Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Kircheheim, Alana Soeiro
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Garcia, Juceli Aleixo, Baratto, Indiomara
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424
Resumo: Popular restaurants (PR) are food and nutrition units for the preparation and marketing of healthy meals, offered at affordable prices to the population, providing food supplementation to the most vulnerable groups who, due to lack of time or resources, can not access a healthy meal at least once a day. This study aimed to support the implementation of a PR in a municipality in the interior of Paraná, contributing to the functional physical planning of the place where it will provide adequate food, with the necessary quality and quantity and at an affordable price to society. This is an exploratory and applied study, where it was possible to formulate a list of equipment and utensils necessary for the operation of the RP, arranged from basic equipment for cooking, such as industrial stove to office supplies; elaborate a basic menu, conducting the survey of the cost of meals / day, where a maximum value of R$ 3.09 per meal was reached and the organization chart of the staff.
id IBPEFEX-2_35cf5baa269b8932c28e7923e4790715
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1424
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the placeImplementación de un restaurante popular en un municipio del interior de Paraná: contribuciones a la planificación física y funcional del lugarRealizzazione di un ristorante popolare in un comune dell'interno del Paraná: contributi alla progettazione fisica e funzionale del luogoImplementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do localImplementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do localPopular restaurantEquipmentOrganization chartHealthy eatingFamily farmingRestaurante popularEquipoCuadroAlimentación saludableRistorante popolareAttrezzaturaGraficoMangiare sanoRestaurante PopularEquipamentosOrganogramaAlimentação saudávelAgricultura familiarRestaurante popularEquipamentosOrganogramaAlimentação saudávelPopular restaurants (PR) are food and nutrition units for the preparation and marketing of healthy meals, offered at affordable prices to the population, providing food supplementation to the most vulnerable groups who, due to lack of time or resources, can not access a healthy meal at least once a day. This study aimed to support the implementation of a PR in a municipality in the interior of Paraná, contributing to the functional physical planning of the place where it will provide adequate food, with the necessary quality and quantity and at an affordable price to society. This is an exploratory and applied study, where it was possible to formulate a list of equipment and utensils necessary for the operation of the RP, arranged from basic equipment for cooking, such as industrial stove to office supplies; elaborate a basic menu, conducting the survey of the cost of meals / day, where a maximum value of R$ 3.09 per meal was reached and the organization chart of the staff.Los Restaurantes Populares (RP) son unidades de alimentación y nutrición destinadas a la elaboración y venta de comidas saludables, ofrecidas a precios accesibles a la población, brindando complemento alimenticio a los grupos más vulnerables que por falta de tiempo o recursos no pueden acceder una comida saludable al menos una vez al día. El presente estudio tuvo como objetivo apoyar la implementación de una PR en un municipio del interior de Paraná, contribuyendo a la planificación física funcional del lugar donde se proporcionará alimentación adecuada, con la calidad y cantidad necesarias y a un precio asequible para la sociedad. Se trata de un estudio exploratorio y aplicado, en el que fue posible formular una lista de equipos y utensilios necesarios para el funcionamiento de la RP, que van desde equipos básicos de cocina, como una estufa industrial, hasta útiles de oficina; preparar un menú básico, realizando un relevamiento del costo de las comidas/día, cuyo valor máximo calculado fue de R$ 3,09 por comida y la elaboración de un organigrama del personal.I ristoranti popolari (RP) sono unità alimentari e nutrizionali destinate alla preparazione e vendita di pasti sani, offerti a prezzi accessibili alla popolazione, che forniscono integrazione alimentare alle fasce più vulnerabili che, per mancanza di tempo o risorse, non possono accedere un pasto sano almeno una volta al giorno. Il presente studio mirava a sostenere l'attuazione di un PR in un comune all'interno del Paraná, contribuendo alla pianificazione fisica funzionale del luogo in cui fornirà cibo adeguato, con la qualità e la quantità necessarie ea un prezzo accessibile alla società. Si tratta di uno studio esplorativo e applicato, in cui è stato possibile formulare un elenco di attrezzature e utensili necessari al funzionamento del PR, che vanno dalle attrezzature di base per cucinare, come un fornello industriale, alle forniture per ufficio; preparare un menù base, effettuando una rilevazione del costo dei pasti/giorno, il cui valore massimo calcolato è stato di R$ 3,09 a pasto e la predisposizione di un organigramma del personale.Os restaurantes populares (RP) são unidades de alimentação e nutrição destinadas ao preparo e comercialização de refeições saudáveis, ofertadas a preços acessíveis à população, proporcionando complementação alimentar aos grupos mais vulneráveis que, por falta de tempo ou recursos, não conseguem ter acesso a uma refeição saudável pelo menos uma vez por dia. O presente estudo teve como finalidade apoiar a implementação de um RP em um município no interior do Paraná, contribuindo com o planejamento físico funcional do local onde irá proporcionar uma alimentação adequada, com qualidade e quantidade necessária e com preço acessível à sociedade. Trata-se de um estudo exploratório e aplicado, no qual foi possível formular uma lista de equipamentos e utensílios necessários para o funcionamento do RP, dispostos desde equipamentos básicos para cocção, como fogão industrial a materiais para escritório; elaborar