Nutrition labeling and mandatory information on different brands of powdered chocolate

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Feitoza, João Vitor Fonseca
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Oliveira, Emanuel Neto Alves de, Feitosa, Bruno Fonsêca, Oliveira Neto, Juvêncio Olegário de, Diniz Júnior, Luciano Augusto Marinho, Feitosa, Regilane Marques
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4791
Resumo: Powdered chocolate is a sucrose-rich food and other ingredients such as cocoa powder. He is marketed in labeled packagings which present the nutritional information of the product as well as other obligatory items under the rules of specific national legislation. The labels allow consumers access to information on the nutritional composition of the food, enabling healthier choices for consumption. In this way, this work aims to evaluate the labels of chocolate powders commercialized in the city of Pau dos Ferros, Rio Grande do Norteand verify their conformity with the legislation in force. Ten brands of different types of powdered chocolate commercialized in different parts of the city were analyzed. Nutrition information and other mandatory information were verified using the checklist, according to mandatory data established by current legislation. It was observed that only 60% of the samples of chocolate powders were in accordance with the Brazilian legislation for nutritional information and 100% for the obligatory information. It is concluded that most brands comply with laws, however, interventions in companies are necessary to repair nonconformities through regulatory agencies such as the National Agency for Sanitary Surveillance and the Ministry of Agriculture, Supply and Livestock.
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spelling Nutrition labeling and mandatory information on different brands of powdered chocolateRotulagem nutricional e informações obrigatórias em diferentes marcas de achocolatados em póLabelChocolate powderLegislationRótulochocolate em pólegislações.Powdered chocolate is a sucrose-rich food and other ingredients such as cocoa powder. He is marketed in labeled packagings which present the nutritional information of the product as well as other obligatory items under the rules of specific national legislation. The labels allow consumers access to information on the nutritional composition of the food, enabling healthier choices for consumption. In this way, this work aims to evaluate the labels of chocolate powders commercialized in the city of Pau dos Ferros, Rio Grande do Norteand verify their conformity with the legislation in force. Ten brands of different types of powdered chocolate commercialized in different parts of the city were analyzed. Nutrition information and other mandatory information were verified using the checklist, according to mandatory data established by current legislation. It was observed that only 60% of the samples of chocolate powders were in accordance with the Brazilian legislation for nutritional information and 100% for the obligatory information. It is concluded that most brands comply with laws, however, interventions in companies are necessary to repair nonconformities through regulatory agencies such as the National Agency for Sanitary Surveillance and the Ministry of Agriculture, Supply and Livestock.Achocolatado em pó é um alimento rico em sacarose e outros ingredientes como, por exemplo, o cacau em pó. Ele é comercializado em embalagens rotuladas que apresentam as informações nutricionais do produto, bem como outros itens obrigatórios, sob regras de legislações nacionais específicas. Os rótulos permitem o acesso dos consumidores às informações sobre a composição nutritiva do alimento, possibilitando escolhas mais saudáveis para o consumo. Desta forma, este trabalho objetiva avaliar rótulos de achocolatados em pó comercializados na cidade de Pau dos Ferros, Rio Grande do Norte, verificando suas conformidades frente às legislações em vigência. Foram analisadas 10 marcas de diferentes tipos de achocolatados em pó, comercializadas em diferentes pontos da referida cidade. Verificou-se as informações nutricionais e outras informações obrigatórias utilizando a lista de verificação, segundo dados obrigatórios estabelecidos pela legislação vigente. Observou-se que apenas 60% das amostras de achocolatados em pó estavam de acordo com as legislações brasileiras para as informações nutricionais e 100% para as informações obrigatórias. Conclui-se que a maioria das marcas atendem as legislações, no entanto, são necessárias intervenções nas empresas para reparação das não conformidades através dos órgãos fiscalizadores como a Agência Nacional de Vigilância Sanitária e o Ministério da Agricultura, Abastecimento e Pecuária.Editora Verde2017-07-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfimage/jpegimage/jpeghttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/479110.18378/rvads.v12i3.4791Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 No. 3 (2017); 547 - 551Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 Núm. 3 (2017); 547 - 551Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 12 n. 3 (2017); 547 - 5511981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4791/4657https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4791/9061https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/4791/9062Copyright (c) 2017 João Vitor Fonseca Feitoza et al.info:eu-repo/semantics/openAccessFeitoza, João Vitor FonsecaOliveira, Emanuel Neto Alves deFeitosa, Bruno FonsêcaOliveira Neto, Juvêncio Olegário deDiniz Júnior, Luciano Augusto MarinhoFeitosa, Regilane Marques2021-06-14T13:14:57Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/4791Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:17.209214Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
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