Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424 |
Resumo: | Popular restaurants (PR) are food and nutrition units for the preparation and marketing of healthy meals, offered at affordable prices to the population, providing food supplementation to the most vulnerable groups who, due to lack of time or resources, can not access a healthy meal at least once a day. This study aimed to support the implementation of a PR in a municipality in the interior of Paraná, contributing to the functional physical planning of the place where it will provide adequate food, with the necessary quality and quantity and at an affordable price to society. This is an exploratory and applied study, where it was possible to formulate a list of equipment and utensils necessary for the operation of the RP, arranged from basic equipment for cooking, such as industrial stove to office supplies; elaborate a basic menu, conducting the survey of the cost of meals / day, where a maximum value of R$ 3.09 per meal was reached and the organization chart of the staff. |
id |
IBPEFEX-2_35cf5baa269b8932c28e7923e4790715 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1424 |
network_acronym_str |
IBPEFEX-2 |
network_name_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository_id_str |
|
spelling |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the placeImplementación de un restaurante popular en un municipio del interior de Paraná: contribuciones a la planificación física y funcional del lugarRealizzazione di un ristorante popolare in un comune dell'interno del Paraná: contributi alla progettazione fisica e funzionale del luogoImplementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do localImplementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do localPopular restaurantEquipmentOrganization chartHealthy eatingFamily farmingRestaurante popularEquipoCuadroAlimentación saludableRistorante popolareAttrezzaturaGraficoMangiare sanoRestaurante PopularEquipamentosOrganogramaAlimentação saudávelAgricultura familiarRestaurante popularEquipamentosOrganogramaAlimentação saudávelPopular restaurants (PR) are food and nutrition units for the preparation and marketing of healthy meals, offered at affordable prices to the population, providing food supplementation to the most vulnerable groups who, due to lack of time or resources, can not access a healthy meal at least once a day. This study aimed to support the implementation of a PR in a municipality in the interior of Paraná, contributing to the functional physical planning of the place where it will provide adequate food, with the necessary quality and quantity and at an affordable price to society. This is an exploratory and applied study, where it was possible to formulate a list of equipment and utensils necessary for the operation of the RP, arranged from basic equipment for cooking, such as industrial stove to office supplies; elaborate a basic menu, conducting the survey of the cost of meals / day, where a maximum value of R$ 3.09 per meal was reached and the organization chart of the staff.Los Restaurantes Populares (RP) son unidades de alimentación y nutrición destinadas a la elaboración y venta de comidas saludables, ofrecidas a precios accesibles a la población, brindando complemento alimenticio a los grupos más vulnerables que por falta de tiempo o recursos no pueden acceder una comida saludable al menos una vez al día. El presente estudio tuvo como objetivo apoyar la implementación de una PR en un municipio del interior de Paraná, contribuyendo a la planificación física funcional del lugar donde se proporcionará alimentación adecuada, con la calidad y cantidad necesarias y a un precio asequible para la sociedad. Se trata de un estudio exploratorio y aplicado, en el que fue posible formular una lista de equipos y utensilios necesarios para el funcionamiento de la RP, que van desde equipos básicos de cocina, como una estufa industrial, hasta útiles de oficina; preparar un menú básico, realizando un relevamiento del costo de las comidas/día, cuyo valor máximo calculado fue de R$ 3,09 por comida y la elaboración de un organigrama del personal.I ristoranti popolari (RP) sono unità alimentari e nutrizionali destinate alla preparazione e vendita di pasti sani, offerti a prezzi accessibili alla popolazione, che forniscono integrazione alimentare alle fasce più vulnerabili che, per mancanza di tempo o risorse, non possono accedere un pasto sano almeno una volta al giorno. Il presente studio mirava a sostenere l'attuazione di un PR in un comune all'interno del Paraná, contribuendo alla pianificazione fisica funzionale del luogo in cui fornirà cibo adeguato, con la qualità e la quantità necessarie ea un prezzo accessibile alla società. Si tratta di uno studio esplorativo e applicato, in cui è stato possibile formulare un elenco di attrezzature e utensili necessari al funzionamento del PR, che vanno dalle attrezzature di base per cucinare, come un fornello industriale, alle forniture per ufficio; preparare un menù base, effettuando una rilevazione del costo dei pasti/giorno, il cui valore massimo calcolato è stato di R$ 3,09 a pasto e la predisposizione di un organigramma del personale.Os restaurantes populares (RP) são unidades de alimentação e nutrição destinadas ao preparo e comercialização de refeições saudáveis, ofertadas a preços acessíveis à população, proporcionando complementação alimentar aos grupos mais vulneráveis que, por falta de tempo ou recursos, não conseguem ter acesso a uma refeição saudável pelo menos uma vez por dia. O presente estudo teve como finalidade apoiar a implementação de um RP em um município no interior do Paraná, contribuindo com o planejamento físico funcional do local onde irá proporcionar uma alimentação adequada, com qualidade e quantidade necessária e com preço acessível à sociedade. Trata-se de um estudo exploratório e aplicado, no qual foi possível formular uma lista de equipamentos e utensílios necessários para o funcionamento do RP, dispostos desde equipamentos básicos para cocção, como fogão industrial a materiais para escritório; elaborar um cardápio base, realizando o levantamento de custo das refeições/dia, cujo valor máximo calculado foi de R$ 3,09 por refeição e a elaboração de organograma do quadro de pessoal.Os restaurantes populares (RP) são unidades de alimentação e nutrição destinadas ao preparo e comercialização de refeições saudáveis, ofertadas a preços acessíveis à população, proporcionando complementação alimentar aos grupos mais