Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2009 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Cadernos de Saúde Pública |
Texto Completo: | https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071 |
Resumo: | The study aimed to describe the frequency of fruit and vegetable intake among adults (20-69 years of age) and to identify associated factors. This population-based study in 2006 included 972 adults in Pelotas, Southern Brazil. Consumption of fruits and vegetables was evaluated with three questions on habitual food intake during the year prior to the interview. The outcome variable was regular consumption of fruits and vegetables. Only one in five adults (20.9%) reported consuming fruits and vegetables regularly. Female gender, age 60 years or older, higher socioeconomic status, former smoking, and physical activity were associated with the outcome variable. According to the results, fruit and vegetable intake among adults fails to meet current Ministry of Health recommendations, particularly among male, young, poor, and physically inactive adults. Interventions to encourage healthy diet are urgently needed. |
id |
FIOCRUZ-5_e2725906305738e3ea04a45e6aa766ff |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/4071 |
network_acronym_str |
FIOCRUZ-5 |
network_name_str |
Cadernos de Saúde Pública |
repository_id_str |
|
spelling |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do BrasilInquéritos sobre DietaConsumo de AlimentosHábitos AlimentaresAdultoThe study aimed to describe the frequency of fruit and vegetable intake among adults (20-69 years of age) and to identify associated factors. This population-based study in 2006 included 972 adults in Pelotas, Southern Brazil. Consumption of fruits and vegetables was evaluated with three questions on habitual food intake during the year prior to the interview. The outcome variable was regular consumption of fruits and vegetables. Only one in five adults (20.9%) reported consuming fruits and vegetables regularly. Female gender, age 60 years or older, higher socioeconomic status, former smoking, and physical activity were associated with the outcome variable. According to the results, fruit and vegetable intake among adults fails to meet current Ministry of Health recommendations, particularly among male, young, poor, and physically inactive adults. Interventions to encourage healthy diet are urgently needed.O objetivo deste estudo foi descrever a freqüência de consumo de frutas, legumes e verduras por adultos de 20 a 69 anos de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil, e analisar fatores associados. Foi realizado em 2006 um estudo transversal de base populacional, incluindo 972 adultos. A freqüência do consumo de frutas, legumes e verduras foi medida por meio de três perguntas referentes ao consumo habitual destes no ano anterior. O desfecho foi o consumo regular de frutas, legumes e verduras. Cerca de 1/5 da população adulta (20,9%) consumia regularmente frutas, legumes e verduras. Indivíduos do sexo feminino, com 60 anos ou mais, das classes A e B, ex-fumantes e não sedentários apresentaram maior prevalência de consumo de frutas e legumes e verduras. A freqüência do consumo de frutas, legumes e verduras na população adulta residente no Município de Pelotas está aquém das recomendações atuais do Ministério da Saúde, em especial entre os homens mais jovens, de menor nível sócio-econômico e que não praticam atividade física no lazer. Políticas públicas que estimulem uma alimentação saudável são urgentemente necessárias.Reports in Public HealthCadernos de Saúde Pública2009-11-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071Reports in Public Health; Vol. 25 No. 11 (2009): NovemberCadernos de Saúde Pública; v. 25 n. 11 (2009): Novembro1678-44640102-311Xreponame:Cadernos de Saúde Públicainstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8273https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8274Neutzling, Marilda BorgesRombaldi, Airton JoséAzevedo, Mario RenatoHallal, Pedro C.info:eu-repo/semantics/openAccess2024-03-06T15:27:58Zoai:ojs.teste-cadernos.ensp.fiocruz.br:article/4071Revistahttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csphttps://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/oaicadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br1678-44640102-311Xopendoar:2024-03-06T13:04:42.266440Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)true |
dc.title.none.fl_str_mv |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
title |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
spellingShingle |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil Neutzling, Marilda Borges Inquéritos sobre Dieta Consumo de Alimentos Hábitos Alimentares Adulto |
title_short |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
title_full |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
title_fullStr |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
title_full_unstemmed |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
title_sort |
Fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras em adultos de uma cidade no Sul do Brasil |
author |
Neutzling, Marilda Borges |
author_facet |
Neutzling, Marilda Borges Rombaldi, Airton José Azevedo, Mario Renato Hallal, Pedro C. |
author_role |
author |
author2 |
Rombaldi, Airton José Azevedo, Mario Renato Hallal, Pedro C. |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Neutzling, Marilda Borges Rombaldi, Airton José Azevedo, Mario Renato Hallal, Pedro C. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Inquéritos sobre Dieta Consumo de Alimentos Hábitos Alimentares Adulto |
topic |
Inquéritos sobre Dieta Consumo de Alimentos Hábitos Alimentares Adulto |
description |
The study aimed to describe the frequency of fruit and vegetable intake among adults (20-69 years of age) and to identify associated factors. This population-based study in 2006 included 972 adults in Pelotas, Southern Brazil. Consumption of fruits and vegetables was evaluated with three questions on habitual food intake during the year prior to the interview. The outcome variable was regular consumption of fruits and vegetables. Only one in five adults (20.9%) reported consuming fruits and vegetables regularly. Female gender, age 60 years or older, higher socioeconomic status, former smoking, and physical activity were associated with the outcome variable. According to the results, fruit and vegetable intake among adults fails to meet current Ministry of Health recommendations, particularly among male, young, poor, and physically inactive adults. Interventions to encourage healthy diet are urgently needed. |
publishDate |
2009 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2009-11-01 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071 |
url |
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8273 https://cadernos.ensp.fiocruz.br/ojs/index.php/csp/article/view/4071/8274 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
text/html application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Reports in Public Health Cadernos de Saúde Pública |
publisher.none.fl_str_mv |
Reports in Public Health Cadernos de Saúde Pública |
dc.source.none.fl_str_mv |
Reports in Public Health; Vol. 25 No. 11 (2009): November Cadernos de Saúde Pública; v. 25 n. 11 (2009): Novembro 1678-4464 0102-311X reponame:Cadernos de Saúde Pública instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) instacron:FIOCRUZ |
instname_str |
Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
instacron_str |
FIOCRUZ |
institution |
FIOCRUZ |
reponame_str |
Cadernos de Saúde Pública |
collection |
Cadernos de Saúde Pública |
repository.name.fl_str_mv |
Cadernos de Saúde Pública - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ) |
repository.mail.fl_str_mv |
cadernos@ensp.fiocruz.br||cadernos@ensp.fiocruz.br |
_version_ |
1821325517743194112 |