um cardápio base, realizando o levantamento de custo das refeições/dia, cujo valor máximo calculado foi de R$ 3,09 por refeição e a elaboração de organograma do quadro de pessoal.Os restaurantes populares (RP) são unidades de alimentação e nutrição destinadas ao preparo e comercialização de refeições saudáveis, ofertadas a preços acessíveis à população, proporcionando complementação alimentar aos grupos mais vulneráveis que, por falta de tempo ou recursos, não conseguem ter acesso a uma refeição saudável pelo menos uma vez por dia. O presente estudo teve como finalidade apoiar a implementação de um RP em um município no interior do Paraná, contribuindo com o planejamento físico funcional do local onde irá proporcionar uma alimentação adequada, com qualidade e quantidade necessária e com preço acessível à sociedade. Trata-se de um estudo exploratório e aplicado, no qual foi possível formular uma lista de equipamentos e utensílios necessários para o funcionamento do RP, dispostos desde equipamentos básicos para cocção, como fogão industrial a materiais para escritório; elaborar um cardápio base, realizando o levantamento de custo das refeições/dia, cujo valor máximo calculado foi de R$ 3,09 por refeição e a elaboração de organograma do quadro de pessoal.IBPEFEX2022-07-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 97 (2021); 1097-1104Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 97 (2021); 1097-1104Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 97 (2021); 1097-1104RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-1104Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-11041981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424/1188Copyright (c) 2022 Alana Soeiro Kircheheim, Juceli Aleixo Garcia, Indiomara Barattohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessKircheheim, Alana SoeiroGarcia, Juceli AleixoBaratto, Indiomara2023-09-22T22:33:55Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1424Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-09-22T22:33:55Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
Implementación de un restaurante popular en un municipio del interior de Paraná: contribuciones a la planificación física y funcional del lugar
Realizzazione di un ristorante popolare in un comune dell'interno del Paraná: contributi alla progettazione fisica e funzionale del luogo
Implementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do local
Implementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do local
title Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
spellingShingle Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
Kircheheim, Alana Soeiro
Popular restaurant
Equipment
Organization chart
Healthy eating
Family farming
Restaurante popular
Equipo
Cuadro
Alimentación saludable
Ristorante popolare
Attrezzatura
Grafico
Mangiare sano
Restaurante Popular
Equipamentos
Organograma
Alimentação saudável
Agricultura familiar
Restaurante popular
Equipamentos
Organograma
Alimentação saudável
title_short Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
title_full Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
title_fullStr Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
title_full_unstemmed Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
title_sort Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
author Kircheheim, Alana Soeiro
author_facet Kircheheim, Alana Soeiro
Garcia, Juceli Aleixo
Baratto, Indiomara
author_role author
author2 Garcia, Juceli Aleixo
Baratto, Indiomara
author2_role author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Kircheheim, Alana Soeiro
Garcia, Juceli Aleixo
Baratto, Indiomara
dc.subject.por.fl_str_mv Popular restaurant
Equipment
Organization chart
Healthy eating
Family farming
Restaurante popular
Equipo
Cuadro
Alimentación saludable
Ristorante popolare
Attrezzatura
Grafico
Mangiare sano
Restaurante Popular
Equipamentos
Organograma
Alimentação saudável
Agricultura familiar
Restaurante popular
Equipamentos
Organograma
Alimentação saudável
topic Popular restaurant
Equipment
Organization chart
Healthy eating
Family farming
Restaurante popular
Equipo
Cuadro
Alimentación saludable
Ristorante popolare
Attrezzatura
Grafico
Mangiare sano
Restaurante Popular
Equipamentos
Organograma
Alimentação saudável
Agricultura familiar
Restaurante popular
Equipamentos
Organograma
Alimentação saudável
description Popular restaurants (PR) are food and nutrition units for the preparation and marketing of healthy meals, offered at affordable prices to the population, providing food supplementation to the most vulnerable groups who, due to lack of time or resources, can not access a healthy meal at least once a day. This study aimed to support the implementation of a PR in a municipality in the interior of Paraná, contributing to the functional physical planning of the place where it will provide adequate food, with the necessary quality and quantity and at an affordable price to society. This is an exploratory and applied study, where it was possible to formulate a list of equipment and utensils necessary for the operation of the RP, arranged from basic equipment for cooking, such as industrial stove to office supplies; elaborate a basic menu, conducting the survey of the cost of meals / day, where a maximum value of R$ 3.09 per meal was reached and the organization chart of the staff.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-07-08
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424/1188
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Alana Soeiro Kircheheim, Juceli Aleixo Garcia, Indiomara Baratto
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Alana Soeiro Kircheheim, Juceli Aleixo Garcia, Indiomara Baratto
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 97 (2021); 1097-1104
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 97 (2021); 1097-1104
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 97 (2021); 1097-1104
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-1104
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-1104
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949756101197824