The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Luana
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Santos, Daniela Copetti
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051
Resumo: Introduction: Policies to promote healthy eating (PAS) recognize the school as a privileged space for its contribution to the achievement of autonomy and the adoption of healthy habits, especially when it comes to school meals. Since the adoption of Law 13666/2018 amending Law No. 9,394 LDBEN / 1996 (Law on Guidelines and Bases of National Education), it is discussed the inclusion of the cross-cutting theme of food education in the school curriculum, especially in the disciplines of Science and Biology. At the Federal Farroupilha Institute (IFFAr) we have the Biological Sciences Course, which forms teachers who will work in Basic Education with children and adolescents. Objective: The objective of our work was to make these scholars aware of the importance of the theme, mainly from the construction of didactic materials. Results: From the development of this work, there were many reflections about the theme, and it was possible to socialize the importance of having a healthy diet.
id IBPEFEX-2_3005ee406b2b5a1d58e1b9e817207bb3
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1051
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspectiveLa creación de materiales didácticos enfocados en la reducción de la obesidad: una perspectiva saludableLa creazione di materiali didattici incentrati sulla riduzione dell'obesità: una prospettiva sanaA criação de materiais didáticos com foco na redução da obesidade: uma perspectiva saudávelA criação de materiais didáticos com foco na redução da obesidade: uma perspectiva saudávelFeedingCurriculumDiseasesAlimentaciónReanudarEnfermedadesCiboRiprendereMalattiaAlimentaçãoCurrículoDoençasAlimentaçãoCurrículoDoençasIntroduction: Policies to promote healthy eating (PAS) recognize the school as a privileged space for its contribution to the achievement of autonomy and the adoption of healthy habits, especially when it comes to school meals. Since the adoption of Law 13666/2018 amending Law No. 9,394 LDBEN / 1996 (Law on Guidelines and Bases of National Education), it is discussed the inclusion of the cross-cutting theme of food education in the school curriculum, especially in the disciplines of Science and Biology. At the Federal Farroupilha Institute (IFFAr) we have the Biological Sciences Course, which forms teachers who will work in Basic Education with children and adolescents. Objective: The objective of our work was to make these scholars aware of the importance of the theme, mainly from the construction of didactic materials. Results: From the development of this work, there were many reflections about the theme, and it was possible to socialize the importance of having a healthy diet.Introducción: Las políticas de promoción de la alimentación saludable (PAS) reconocen a la escuela como un espacio privilegiado por su contribución al logro de la autonomía y la adopción de hábitos saludables, especialmente en lo que se refiere a la alimentación escolar. A partir de la aprobación de la Ley 13.666/2018, que modifica la Ley N° 9.394 LDBEN/1996 (Ley de Directrices y Bases de la Educación Nacional), se discute la inclusión del tema transversal de la educación alimentaria en el currículo escolar, especialmente en las disciplinas de Ciencias y Biología. En el Instituto Federal Farroupilha (IFFAr) contamos con el Curso de Ciencias Biológicas, que forma profesores que actuarán en la Educación Básica con niños y adolescentes. Objetivo: El objetivo de nuestro trabajo fue sensibilizar a estos académicos sobre la importancia del tema, principalmente a partir de la construcción de materiales didácticos. Resultados: Del desarrollo de este trabajo surgieron numerosas reflexiones sobre el tema, posibilitando socializar la importancia de tener una alimentación saludable.Introduzione: Le politiche per la promozione di una sana alimentazione (PAS) riconoscono nella scuola uno spazio privilegiato per il suo contributo al raggiungimento dell'autonomia e all'adozione di sane abitudini, soprattutto per quanto riguarda la mensa scolastica. Dall'approvazione della Legge 13.666/2018, che modifica la Legge n. 9.394 LDBEN/1996 (Legge degli Orientamenti e delle Basi dell'Educazione Nazionale), si discute dell'inserimento del tema trasversale dell'educazione alimentare nel curriculum scolastico, soprattutto nelle discipline Scienza e biologia. All'Instituto Federal Farroupilha (IFFAr) abbiamo il corso di scienze biologiche, che forma insegnanti che lavoreranno nell'educazione di base con bambini e adolescenti. Obiettivo: L'obiettivo del nostro lavoro era quello di rendere questi accademici consapevoli dell'importanza del tema, principalmente dalla costruzione dei materiali didattici. Risultati: Dallo sviluppo di questo lavoro sono emerse numerose riflessioni sull'argomento, che hanno permesso di socializzare l'importanza di una sana alimentazione.Introdução: As políticas de promoção da alimentação saudável (PAS) reconhecem a escola como espaço privilegiado por sua contribuição para a conquista da autonomia e a adoção de hábitos saudáveis, principalmente quando se fala na alimentação escolar. A partir da aprovação da Lei 13.666/2018 que altera a Lei nº 9.394 LDBEN/1996 (Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional), discute-se a inclusão do tema transversal da educação alimentar no currículo escolar, principalmente nas disciplinas de Ciências e Biologia. No Instituto Federal Farroupilha (IFFAr) temos o Curso de Ciências