EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2006 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel |
DOI: | 10.18378/rvads.v1i1.8 |
Texto Completo: | https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8 |
Resumo: | The objective of the work went evaluate the characteristic chemical-bromatológica of the jitirana, as well as its potential in the animal feeding. Jitirana was harvested with 115 days for evaluation of the production of green mass and analysis chemical-bromotológica. The samples were removed of an experimental area of 35 x 35 m, being made like this 1.050 m2. The samples were taken for the laboratory of animal nutrition of the Department of Zootecnia (DZ / ESAM), for they be made the due matter analyses it evaporates, gross protein, ethereal extract, mineral residue, organic material and gross energy. In spite of the percentile bass of dry matter of the green forage of the jitirana, the percentile of gross protein, mineral residue and ethereal extract, besides the production of green mass were satisfactory. |
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EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDINGAVALIAÇÃO DAS QUALIDADES FORRAGEIRAS DA JITIRANA (Merremia Aegyptia) E SEU POTENCIAL USO NA ALIMENTAÇÃO ANIMALAVALIAÇÃO DAS QUALIDADES FORRAGEIRAS DA JITIRANA (Merremia Aegyptia) E SEU POTENCIAL USO NA ALIMENTAÇÃO ANIMALMerremia aegyptiaAnalysis chemical-bromotológicaForrageiraMerremia aegyptiaAnálise químico-bromotológicaForrageiraMerremia aegyptiaAnálise químico-bromotológicaForrageiraThe objective of the work went evaluate the characteristic chemical-bromatológica of the jitirana, as well as its potential in the animal feeding. Jitirana was harvested with 115 days for evaluation of the production of green mass and analysis chemical-bromotológica. The samples were removed of an experimental area of 35 x 35 m, being made like this 1.050 m2. The samples were taken for the laboratory of animal nutrition of the Department of Zootecnia (DZ / ESAM), for they be made the due matter analyses it evaporates, gross protein, ethereal extract, mineral residue, organic material and gross energy. In spite of the percentile bass of dry matter of the green forage of the jitirana, the percentile of gross protein, mineral residue and ethereal extract, besides the production of green mass were satisfactory.O objetivo do trabalho foi avaliar as características químico-bromatológica da jitirana, bem como seu potencial na alimentação animal. A Jitirana foi ceifada com 115 dias para avaliação da produção de massa verde e análise químico-bromotológica. As amostras foram retiradas de uma área experimental de 35 x 35 m, fazendo-se assim 1.050 m2 . As amostras foram levadas para o laboratório de nutrição animal do Departamento de Zootecnia (DZ / ESAM), para serem feitas as devidas análises de matéria seca, proteína bruta, extrato etéreo, resíduo mineral, material orgânica e energia bruta. Apesar do baixo percentual de matéria seca da forragem verde da jitirana, os percentuais de proteína bruta, resíduo mineral e extrato etéreo, além da produção de massa verde foram satisfatórios.O objetivo do trabalho foi avaliar as características químico-bromatológica da jitirana, bem como seu potencial na alimentação animal. A Jitirana foi ceifada com 115 dias para avaliação da produção de massa verde e análise químico-bromotológica. As amostras foram retiradas de uma área experimental de 35 x 35 m, fazendo-se assim 1.050 m2 . As amostras foram levadas para o laboratório de nutrição animal do Departamento de Zootecnia (DZ / ESAM), para serem feitas as devidas análises de matéria seca, proteína bruta, extrato etéreo, resíduo mineral, material orgânica e energia bruta. Apesar do baixo percentual de matéria seca da forragem verde da jitirana, os percentuais de proteína bruta, resíduo mineral e extrato etéreo, além da produção de massa verde foram satisfatórios.Editora Verde2006-06-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/810.18378/rvads.v1i1.8Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 No. 1 (2006); 75 - 79Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 Núm. 1 (2006); 75 - 79Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 1 n. 1 (2006); 75 - 791981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8/8Copyright (c) 2006 Paulo César Ferreira Linhares et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLinhares, Paulo César FerreiraSousa, Adalberto Hipólito deLira, José Flaviano Barbosa de2024-02-12T13:13:29Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/8Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:57:44.983132Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false |
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The objective of the work went evaluate the characteristic chemical-bromatológica of the jitirana, as well as its potential in the animal feeding. Jitirana was harvested with 115 days for evaluation of the production of green mass and analysis chemical-bromotológica. The samples were removed of an experimental area of 35 x 35 m, being made like this 1.050 m2. The samples were taken for the laboratory of animal nutrition of the Department of Zootecnia (DZ / ESAM), for they be made the due matter analyses it evaporates, gross protein, ethereal extract, mineral residue, organic material and gross energy. In spite of the percentile bass of dry matter of the green forage of the jitirana, the percentile of gross protein, mineral residue and ethereal extract, besides the production of green mass were satisfactory. |
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Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 No. 1 (2006); 75 - 79 Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 Núm. 1 (2006); 75 - 79 Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 1 n. 1 (2006); 75 - 79 1981-8203 reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA) instacron:GVAA |
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