EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Linhares, Paulo César Ferreira
Data de Publicação: 2006
Outros Autores: Sousa, Adalberto Hipólito de, Lira, José Flaviano Barbosa de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8
Resumo: The objective of the work went evaluate the characteristic chemical-bromatológica of the jitirana, as well as its potential in the animal feeding. Jitirana was harvested with 115 days for evaluation of the production of green mass and analysis chemical-bromotológica. The samples were removed of an experimental area of 35 x 35 m, being made like this 1.050 m2. The samples were taken for the laboratory of animal nutrition of the Department of Zootecnia (DZ / ESAM), for they be made the due matter analyses it evaporates, gross protein, ethereal extract, mineral residue, organic material and gross energy. In spite of the percentile bass of dry matter of the green forage of the jitirana, the percentile of gross protein, mineral residue and ethereal extract, besides the production of green mass were satisfactory.
id GVAA-1_1fe5e31bf6029c1e258688ae2aca216e
oai_identifier_str oai:ojs.gvaa.com.br:article/8
network_acronym_str GVAA-1
network_name_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository_id_str
spelling EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDINGAVALIAÇÃO DAS QUALIDADES FORRAGEIRAS DA JITIRANA (Merremia Aegyptia) E SEU POTENCIAL USO NA ALIMENTAÇÃO ANIMALAVALIAÇÃO DAS QUALIDADES FORRAGEIRAS DA JITIRANA (Merremia Aegyptia) E SEU POTENCIAL USO NA ALIMENTAÇÃO ANIMALMerremia aegyptiaAnalysis chemical-bromotológicaForrageiraMerremia aegyptiaAnálise químico-bromotológicaForrageiraMerremia aegyptiaAnálise químico-bromotológicaForrageiraThe objective of the work went evaluate the characteristic chemical-bromatológica of the jitirana, as well as its potential in the animal feeding. Jitirana was harvested with 115 days for evaluation of the production of green mass and analysis chemical-bromotológica. The samples were removed of an experimental area of 35 x 35 m, being made like this 1.050 m2. The samples were taken for the laboratory of animal nutrition of the Department of Zootecnia (DZ / ESAM), for they be made the due matter analyses it evaporates, gross protein, ethereal extract, mineral residue, organic material and gross energy. In spite of the percentile bass of dry matter of the green forage of the jitirana, the percentile of gross protein, mineral residue and ethereal extract, besides the production of green mass were satisfactory.O objetivo do trabalho foi avaliar as características químico-bromatológica da jitirana, bem como seu potencial na alimentação animal. A Jitirana foi ceifada com 115 dias para avaliação da produção de massa verde e análise químico-bromotológica. As amostras foram retiradas de uma área experimental de 35 x 35 m, fazendo-se assim 1.050 m2 . As amostras foram levadas para o laboratório de nutrição animal do Departamento de Zootecnia (DZ / ESAM), para serem feitas as devidas análises de matéria seca, proteína bruta, extrato etéreo, resíduo mineral, material orgânica e energia bruta. Apesar do baixo percentual de matéria seca da forragem verde da jitirana, os percentuais de proteína bruta, resíduo mineral e extrato etéreo, além da produção de massa verde foram satisfatórios.O objetivo do trabalho foi avaliar as características químico-bromatológica da jitirana, bem como seu potencial na alimentação animal. A Jitirana foi ceifada com 115 dias para avaliação da produção de massa verde e análise químico-bromotológica. As amostras foram retiradas de uma área experimental de 35 x 35 m, fazendo-se assim 1.050 m2 . As amostras foram levadas para o laboratório de nutrição animal do Departamento de Zootecnia (DZ / ESAM), para serem feitas as devidas análises de matéria seca, proteína bruta, extrato etéreo, resíduo mineral, material orgânica e energia bruta. Apesar do baixo percentual de matéria seca da forragem verde da jitirana, os percentuais de proteína bruta, resíduo mineral e extrato etéreo, além da produção de massa verde foram satisfatórios.Editora Verde2006-06-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/810.18378/rvads.v1i1.8Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 No. 1 (2006); 75 - 79Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 Núm. 1 (2006); 75 - 79Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 1 n. 1 (2006); 75 - 791981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8/8Copyright (c) 2006 Paulo César Ferreira Linhares et al.https://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessLinhares, Paulo César FerreiraSousa, Adalberto Hipólito deLira, José Flaviano Barbosa de2024-02-12T13:13:29Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/8Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:57:44.983132Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
