Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037 |
Resumo: | This study aimed to carry out an educational activity on functional foods in a university restaurant. The study sample consisted of 254 students of both sexes, aged 17 to 49 years, enrolled in graduate courses at the University. Data collection took place during two consecutive weeks at lunch time in the cafeteria restaurant. Initially, we applied a semi-structured questionnaire to assess the level of knowledge about functional foods. Later, there was an educational intervention with exposure of functional foods on a table, poster exhibition, distribution of brochures and explanations of whatare functional foods and the benefits they exert on the human body. After the intervention, applied again the questionnaire to verify the effectiveness of the intervention performed. In general, the students had previous knowledge of the subject addressed, and after carrying out educational activities, these raised this knowledge. |
id |
IBPEFEX-2_7db723b9522bf499723dc034b8376eeb |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1037 |
network_acronym_str |
IBPEFEX-2 |
network_name_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository_id_str |
|
spelling |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurantAcción educativa con énfasis en alimentos funcionales en un restaurante universitarioAzione educativa con enfasi sugli alimenti funzionali in un ristorante universitarioAção educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitárioAção educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitárioFunctional foodsRestaurantFood and nutrition educationAlimentos funcionalesRestauranteEducación alimentaria y nutricionalCibi funzionaliRistoranteEducazione alimentare e nutrizionaleAlimentos funcionaisRestauranteEducação alimentar e nutricionalAlimentos funcionaisRestauranteEducação alimentar e nutricionalThis study aimed to carry out an educational activity on functional foods in a university restaurant. The study sample consisted of 254 students of both sexes, aged 17 to 49 years, enrolled in graduate courses at the University. Data collection took place during two consecutive weeks at lunch time in the cafeteria restaurant. Initially, we applied a semi-structured questionnaire to assess the level of knowledge about functional foods. Later, there was an educational intervention with exposure of functional foods on a table, poster exhibition, distribution of brochures and explanations of whatare functional foods and the benefits they exert on the human body. After the intervention, applied again the questionnaire to verify the effectiveness of the intervention performed. In general, the students had previous knowledge of the subject addressed, and after carrying out educational activities, these raised this knowledge.El presente trabajo tuvo como objetivo realizar una acción educativa sobre alimentos funcionales en un Restaurante Universitario. La muestra del estudio estuvo constituida por 254 estudiantes, de ambos sexos, con edades comprendidas entre 17 y 49 años, matriculados regularmente en cursos de pregrado en la Universidad. La recolección de datos se llevó a cabo durante dos semanas consecutivas durante el período de almuerzo en la cafetería del restaurante. Inicialmente se aplicó un cuestionario semiestructurado para evaluar el nivel de conocimiento sobre alimentos funcionales. Posteriormente se realizó una intervención educativa con exposición de alimentos funcionales en una mesa, exposición de carteles, distribución de carpetas y explicaciones sobre qué son los alimentos funcionales y los beneficios que tienen sobre el cuerpo humano. Luego de la intervención, se aplicó nuevamente el cuestionario para verificar la efectividad de la intervención realizada. En general, los estudiantes tenían conocimientos previos sobre el tema abordado, y luego de realizar las acciones educativas, incrementaron estos conocimientos.Il presente lavoro ha l'obiettivo di realizzare un'azione educativa sugli alimenti funzionali in un Ristorante universitario. Il campione di studio era composto da 254 studenti, di ambo i sessi, di età compresa tra i 17 ei 49 anni, regolarmente iscritti ai corsi di laurea triennali dell'Ateneo. La raccolta dei dati è avvenuta per due settimane consecutive durante il pranzo nella caffetteria del ristorante. Inizialmente è stato applicato un questionario semistrutturato per valutare il livello di conoscenza degli alimenti funzionali. Successivamente è stato realizzato un intervento educativo con esposizione su tavola di alimenti funzionali, esposizione di poster, distribuzione di cartelline e spiegazioni su cosa sono gli alimenti funzionali e sui benefici che hanno sul corpo umano. Dopo l'intervento, il questionario è stato nuovamente applicato per verificare l'efficacia dell'intervento eseguito. In generale, gli studenti avevano conoscenze pregresse sull'argomento affrontato e, dopo aver svolto le azioni educative, hanno accresciuto queste conoscenze.O presente trabalho teve como objetivo realizar uma ação educativa sobre alimentos funcionais em um Restaurante Universitário. A amostra do estudo foi composta por 254 estudantes, de ambos os sexos, com idades entre 17 a 49 anos, regularmente matriculados em cursos de graduação da Universidade. A coleta de dados aconteceu durante duas semanas consecutivas no período de almoço no refeitório do Restaurante. Inicialmente, aplicou-se um questionário semiestruturado para avaliar o nível de conhecimento sobre os alimentos funcionais. Posteriormente, realizou-se uma intervenção educativa com exposição de alimentos funcionais em uma mesa, exposição de cartazes, distribuição de folderse explicações sobre o que são os alimentos funcionais e os benefícios que estes exercem no corpo