associated with the outcome variable. According to the results, fruit and vegetable intake among adults fails to meet current Ministry of Health recommendations, particularly among male, young, poor, and physically inactive adults. Interventions to encourage healthy diet are urgently needed.O objetivo deste estudo foi descrever a freqüência de consumo de frutas, legumes e verduras por adultos de 20 a 69 anos de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil, e analisar fatores associados. Foi realizado em 2006 um estudo transversal de base populacional, incluindo 972 adultos. A freqüência do consumo de frutas, legumes e verduras foi medida por meio de três perguntas referentes ao consumo habitual destes no ano anterior. O desfecho foi o consumo regular de frutas, legumes e verduras. Cerca de 1/5 da população adulta (20,9%) consumia regularmente frutas, legumes e verduras. Indivíduos do sexo feminino, com 60 anos ou mais, das classes A e B, ex-fumantes e não sedentários apresentaram maior prevalência de consumo de frutas e legumes e verduras. A freqüência do consumo de frutas, legumes e verduras na população adulta residente no Município de Pelotas está aquém das recomendações atuais do Ministério da Saúde, em especial entre os homens mais jovens, de menor nível sócio-econômico e que não praticam atividade física no lazer. Políticas públicas que estimulem uma alimentação saudável são urgentemente necessárias.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2009-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071Reports in Public Health; Vol. 25 No. 11 (2009): NovemberCadernos de Saúde Pública; v. 25 n. 11 (2009): Novembro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8273https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8274Neutzling, Marilda BorgesRombaldi, Airton JoséAzevedo, Mario RenatoHallal, Pedro C.info:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:27:58Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/4071Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:04:42.266440Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true
dc.title.none.fl_str_mv Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
title Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
spellingShingle Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
Neutzling, Marilda Borges
Inquéritos sobre Dieta
Consumo de Alimentos
Hábitos Alimentares
Adulto
title_short Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
title_full Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
title_fullStr Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
title_full_unstemmed Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
title_sort Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
author Neutzling, Marilda Borges
author_facet Neutzling, Marilda Borges
Rombaldi, Airton José
Azevedo, Mario Renato
Hallal, Pedro C.
author_role author
author2 Rombaldi, Airton José
Azevedo, Mario Renato
Hallal, Pedro C.
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Neutzling, Marilda Borges
Rombaldi, Airton José
Azevedo, Mario Renato
Hallal, Pedro C.
dc.subject.por.fl_str_mv Inquéritos sobre Dieta
Consumo de Alimentos
Hábitos Alimentares
Adulto
topic Inquéritos sobre Dieta
Consumo de Alimentos
Hábitos Alimentares
Adulto
description The study aimed to describe the frequency of fruit and vegetable intake among adults (20-69 years of age) and to identify associated factors. This population-based study in 2006 included 972 adults in Pelotas, Southern Brazil. Consumption of fruits and vegetables was evaluated with three questions on habitual food intake during the year prior to the interview. The outcome variable was regular consumption of fruits and vegetables. Only one in five adults (20.9%) reported consuming fruits and vegetables regularly. Female gender, age 60 years or older, higher socioeconomic status, former smoking, and physical activity were associated with the outcome variable. According to the results, fruit and vegetable intake among adults fails to meet current Ministry of Health recommendations, particularly among male, young, poor, and physically inactive adults. Interventions to encourage healthy diet are urgently needed.
publishDate 2009
dc.date.none.fl_str_mv 2009-11-01
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071
url https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8273
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8274
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv text/html
application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
publisher.none.fl_str_mv Reports in Public Health
Cadernos de Saúde Pública
dc.source.none.fl_str_mv Reports in Public Health; Vol. 25 No. 11 (2009): November
Cadernos de Saúde Pública; v. 25 n. 11 (2009): Novembro
1678-4464
0102-311X
reponame:Cadernos de Saúde Pública
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Cadernos de Saúde Pública
collection Cadernos de Saúde Pública
repository.name.fl_str_mv Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br
_version_ 1798943365677449216