School environment as a place to promote healthy food choices

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Miyahira, Roberta Fontanive
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Zagoa, Lilia, Reis, Marta Citelli dos, Koury, Josely Correa
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Vigilância Sanitária em Debate
Texto Completo: https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/470
Resumo: Promoting healthy eating habits in schools requires the development of educational activities that help and motivate the adoption of these behaviors. Thus, the aim of this study was to provide nutrition education to students and employees of a municipal school in Rio de Janeiro by developing a school garden and conducting workshops to train food handlers. The outlined method allowed not only the spread of technical and scientific knowledge but also the reflection of food in the nutritional, sensorial, functional, and sanitary aspects. To this end, several nutritional education activities were conducted through workshops. Reports from the participants and the empirical analysis performed by the researchers considered the workshops to be a creative and efficient alternative, with low cost and low implementation complexity.
id FIOCRUZ-9_7458f3ec455a75a789e3f296f4956343
oai_identifier_str oai:ojs.visaemdebate.incqs.fiocruz.br:article/470
network_acronym_str FIOCRUZ-9
network_name_str Vigilância Sanitária em Debate
repository_id_str
spelling School environment as a place to promote healthy food choicesO ambiente escolar como espaço para o desenvolvimento de ações de promoção da alimentação saudávelEducação Alimentar e NutricionalHortasOficinas CulináriasConsumo AlimentarAlimentos FuncionaisNutrition EducationGardensCooking SkillsFood ConsumptionFunctional FoodsPromoting healthy eating habits in schools requires the development of educational activities that help and motivate the adoption of these behaviors. Thus, the aim of this study was to provide nutrition education to students and employees of a municipal school in Rio de Janeiro by developing a school garden and conducting workshops to train food handlers. The outlined method allowed not only the spread of technical and scientific knowledge but also the reflection of food in the nutritional, sensorial, functional, and sanitary aspects. To this end, several nutritional education activities were conducted through workshops. Reports from the participants and the empirical analysis performed by the researchers considered the workshops to be a creative and efficient alternative, with low cost and low implementation complexity.A promoção de hábitos alimentares saudáveis no ambiente escolar pressupõe o desenvolvimento de atividades educativas que ajudam e motivam a adoção de uma alimentação saudável. Dessa forma, o objetivo deste trabalho foi realizar ações de educação alimentar e nutricional em estudantes e funcionários de uma escola municipal da cidade do Rio de Janeiro por meio de implantação de uma horta e de realização de oficinas de atualização de manipuladores de alimentos. O método delineado não somente permitiu promover conhecimento técnico-científico, mas também reflexão quanto ao alimento sob os aspectos nutricional, sensorial, funcional e sanitário. Para isso, foram desenvolvidas atividades de educação nutricional por meio da realização de diversas oficinas. Com os relatos dos participantes associados à análise empírica por parte dos pesquisadores envolvidos, pode-se dizer que as oficinas realizadas no presente estudo constituíram uma alternativa eficiente e criativa com baixo grau de complexidade de execução e custo acessível.Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde2014-11-27info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion"Peer-reviewed article""Artículo revisado por pares""Artigo avaliado pelos pares"application/pdfhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/47010.3395/vd.v2n4.470Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology ; Vol. 2 No. 4 (2014): November - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 96-101Vigilancia en Salud en Debate: Sociedad, Ciencia y Tecnología; Vol. 2 Núm. 4 (2014): Noviembre - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 96-101Vigil Sanit Debate, Rio de Janeiro; v. 2 n. 4 (2014): Novembro - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 96-1012317-269Xreponame:Vigilância Sanitária em Debateinstname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)instacron:FIOCRUZporhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/470/170Copyright (c) 2014 Vigilância Sanitária em Debate: Sociedade, Ciência & Tecnologia (Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology) – Visa em Debatehttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMiyahira, Roberta FontaniveZagoa, LiliaReis, Marta Citelli dosKoury, Josely Correa2023-06-27T15:08:08Zoai:ojs.visaemdebate.incqs.fiocruz.br:article/470Revistahttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebatePUBhttps://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/oaiincqs.visaemdebate@fiocruz.br || gisele.neves@fiocruz.br2317-269X2317-269Xopendoar:2023-06-27T15:08:08Vigilância Sanitária em Debate - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)false
