Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790
Resumo: Introduction: The high consumption of ultra-processed foods and the reduction in the practice of physical activity characterizes the dietary transition that has been affecting the adult and child population, a transition that can lead to the emergence of chronic non-communicable diseases. Objective: To analyze the prevalence of consumption of ultra-processed foods and nutritional status in children, in the State of Pernambuco. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study, carried out between the months of January and December 2020, with secondary data on food consumption and nutritional status of children in the school life phase attended by Primary Care in the state of Pernambuco obtained through public access reports made available on the SISVAN online platform (internet). Conclusion: The consumption of ultra-processed foods among children in the State of Pernambuco is high and overweight was higher than underweight according to BMI / Age assessment.
id IBPEFEX-2_4f8784cabd48fbcf445f03f3ea908e6d
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1790
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of PernambucoConsumo de alimentos ultraprocesados ​​y estado nutricional de escolares del estado de PernambucoConsumo di alimenti ultralavorati e stato nutrizionale degli scolari nello stato del PernambucoConsumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de PernambucoConsumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de PernambucoChildrenProcessed foodsEating habitsNiñosAlimentos industrializadoshàbitos alimenticiosFigliAlimenti trasformatiAbitudini alimentariCriançasAlimentos IndustrializadosHábitos AlimentaresCriançasAlimentos industrializadosHábitos alimentaresIntroduction: The high consumption of ultra-processed foods and the reduction in the practice of physical activity characterizes the dietary transition that has been affecting the adult and child population, a transition that can lead to the emergence of chronic non-communicable diseases. Objective: To analyze the prevalence of consumption of ultra-processed foods and nutritional status in children, in the State of Pernambuco. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study, carried out between the months of January and December 2020, with secondary data on food consumption and nutritional status of children in the school life phase attended by Primary Care in the state of Pernambuco obtained through public access reports made available on the SISVAN online platform (internet). Conclusion: The consumption of ultra-processed foods among children in the State of Pernambuco is high and overweight was higher than underweight according to BMI / Age assessment.Introducción: El alto consumo de alimentos ultraprocesados ​​y la reducción en la práctica de actividad física caracterizan la transición alimentaria que viene afectando a la población adulta e infantil, transición que puede derivar en la aparición de enfermedades crónicas no transmisibles. Objetivo: Analizar la prevalencia de consumo de alimentos ultraprocesados ​​y el estado nutricional en niños del Estado de Pernambuco. Materiales y Métodos: Se trata de un estudio descriptivo transversal, realizado entre enero y diciembre de 2020, con datos secundarios sobre consumo de alimentos y estado nutricional de niños en etapa de vida escolar atendidos por Atención Primaria en el estado de Pernambuco obtenidos a través de acceso público. informes disponibles en la plataforma en línea SISVAN (internet). Conclusión: El consumo de alimentos ultraprocesados ​​entre los niños del Estado de Pernambuco es alto y el sobrepeso fue mayor que el bajo peso según la evaluación del IMC/Edad.Introduzione: L'elevato consumo di alimenti ultralavorati e la riduzione della pratica dell'attività fisica caratterizzano la transizione alimentare che sta interessando la popolazione adulta e infantile, una transizione che può portare all'insorgere di malattie croniche non trasmissibili. Obiettivo: Analizzare la prevalenza del consumo di alimenti ultralavorati e lo stato nutrizionale nei bambini nello Stato di Pernambuco. Materiali e Metodi: Trattasi di uno studio descrittivo trasversale, svolto tra gennaio e dicembre 2020, con dati secondari sul consumo alimentare e sullo stato nutrizionale dei bambini nella fase di vita scolastica frequentata da Primary Care nello stato del Pernambuco ottenuti tramite accesso pubblico segnalazioni rese disponibili sulla piattaforma online SISVAN (internet). Conclusione: il consumo di alimenti ultra-lavorati tra i bambini nello Stato di Pernambuco è elevato e il sovrappeso era maggiore del sottopeso secondo la valutazione BMI/Età.Introdução: O alto consumo de alimentos ultraprocessados e a redução na prática de atividade física caracteriza a transição alimentar que vem afetando a população adulta e infantil, transição essa que pode acarretar o surgimento de doenças crônicas não transmissíveis. Objetivo: Analisar a prevalência do consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional em crianças, no Estado de Pernambuco. Materiais e Métodos: Trata-se de um estudo de caráter descritivo transversal, realizado entre os meses de janeiro a dezembro de 2020, com dados secundários do consumo alimentar e estado nutricional de crianças na fase de vida escolar atendidas pela Atenção Básica no estado de Pernambuco obtidos através dos relatórios de acesso público disponibilizados na plataforma online do SISVAN (internet). Conclusão: O consumo de alimentos ultraprocessados entre crianças do