Arugula cultivation under saline water irrigation

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moreira Neto, Antonio
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Gonçalves dos Santos, César, Santos, Alex Béu, Silva, José Carlos Santos, Reis, Lígia Sampaio
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9251
Resumo: The use of saline water in the production of vegetables is one of the main challenges for producers, since salt stress causes a decrease in crop production and yield. In this context, this study aimed to evaluate the growth of arugula plants under irrigation water salinity levels. The experiment was carried out in a greenhouse, with treatments being five levels of electrical conductivity of the irrigation water (0.5; 1.5; 2.5; 3.5 and 4.5 dS m-1). The experimental design used was completely randomized. The factors resulted in 5 treatments with five replications and one plant per plot, totaling 25 experimental units. At 43 days after sowing, the arugula plants were evaluated for number of leaves, plant height, leaf area, shoot and root fresh mass, and shoot and root dry mass. It was found that increasing levels of salinity in irrigation water affects the growth of arugula plants. The plants had the highest averages of the evaluated characters reached at a salinity level of 0.5 dS m-1, decreasing linearly when irrigated with salinity of up to 4.5 dS m-1.
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spelling Arugula cultivation under saline water irrigationCultivo de rúcula bajo riego con agua salinaCultivo de rúcula sob irrigação com água salinaEruca SativaSaline stressVegetablesEruca SativaEstrés salinoHortalizasEruca SativaEstresse salinoHortaliçasThe use of saline water in the production of vegetables is one of the main challenges for producers, since salt stress causes a decrease in crop production and yield. In this context, this study aimed to evaluate the growth of arugula plants under irrigation water salinity levels. The experiment was carried out in a greenhouse, with treatments being five levels of electrical conductivity of the irrigation water (0.5; 1.5; 2.5; 3.5 and 4.5 dS m-1). The experimental design used was completely randomized. The factors resulted in 5 treatments with five replications and one plant per plot, totaling 25 experimental units. At 43 days after sowing, the arugula plants were evaluated for number of leaves, plant height, leaf area, shoot and root fresh mass, and shoot and root dry mass. It was found that increasing levels of salinity in irrigation water affects the growth of arugula plants. The plants had the highest averages of the evaluated characters reached at a salinity level of 0.5 dS m-1, decreasing linearly when irrigated with salinity of up to 4.5 dS m-1.El uso de agua salina en la producción de hortalizas es una de los principales desafíos de los productores, ya que el estrés salino causa disminución en la producción y rendimiento de los cultivos. Ante lo expuesto, el objetivo fue evaluar el crecimiento de las plantas de rúcula sobre niveles de salinidad del agua de riego. El experimento fue desarrollado en un invernadero y con cinco tratamientos con diferentes niveles de conductividad eléctrica del aguas de riego (0,5; 1,5; 2,5; 3,5 e 4,5 dS m-1). El diseño experimental utilizado fue completamente aleatorio. Los factores dieron como resultado 5 tratamientos con cinco repeticiones, considerando una planta por parcela, con un total de 25 unidades experimentales. Después de 43 dias de siembra, las plántulas de rúcula fueron evaluados el numero de hojas, altura de la planta, área foliar, masa fresca de la parte aérea y de las raíces. Fue verificado que niveles crecientes de salinidad del agua de riego afecta el desarrollo de las plantas de rúcula. Las plantas evaluadas pasaron de la mediaen los caracteres alcanzado en el nivel de salinidad de 0,5 dS m-1, reduciendo linealmente al irrigarse con salinidad hasta 4,5 dS m-1.O uso de água salina na produção de hortaliças é um dos principais desafios dos produtores, visto que o estresse salino causa diminuição na produção e rendimento das culturas. Diante do exposto, objetivou-se avaliar crescimento de plantas de rúcula sob níveis de salinidade da água de irrigação. O experimento foi conduzido em casa de vegetação, sendo os tratamentos cinco níveis de condutividade elétrica da água de irrigação (0,5; 1,5; 2,5; 3,5 e 4,5 dS m-1). O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado. Os fatores resultaram em 5 tratamentos com cinco repetições e uma planta por parcela, totalizando 25 unidades experimentais. Aos 43 dias após a semeadura, as plantas de rúcula foram avaliadas quanto ao número de folhas, altura de plantas, área foliar, massa fresca da parte aérea e das raízes, e massa seca da parte aérea e das raízes. Foi constatado que níveis crescentes de salinidade da água de irrigação afeta o crescimento das plantas de rúcula. As plantas tiveram as maiores médias dos caracteres avaliados alcançadas no nível de salinidade de 0,5 dS m-1, reduzindo linearmente ao ser irrigada com salinidade de até 4,5 dS m-1.Editora Verde2021-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/925110.18378/rvads.v16i4.9251Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 16 No. 4 (2021); 421 - 426Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 16 Núm. 4 (2021); 421 - 426Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 16 n. 4 (2021); 421 - 4261981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/9251/11022Copyright (c) 2021 Antonio Moreira Neto et al.info:eu-repo/semantics/openAccessMoreira Neto, Antonio Gonçalves dos Santos, CésarSantos, Alex Béu Silva, José Carlos Santos Reis, Lígia Sampaio 2022-10-19T14:41:01Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/9251Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:48.163542Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
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