Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790 |
Resumo: | Introduction: The high consumption of ultra-processed foods and the reduction in the practice of physical activity characterizes the dietary transition that has been affecting the adult and child population, a transition that can lead to the emergence of chronic non-communicable diseases. Objective: To analyze the prevalence of consumption of ultra-processed foods and nutritional status in children, in the State of Pernambuco. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study, carried out between the months of January and December 2020, with secondary data on food consumption and nutritional status of children in the school life phase attended by Primary Care in the state of Pernambuco obtained through public access reports made available on the SISVAN online platform (internet). Conclusion: The consumption of ultra-processed foods among children in the State of Pernambuco is high and overweight was higher than underweight according to BMI / Age assessment. |
id |
IBPEFEX-2_4f8784cabd48fbcf445f03f3ea908e6d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1790 |
network_acronym_str |
IBPEFEX-2 |
network_name_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository_id_str |
|
spelling |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of PernambucoConsumo de alimentos ultraprocesados y estado nutricional de escolares del estado de PernambucoConsumo di alimenti ultralavorati e stato nutrizionale degli scolari nello stato del PernambucoConsumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de PernambucoConsumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de PernambucoChildrenProcessed foodsEating habitsNiñosAlimentos industrializadoshàbitos alimenticiosFigliAlimenti trasformatiAbitudini alimentariCriançasAlimentos IndustrializadosHábitos AlimentaresCriançasAlimentos industrializadosHábitos alimentaresIntroduction: The high consumption of ultra-processed foods and the reduction in the practice of physical activity characterizes the dietary transition that has been affecting the adult and child population, a transition that can lead to the emergence of chronic non-communicable diseases. Objective: To analyze the prevalence of consumption of ultra-processed foods and nutritional status in children, in the State of Pernambuco. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study, carried out between the months of January and December 2020, with secondary data on food consumption and nutritional status of children in the school life phase attended by Primary Care in the state of Pernambuco obtained through public access reports made available on the SISVAN online platform (internet). Conclusion: The consumption of ultra-processed foods among children in the State of Pernambuco is high and overweight was higher than underweight according to BMI / Age assessment.Introducción: El alto consumo de alimentos ultraprocesados y la reducción en la práctica de actividad física caracterizan la transición alimentaria que viene afectando a la población adulta e infantil, transición que puede derivar en la aparición de enfermedades crónicas no transmisibles. Objetivo: Analizar la prevalencia de consumo de alimentos ultraprocesados y el estado nutricional en niños del Estado de Pernambuco. Materiales y Métodos: Se trata de un estudio descriptivo transversal, realizado entre enero y diciembre de 2020, con datos secundarios sobre consumo de alimentos y estado nutricional de niños en etapa de vida escolar atendidos por Atención Primaria en el estado de Pernambuco obtenidos a través de acceso público. informes disponibles en la plataforma en línea SISVAN (internet). Conclusión: El consumo de alimentos ultraprocesados entre los niños del Estado de Pernambuco es alto y el sobrepeso fue mayor que el bajo peso según la evaluación del IMC/Edad.Introduzione: L'elevato consumo di alimenti ultralavorati e la riduzione della pratica dell'attività fisica caratterizzano la transizione alimentare che sta interessando la popolazione adulta e infantile, una transizione che può portare all'insorgere di malattie croniche non trasmissibili. Obiettivo: Analizzare la prevalenza del consumo di alimenti ultralavorati e lo stato nutrizionale nei bambini nello Stato di Pernambuco. Materiali e Metodi: Trattasi di uno studio descrittivo trasversale, svolto tra gennaio e dicembre 2020, con dati secondari sul consumo alimentare e sullo stato nutrizionale dei bambini nella fase di vita scolastica frequentata da Primary Care nello stato del Pernambuco ottenuti tramite accesso pubblico segnalazioni rese disponibili sulla piattaforma online SISVAN (internet). Conclusione: il consumo di alimenti ultra-lavorati tra i bambini nello Stato di Pernambuco è elevato e il sovrappeso era maggiore del sottopeso secondo la valutazione BMI/Età.Introdução: O alto consumo de alimentos ultraprocessados e a redução na prática de atividade física caracteriza a transição alimentar que vem afetando a população adulta e infantil, transição essa que pode acarretar o surgimento de doenças crônicas não transmissíveis. Objetivo: Analisar a prevalência do consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional em crianças, no Estado de Pernambuco. Materiais e Métodos: Trata-se de um estudo de caráter descritivo transversal, realizado entre os meses de janeiro a dezembro de 2020, com dados secundários do consumo alimentar e estado nutricional de crianças na fase de vida escolar atendidas pela Atenção Básica no estado de Pernambuco obtidos através dos relatórios de acesso público disponibilizados na plataforma online do SISVAN (internet). Conclusão: O consumo de alimentos ultraprocessados entre crianças do Estado de Pernambuco é elevado e o excesso de peso foi superior ao baixo peso de acordo com avaliação IMC/Idade.Introdução: O alto consumo de alimentos ultraprocessados e a redução na prática de atividade física caracteriza a transição alimentar que vem afetando a população adulta e infantil, transição