Biológicas, que forma professores que irão atuar na Educação Básica com crianças e adolescentes. Objetivo: O objetivo do nosso trabalho foi conscientizar esses acadêmicos para a importância do tema, principalmente a partir da construção de materiais didáticos. Resultados: A partir do desenvolvimento desse trabalho surgiram inúmeras reflexões acerca do tema, sendo possível socializar a importância de se ter uma alimentação saudável.Introdução: As políticas de promoção da alimentação saudável (PAS) reconhecem a escola como espaço privilegiado por sua contribuição para a conquista da autonomia e a adoção de hábitos saudáveis, principalmente quando se fala na alimentação escolar. A partir da aprovação da Lei 13.666/2018 que altera a Lei nº 9.394 LDBEN/1996 (Lei de Diretrizes e Bases da Educação Nacional), discute-se a inclusão do tema transversal da educação alimentar no currículo escolar, principalmente nas disciplinas de Ciências e Biologia. No Instituto Federal Farroupilha (IFFAr) temos o Curso de Ciências Biológicas, que forma professores que irão atuar na Educação Básica com crianças e adolescentes. Objetivo: O objetivo do nosso trabalho foi conscientizar esses acadêmicos para a importância do tema, principalmente a partir da construção de materiais didáticos. Resultados: A partir do desenvolvimento desse trabalho surgiram inúmeras reflexões acerca do tema, sendo possível socializar a importância de se ter uma alimentação saudável.IBPEFEX2020-05-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 13 No. 81 (2019); 723-730Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 13 Núm. 81 (2019); 723-730Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 13 N. 81 (2019); 723-730RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 81 (2019); 723-730Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 81 (2019); 723-7301981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051/871Copyright (c) 2020 Luana Carvalho, Daniela Copetti Santoshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessCarvalho, LuanaSantos, Daniela Copetti2023-06-15T23:06:27Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1051Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-15T23:06:27Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
La creación de materiales didácticos enfocados en la reducción de la obesidad: una perspectiva saludable
La creazione di materiali didattici incentrati sulla riduzione dell'obesità: una prospettiva sana
A criação de materiais didáticos com foco na redução da obesidade: uma perspectiva saudável
A criação de materiais didáticos com foco na redução da obesidade: uma perspectiva saudável
title The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
spellingShingle The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
Carvalho, Luana
Feeding
Curriculum
Diseases
Alimentación
Reanudar
Enfermedades
Cibo
Riprendere
Malattia
Alimentação
Currículo
Doenças
Alimentação
Currículo
Doenças
title_short The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
title_full The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
title_fullStr The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
title_full_unstemmed The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
title_sort The creation of teaching materials with a focus on reducing obesity: A healthy perspective
author Carvalho, Luana
author_facet Carvalho, Luana
Santos, Daniela Copetti
author_role author
author2 Santos, Daniela Copetti
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Luana
Santos, Daniela Copetti
dc.subject.por.fl_str_mv Feeding
Curriculum
Diseases
Alimentación
Reanudar
Enfermedades
Cibo
Riprendere
Malattia
Alimentação
Currículo
Doenças
Alimentação
Currículo
Doenças
topic Feeding
Curriculum
Diseases
Alimentación
Reanudar
Enfermedades
Cibo
Riprendere
Malattia
Alimentação
Currículo
Doenças
Alimentação
Currículo
Doenças
description Introduction: Policies to promote healthy eating (PAS) recognize the school as a privileged space for its contribution to the achievement of autonomy and the adoption of healthy habits, especially when it comes to school meals. Since the adoption of Law 13666/2018 amending Law No. 9,394 LDBEN / 1996 (Law on Guidelines and Bases of National Education), it is discussed the inclusion of the cross-cutting theme of food education in the school curriculum, especially in the disciplines of Science and Biology. At the Federal Farroupilha Institute (IFFAr) we have the Biological Sciences Course, which forms teachers who will work in Basic Education with children and adolescents. Objective: The objective of our work was to make these scholars aware of the importance of the theme, mainly from the construction of didactic materials. Results: From the development of this work, there were many reflections about the theme, and it was possible to socialize the importance of having a healthy diet.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-05-16
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1051/871
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2020 Luana Carvalho, Daniela Copetti Santos
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2020 Luana Carvalho, Daniela Copetti Santos
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 13 No. 81 (2019); 723-730
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 13 Núm. 81 (2019); 723-730
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 13 N. 81 (2019); 723-730
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 81 (2019); 723-730
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 81 (2019); 723-730
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949754911064064