dc.title.none.fl_str_mv School environment as a place to promote healthy food choices
O ambiente escolar como espaço para o desenvolvimento de ações de promoção da alimentação saudável
title School environment as a place to promote healthy food choices
spellingShingle School environment as a place to promote healthy food choices
Miyahira, Roberta Fontanive
Educação Alimentar e Nutricional
Hortas
Oficinas Culinárias
Consumo Alimentar
Alimentos Funcionais
Nutrition Education
Gardens
Cooking Skills
Food Consumption
Functional Foods
title_short School environment as a place to promote healthy food choices
title_full School environment as a place to promote healthy food choices
title_fullStr School environment as a place to promote healthy food choices
title_full_unstemmed School environment as a place to promote healthy food choices
title_sort School environment as a place to promote healthy food choices
author Miyahira, Roberta Fontanive
author_facet Miyahira, Roberta Fontanive
Zagoa, Lilia
Reis, Marta Citelli dos
Koury, Josely Correa
author_role author
author2 Zagoa, Lilia
Reis, Marta Citelli dos
Koury, Josely Correa
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Miyahira, Roberta Fontanive
Zagoa, Lilia
Reis, Marta Citelli dos
Koury, Josely Correa
dc.subject.por.fl_str_mv Educação Alimentar e Nutricional
Hortas
Oficinas Culinárias
Consumo Alimentar
Alimentos Funcionais
Nutrition Education
Gardens
Cooking Skills
Food Consumption
Functional Foods
topic Educação Alimentar e Nutricional
Hortas
Oficinas Culinárias
Consumo Alimentar
Alimentos Funcionais
Nutrition Education
Gardens
Cooking Skills
Food Consumption
Functional Foods
description Promoting healthy eating habits in schools requires the development of educational activities that help and motivate the adoption of these behaviors. Thus, the aim of this study was to provide nutrition education to students and employees of a municipal school in Rio de Janeiro by developing a school garden and conducting workshops to train food handlers. The outlined method allowed not only the spread of technical and scientific knowledge but also the reflection of food in the nutritional, sensorial, functional, and sanitary aspects. To this end, several nutritional education activities were conducted through workshops. Reports from the participants and the empirical analysis performed by the researchers considered the workshops to be a creative and efficient alternative, with low cost and low implementation complexity.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-11-27
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
"Peer-reviewed article"
"Artículo revisado por pares"
"Artigo avaliado pelos pares"
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/470
10.3395/vd.v2n4.470
url https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/470
identifier_str_mv 10.3395/vd.v2n4.470
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://visaemdebate.incqs.fiocruz.br/index.php/visaemdebate/article/view/470/170
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde
publisher.none.fl_str_mv Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde
dc.source.none.fl_str_mv Health Surveillance under Debate: Society, Science & Technology ; Vol. 2 No. 4 (2014): November - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 96-101
Vigilancia en Salud en Debate: Sociedad, Ciencia y Tecnología; Vol. 2 Núm. 4 (2014): Noviembre - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 96-101
Vigil Sanit Debate, Rio de Janeiro; v. 2 n. 4 (2014): Novembro - Vigilância Sanitária e a Promoção da Alimentação Adequada e Saudável: Impasses, Desafios e Perspectivas; 96-101
2317-269X
reponame:Vigilância Sanitária em Debate
instname:Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron:FIOCRUZ
instname_str Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
instacron_str FIOCRUZ
institution FIOCRUZ
reponame_str Vigilância Sanitária em Debate
collection Vigilância Sanitária em Debate
repository.name.fl_str_mv Vigilância Sanitária em Debate - Fundação Oswaldo Cruz (FIOCRUZ)
repository.mail.fl_str_mv incqs.visaemdebate@fiocruz.br || gisele.neves@fiocruz.br
_version_ 1797042044155199488