essa que pode acarretar o surgimento de doenças crônicas não transmissíveis. Objetivo: Analisar a prevalência do consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional em crianças, no Estado de Pernambuco. Materiais e Métodos: Trata-se de um estudo de caráter descritivo transversal, realizado entre os meses de janeiro a dezembro de 2020, com dados secundários do consumo alimentar e estado nutricional de crianças na fase de vida escolar atendidas pela Atenção Básica no estado de Pernambuco obtidos através dos relatórios de acesso público disponibilizados na plataforma online do SISVAN (internet). Conclusão: O consumo de alimentos ultraprocessados entre crianças do Estado de Pernambuco é elevado e o excesso de peso foi superior ao baixo peso de acordo com avaliação IMC/Idade.IBPEFEX2022-07-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 95 (2021); 669-677Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 95 (2021); 669-677Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 95 (2021); 669-677RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-677Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-6771981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790/1146Copyright (c) 2022 Claudeniza Dayana de Moraes Dantas, Rafaella de Andrade Silva Cavalcantihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessDantas, Claudeniza Dayana de MoraesCavalcanti, Rafaella de Andrade Silva2022-09-04T12:47:54Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1790Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2022-09-04T12:47:54Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco Consumo de alimentos ultraprocesados y estado nutricional de escolares del estado de Pernambuco Consumo di alimenti ultralavorati e stato nutrizionale degli scolari nello stato del Pernambuco Consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de Pernambuco Consumo de alimentos ultraprocessados e estado nutricional de escolares no estado de Pernambuco |
title |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco |
spellingShingle |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes Children Processed foods Eating habits Niños Alimentos industrializados hàbitos alimenticios Figli Alimenti trasformati Abitudini alimentari Crianças Alimentos Industrializados Hábitos Alimentares Crianças Alimentos industrializados Hábitos alimentares |
title_short |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco |
title_full |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco |
title_fullStr |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco |
title_full_unstemmed |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco |
title_sort |
Consumption of ultra-processed foods and nutritional status of schoolchildren in the state of Pernambuco |
author |
Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes |
author_facet |
Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva |
author_role |
author |
author2 |
Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Dantas, Claudeniza Dayana de Moraes Cavalcanti, Rafaella de Andrade Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Children Processed foods Eating habits Niños Alimentos industrializados hàbitos alimenticios Figli Alimenti trasformati Abitudini alimentari Crianças Alimentos Industrializados Hábitos Alimentares Crianças Alimentos industrializados Hábitos alimentares |
topic |
Children Processed foods Eating habits Niños Alimentos industrializados hàbitos alimenticios Figli Alimenti trasformati Abitudini alimentari Crianças Alimentos Industrializados Hábitos Alimentares Crianças Alimentos industrializados Hábitos alimentares |
description |
Introduction: The high consumption of ultra-processed foods and the reduction in the practice of physical activity characterizes the dietary transition that has been affecting the adult and child population, a transition that can lead to the emergence of chronic non-communicable diseases. Objective: To analyze the prevalence of consumption of ultra-processed foods and nutritional status in children, in the State of Pernambuco. Materials and Methods: This is a descriptive cross-sectional study, carried out between the months of January and December 2020, with secondary data on food consumption and nutritional status of children in the school life phase attended by Primary Care in the state of Pernambuco obtained through public access reports made available on the SISVAN online platform (internet). Conclusion: The consumption of ultra-processed foods among children in the State of Pernambuco is high and overweight was higher than underweight according to BMI / Age assessment. |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-07-07 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790 |
url |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1790/1146 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2022 Claudeniza Dayana de Moraes Dantas, Rafaella de Andrade Silva Cavalcanti https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2022 Claudeniza Dayana de Moraes Dantas, Rafaella de Andrade Silva Cavalcanti https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 15 No. 95 (2021); 669-677 Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 15 Núm. 95 (2021); 669-677 Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 15 N. 95 (2021); 669-677 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-677 Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 15 n. 95 (2021); 669-677 1981-9919 reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) instacron:IBPEFEX |
instname_str |
Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
instacron_str |
IBPEFEX |
institution |
IBPEFEX |
reponame_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
collection |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository.name.fl_str_mv |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
repository.mail.fl_str_mv |
francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com |
_version_ |
1798949757709713408 |