Postharvest of cactus pear fruit (Opuntia ficus-indica) in two maturation stages
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Publication Date: | 2017 |
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Source: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
Download full: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5900 |
Summary: | The cactus pear fruit can be considered an important potential source of consumption and market exploitation in the Northeast of Brazil. It was aimed to evaluate the physicochemical characteristics of the cactus pear fruits in two maturation stages. The cactus pear fruit were collected, packaged in cardboard box and transported from Ourolândia-BA city about 794 km to the Science and Technology Center Agrifood, the Federal University of Campina Grande, Campus Pombal, Pombal PB to the Food Analysis laboratory. The fruits were divided into two stages of maturation: green and green yellowish, using four replicates with three fruits (300 g each). Then the fruits were submitted to physicochemical and chemical analysis. The green yellowish fruit had the highest soluble solids, acidity, vitamin C, reducing sugars, phenolics and flavonoids. The contents of soluble sugars in the green yellowish fruits were smaller. |
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Postharvest of cactus pear fruit (Opuntia ficus-indica) in two maturation stagesPós-colheita de frutos de palma (Opuntia fícus-indica) em dois estádios de maturaçãoFigo-da-ÍndiaEstádio de maturaçãoFísico-química.Fig-of-IndiaMaturation stadiumPhysicochemical.The cactus pear fruit can be considered an important potential source of consumption and market exploitation in the Northeast of Brazil. It was aimed to evaluate the physicochemical characteristics of the cactus pear fruits in two maturation stages. The cactus pear fruit were collected, packaged in cardboard box and transported from Ourolândia-BA city about 794 km to the Science and Technology Center Agrifood, the Federal University of Campina Grande, Campus Pombal, Pombal PB to the Food Analysis laboratory. The fruits were divided into two stages of maturation: green and green yellowish, using four replicates with three fruits (300 g each). Then the fruits were submitted to physicochemical and chemical analysis. The green yellowish fruit had the highest soluble solids, acidity, vitamin C, reducing sugars, phenolics and flavonoids. The contents of soluble sugars in the green yellowish fruits were smaller.O fruto de palma pode ser considerado uma fonte potencial importante de consumo e exploração no mercado da Região Nordeste do Brasil. Objetivou-se com o presente trabalho avaliar as características físico-químicas dos frutos de palma em dois estádios de maturação. Os frutos de palma foram colhidos, acondicionados em caixa de papelão e transportados do município de Ourolândia-BA cerca de 794 km para o Centro de Ciências e Tecnologia Agroalimentar, da Universidade Federal de Campina Grande, Campus Pombal, Pombal PB até o laboratório de Análise de Alimentos. Os frutos foram divididos em dois estádios de maturação: verde e verde amarelado, utilizando-se quatro repetições, com três frutos (300 g, cada). Em seguida, os frutos foram submetidos às análises físico-químicas e químicas. Os frutos verde-amarelo obtiveram os maiores teores de sólidos solúveis, acidez, vitamina C, açúcares redutores, compostos fenólicos e flavonoides. Os teores de açúcares solúveis nos frutos verde-amarelado foram menores.Editora Verde2017-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/590010.18378/rvads.v12i5.5900Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 No. 5 (2017): Edição Especial; 907 - 911Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 Núm. 5 (2017): Edição Especial; 907 - 911Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 12 n. 5 (2017): Edição Especial; 907 - 9111981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5900/6539https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5900/6540Copyright (c) 2017 Marcio Santos da Silva et al.info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Marcio Santos daCosta, Franciscleudo Bezerra daFormiga, Anderson dos SantosChaves, Maria Tatiane LeonardoPereira, Manoel Mykeias DuarteSilva, Kátia Gomes da2021-06-13T13:14:11Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/5900Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:29.124814Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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