dc.title.none.fl_str_mv EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
AVALIAÇÃO DAS QUALIDADES FORRAGEIRAS DA JITIRANA (Merremia Aegyptia) E SEU POTENCIAL USO NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL
AVALIAÇÃO DAS QUALIDADES FORRAGEIRAS DA JITIRANA (Merremia Aegyptia) E SEU POTENCIAL USO NA ALIMENTAÇÃO ANIMAL
title EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
spellingShingle EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
Linhares, Paulo César Ferreira
Merremia aegyptia
Analysis chemical-bromotológica
Forrageira
Merremia aegyptia
Análise químico-bromotológica
Forrageira
Merremia aegyptia
Análise químico-bromotológica
Forrageira
title_short EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
title_full EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
title_fullStr EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
title_full_unstemmed EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
title_sort EVALUATION OF JITIRANA FORAGE QUALITIES (Merremia Aegyptia) AND ITS POTENTIAL USE IN ANIMAL FEEDING
author Linhares, Paulo César Ferreira
author_facet Linhares, Paulo César Ferreira
Sousa, Adalberto Hipólito de
Lira, José Flaviano Barbosa de
author_role author
author2 Sousa, Adalberto Hipólito de
Lira, José Flaviano Barbosa de
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Linhares, Paulo César Ferreira
Sousa, Adalberto Hipólito de
Lira, José Flaviano Barbosa de
dc.subject.por.fl_str_mv Merremia aegyptia
Analysis chemical-bromotológica
Forrageira
Merremia aegyptia
Análise químico-bromotológica
Forrageira
Merremia aegyptia
Análise químico-bromotológica
Forrageira
topic Merremia aegyptia
Analysis chemical-bromotológica
Forrageira
Merremia aegyptia
Análise químico-bromotológica
Forrageira
Merremia aegyptia
Análise químico-bromotológica
Forrageira
description The objective of the work went evaluate the characteristic chemical-bromatológica of the jitirana, as well as its potential in the animal feeding. Jitirana was harvested with 115 days for evaluation of the production of green mass and analysis chemical-bromotológica. The samples were removed of an experimental area of 35 x 35 m, being made like this 1.050 m2. The samples were taken for the laboratory of animal nutrition of the Department of Zootecnia (DZ / ESAM), for they be made the due matter analyses it evaporates, gross protein, ethereal extract, mineral residue, organic material and gross energy. In spite of the percentile bass of dry matter of the green forage of the jitirana, the percentile of gross protein, mineral residue and ethereal extract, besides the production of green mass were satisfactory.
publishDate 2006
dc.date.none.fl_str_mv 2006-06-13
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8
10.18378/rvads.v1i1.8
url https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8
identifier_str_mv 10.18378/rvads.v1i1.8
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/8/8
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2006 Paulo César Ferreira Linhares et al.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2006 Paulo César Ferreira Linhares et al.
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
publisher.none.fl_str_mv Editora Verde
dc.source.none.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 No. 1 (2006); 75 - 79
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 1 Núm. 1 (2006); 75 - 79
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 1 n. 1 (2006); 75 - 79
1981-8203
reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
instname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron:GVAA
instname_str Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
instacron_str GVAA
institution GVAA
reponame_str Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
collection Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
repository.name.fl_str_mv Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)
repository.mail.fl_str_mv rvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br
_version_ 1792807738533740544