vulneráveis que, por falta de tempo ou recursos, não conseguem ter acesso a uma refeição saudável pelo menos uma vez por dia. O presente estudo teve como finalidade apoiar a implementação de um RP em um município no interior do Paraná, contribuindo com o planejamento físico funcional do local onde irá proporcionar uma alimentação adequada, com qualidade e quantidade necessária e com preço acessível à sociedade. Trata-se de um estudo exploratório e aplicado, no qual foi possível formular uma lista de equipamentos e utensílios necessários para o funcionamento do RP, dispostos desde equipamentos básicos para cocção, como fogão industrial a materiais para escritório; elaborar um cardápio base, realizando o levantamento de custo das refeições/dia, cujo valor máximo calculado foi de R$ 3,09 por refeição e a elaboração de organograma do quadro de pessoal.IBPEFEX2022-07-08info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 97 (2021); 1097-1104Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 97 (2021); 1097-1104Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 97 (2021); 1097-1104RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-1104Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-11041981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424/1188Copyright (c) 2022 Alana Soeiro Kircheheim, Juceli Aleixo Garcia, Indiomara Barattohttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessKircheheim, Alana SoeiroGarcia, Juceli AleixoBaratto, Indiomara2023-09-22T22:33:55Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1424Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-09-22T22:33:55Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place Implementación de un restaurante popular en un municipio del interior de Paraná: contribuciones a la planificación física y funcional del lugar Realizzazione di un ristorante popolare in un comune dell'interno del Paraná: contributi alla progettazione fisica e funzionale del luogo Implementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do local Implementação de um restaurante popular em um município no interior do Paraná: contribuições ao planejamento físico e funcional do local |
title |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place |
spellingShingle |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place Kircheheim, Alana Soeiro Popular restaurant Equipment Organization chart Healthy eating Family farming Restaurante popular Equipo Cuadro Alimentación saludable Ristorante popolare Attrezzatura Grafico Mangiare sano Restaurante Popular Equipamentos Organograma Alimentação saudável Agricultura familiar Restaurante popular Equipamentos Organograma Alimentação saudável |
title_short |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place |
title_full |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place |
title_fullStr |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place |
title_full_unstemmed |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place |
title_sort |
Implementation of a popular restaurant in a municipality inside Paraná: contributions to the physical and functional planning of the place |
author |
Kircheheim, Alana Soeiro |
author_facet |
Kircheheim, Alana Soeiro Garcia, Juceli Aleixo Baratto, Indiomara |
author_role |
author |
author2 |
Garcia, Juceli Aleixo Baratto, Indiomara |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Kircheheim, Alana Soeiro Garcia, Juceli Aleixo Baratto, Indiomara |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Popular restaurant Equipment Organization chart Healthy eating Family farming Restaurante popular Equipo Cuadro Alimentación saludable Ristorante popolare Attrezzatura Grafico Mangiare sano Restaurante Popular Equipamentos Organograma Alimentação saudável Agricultura familiar Restaurante popular Equipamentos Organograma Alimentação saudável |
topic |
Popular restaurant Equipment Organization chart Healthy eating Family farming Restaurante popular Equipo Cuadro Alimentación saludable Ristorante popolare Attrezzatura Grafico Mangiare sano Restaurante Popular Equipamentos Organograma Alimentação saudável Agricultura familiar Restaurante popular Equipamentos Organograma Alimentação saudável |
description |
Popular restaurants (PR) are food and nutrition units for the preparation and marketing of healthy meals, offered at affordable prices to the population, providing food supplementation to the most vulnerable groups who, due to lack of time or resources, can not access a healthy meal at least once a day. This study aimed to support the implementation of a PR in a municipality in the interior of Paraná, contributing to the functional physical planning of the place where it will provide adequate food, with the necessary quality and quantity and at an affordable price to society. This is an exploratory and applied study, where it was possible to formulate a list of equipment and utensils necessary for the operation of the RP, arranged from basic equipment for cooking, such as industrial stove to office supplies; elaborate a basic menu, conducting the survey of the cost of meals / day, where a maximum value of R$ 3.09 per meal was reached and the organization chart of the staff. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-07-08 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424 |
url |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1424/1188 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Alana Soeiro Kircheheim, Juceli Aleixo Garcia, Indiomara Baratto https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Alana Soeiro Kircheheim, Juceli Aleixo Garcia, Indiomara Baratto https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 97 (2021); 1097-1104 Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 97 (2021); 1097-1104 Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 97 (2021); 1097-1104 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-1104 Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 97 (2021); 1097-1104 1981-9919 reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) instacron:IBPEFEX |
instname_str |
Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
instacron_str |
IBPEFEX |
institution |
IBPEFEX |
reponame_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
collection |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository.name.fl_str_mv |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
repository.mail.fl_str_mv |
francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com |
_version_ |
1798949756101197824 |