Estado de Pernambuco é elevado e o excesso de peso foi superior ao baixo peso de acordo com avaliação IMC/Idade.Introdução: O alto consumo de alimentos ultraprocessados e a redução na prática de atividade física caracteriza a transição alimentar que vem afetando a população adulta e infantil, transição essa que pode acarretar o surgimento de doenças crônicas não transmissíveis. Objetivo: Analisar a prevalência do consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional em crianças, no Estado de Pernambuco. Materiais e Métodos: Trata-se de um estudo de caráter descritivo transversal, realizado entre os meses de janeiro a dezembro de 2020, com dados secundários do consumo alimentar e estado nutricional de crianças na fase de vida escolar atendidas pela Atenção Básica no estado de Pernambuco obtidos através dos relatórios de acesso público disponibilizados na plataforma online do SISVAN (internet). Conclusão: O consumo de alimentos ultraprocessados entre crianças do Estado de Pernambuco é elevado e o excesso de peso foi superior ao baixo peso de acordo com avaliação IMC/Idade.IBPEFEX2022-07-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 95 (2021); 669-677Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 95 (2021); 669-677Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 95 (2021); 669-677RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-677Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-6771981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790/1146Copyright (c) 2022 Claudeniza Dayana de Moraes Dantas, Rafaella de Andrade Silva Cavalcantihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDantas, Claudeniza Dayana de MoraesCavalcanti, Rafaella de Andrade Silva2022-09-04T12:47:54Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1790Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2022-09-04T12:47:54Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
Consumo de alimentos ultraprocesados ​​y estado nutricional de escolares del estado de Pernambuco
Consumo di alimenti ultralavorati e stato nutrizionale degli scolari nello stato del Pernambuco
Consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de Pernambuco
Consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de Pernambuco
title Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
spellingShingle Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes
Children
Processed foods
Eating habits
Niños
Alimentos industrializados
hàbitos alimenticios
Figli
Alimenti trasformati
Abitudini alimentari
Crianças
Alimentos Industrializados
Hábitos Alimentares
Crianças
Alimentos industrializados
Hábitos alimentares
title_short Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
title_full Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
title_fullStr Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
title_full_unstemmed Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
title_sort Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
author Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes
author_facet Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes
Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva
author_role author
author2 Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes
Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva
dc.subject.por.fl_str_mv Children
Processed foods
Eating habits
Niños
Alimentos industrializados
hàbitos alimenticios
Figli
Alimenti trasformati
Abitudini alimentari
Crianças
Alimentos Industrializados
Hábitos Alimentares
Crianças
Alimentos industrializados
Hábitos alimentares
topic Children
Processed foods
Eating habits
Niños
Alimentos industrializados
hàbitos alimenticios
Figli
Alimenti trasformati
Abitudini alimentari
Crianças
Alimentos Industrializados
Hábitos Alimentares
Crianças
Alimentos industrializados
Hábitos alimentares
description Introduction: The high consumption of ultra-processed foods and the reduction in the practice of physical activity characterizes the dietary transition that has been affecting the adult and child population, a transition that can lead to the emergence of chronic non-communicable diseases. Objective: To analyze the prevalence of consumption of ultra-processed foods and nutritional status in children, in the State of Pernambuco. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study, carried out between the months of January and December 2020, with secondary data on food consumption and nutritional status of children in the school life phase attended by Primary Care in the state of Pernambuco obtained through public access reports made available on the SISVAN online platform (internet). Conclusion: The consumption of ultra-processed foods among children in the State of Pernambuco is high and overweight was higher than underweight according to BMI / Age assessment.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-07-07
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790/1146
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Claudeniza Dayana de Moraes Dantas, Rafaella de Andrade Silva Cavalcanti
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Claudeniza Dayana de Moraes Dantas, Rafaella de Andrade Silva Cavalcanti
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 95 (2021); 669-677
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 95 (2021); 669-677
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 95 (2021); 669-677
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-677
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-677
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949757709713408