Protein enrichment of umbu-cajá residue using semisolid fermentation

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Silva, Jéssica Leite da
Data de Publicação: 2017
Outros Autores: Silva, Osvaldo Soares da, Alves, Fernanda Maslova Soares, Vieira, Neidemarques Casimiro, Nascimento, Ana Marinho do
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel
Texto Completo: https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5572
Resumo: The objective of this study was to study the protein enrichment process of the umbu-cajá bagasse with the use of Saccharomyces cerevisiae yeast by means of semi-solid fermentation. The residue was from a pulp mill located in the Pombal municipality, Paraíba state. The fermentation was carried out in bioreactors of trays placed in an air circulation oven at 37 °C for 72 hours. The highest crude protein content in the residues was 5.5% at 48 hours of fermentation. The use of yeast (Saccharomyces cerevisiae) in the semi-solid fermentation of the ubu-cajá residue makes it possible to obtain a protein concentrate, which can later be used as an alternative source of high protein potential in animal ration.
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spelling Protein enrichment of umbu-cajá residue using semisolid fermentationEnriquecimento proteico de resíduo de umbu-cajá empregando fermentação semissólidaProteinSaccharomyces cerevisiaeUse.ProteínaSaccharomyces cerevisiaAproveitamento.The objective of this study was to study the protein enrichment process of the umbu-cajá bagasse with the use of Saccharomyces cerevisiae yeast by means of semi-solid fermentation. The residue was from a pulp mill located in the Pombal municipality, Paraíba state. The fermentation was carried out in bioreactors of trays placed in an air circulation oven at 37 °C for 72 hours. The highest crude protein content in the residues was 5.5% at 48 hours of fermentation. The use of yeast (Saccharomyces cerevisiae) in the semi-solid fermentation of the ubu-cajá residue makes it possible to obtain a protein concentrate, which can later be used as an alternative source of high protein potential in animal ration.Objetivou-se estudar o processo de enriquecimento proteico do bagaço do umbu-cajá com a utilização da levedura Saccharomyces cerevisiae, por meio de fermentação semissólida. O resíduo foi proveniente de uma fábrica de polpas localizada no município de Pombal, Paraíba a fermentação foi realizada em biorreatores de bandejas dispostos em estufa de circulação de ar a 37 °C durante 72 horas. O maior teor de proteína bruta alcançado nos resíduos foi de 5,5% às 48 horas de fermentação. O emprego da levedura (Saccharomyces cerevisiae) na fermentação semissólida do resíduo de umbu-cajá viabiliza a obtenção de um concentrado proteico, que poderá posteriormente ser utilizado como fonte alternativa de alto potencial proteico, em ração animal.Editora Verde2017-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiontext/htmlapplication/pdfapplication/pdfapplication/pdfhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/557210.18378/rvads.v12i5.5572Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 No. 5 (2017): Edição Especial; 854 - 857Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; Vol. 12 Núm. 5 (2017): Edição Especial; 854 - 857Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável; v. 12 n. 5 (2017): Edição Especial; 854 - 8571981-8203reponame:Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavelinstname:Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)instacron:GVAAporhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5572/4824https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5572/4861https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5572/9469https://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/article/view/5572/9470Copyright (c) 2017 Jéssica Leite da Silva et al.info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Jéssica Leite daSilva, Osvaldo Soares daAlves, Fernanda Maslova SoaresVieira, Neidemarques CasimiroNascimento, Ana Marinho do2021-06-13T13:14:14Zoai:ojs.gvaa.com.br:article/5572Revistahttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/PUBhttps://www.gvaa.com.br/revista/index.php/RVADS/oairvadsgvaa@gmail.com || patriciomaracaja@gmail.com || revistaverde1@gmail.com || suporte@antsoft.com.br1981-82031981-8203opendoar:2024-03-06T12:59:25.426323Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentavel - Grupo Verde de Agroecologia e Abelhas (GVAA)false
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