humano. Após a intervenção, aplicou-se novamente o questionário para verificar a efetividade da intervenção realizada. De uma maneira geral, os estudantes tinham conhecimentos prévios sobre a temática abordada, e após a realização das ações educativas, estes elevaram este conhecimento.O presente trabalho teve como objetivo realizar uma ação educativa sobre alimentos funcionais em um Restaurante Universitário. A amostra do estudo foi composta por 254 estudantes, de ambos os sexos, com idades entre 17 a 49 anos, regularmente matriculados em cursos de graduação da Universidade. A coleta de dados aconteceu durante duas semanas consecutivas no período de almoço no refeitório do Restaurante. Inicialmente, aplicou-se um questionário semiestruturado para avaliar o nível de conhecimento sobre os alimentos funcionais. Posteriormente, realizou-se uma intervenção educativa com exposição de alimentos funcionais em uma mesa, exposição de cartazes, distribuição de folderse explicações sobre o que são os alimentos funcionais e os benefícios que estes exercem no corpo humano. Após a intervenção, aplicou-se novamente o questionário para verificar a efetividade da intervenção realizada. De uma maneira geral, os estudantes tinham conhecimentos prévios sobre a temática abordada, e após a realização das ações educativas, estes elevaram este conhecimento.IBPEFEX2020-04-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 13 No. 80 (2019); 652-660Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 13 Núm. 80 (2019); 652-660Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 13 N. 80 (2019); 652-660RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-660Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-6601981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037/862Copyright (c) 2020 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimentoinfo:eu-repo/semantics/openAccessCardoso, Emanuelly NunesPinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento HolandaMoreira-Araújo, Regilda Saraiva dos ReisCosta, Natália QuaresmaCavalcante, Regina Márcia SoaresBarros, Nara Vanessa dos Anjos2023-06-17T14:41:42Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1037Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-17T14:41:42Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant Acción educativa con énfasis en alimentos funcionales en un restaurante universitario Azione educativa con enfasi sugli alimenti funzionali in un ristorante universitario Ação educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitário Ação educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitário |
title |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant |
spellingShingle |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant Cardoso, Emanuelly Nunes Functional foods Restaurant Food and nutrition education Alimentos funcionales Restaurante Educación alimentaria y nutricional Cibi funzionali Ristorante Educazione alimentare e nutrizionale Alimentos funcionais Restaurante Educação alimentar e nutricional Alimentos funcionais Restaurante Educação alimentar e nutricional |
title_short |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant |
title_full |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant |
title_fullStr |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant |
title_full_unstemmed |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant |
title_sort |
Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant |
author |
Cardoso, Emanuelly Nunes |
author_facet |
Cardoso, Emanuelly Nunes Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis Costa, Natália Quaresma Cavalcante, Regina Márcia Soares Barros, Nara Vanessa dos Anjos |
author_role |
author |
author2 |
Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis Costa, Natália Quaresma Cavalcante, Regina Márcia Soares Barros, Nara Vanessa dos Anjos |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Cardoso, Emanuelly Nunes Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis Costa, Natália Quaresma Cavalcante, Regina Márcia Soares Barros, Nara Vanessa dos Anjos |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Functional foods Restaurant Food and nutrition education Alimentos funcionales Restaurante Educación alimentaria y nutricional Cibi funzionali Ristorante Educazione alimentare e nutrizionale Alimentos funcionais Restaurante Educação alimentar e nutricional Alimentos funcionais Restaurante Educação alimentar e nutricional |
topic |
Functional foods Restaurant Food and nutrition education Alimentos funcionales Restaurante Educación alimentaria y nutricional Cibi funzionali Ristorante Educazione alimentare e nutrizionale Alimentos funcionais Restaurante Educação alimentar e nutricional Alimentos funcionais Restaurante Educação alimentar e nutricional |
description |
This study aimed to carry out an educational activity on functional foods in a university restaurant. The study sample consisted of 254 students of both sexes, aged 17 to 49 years, enrolled in graduate courses at the University. Data collection took place during two consecutive weeks at lunch time in the cafeteria restaurant. Initially, we applied a semi-structured questionnaire to assess the level of knowledge about functional foods. Later, there was an educational intervention with exposure of functional foods on a table, poster exhibition, distribution of brochures and explanations of whatare functional foods and the benefits they exert on the human body. After the intervention, applied again the questionnaire to verify the effectiveness of the intervention performed. In general, the students had previous knowledge of the subject addressed, and after carrying out educational activities, these raised this knowledge. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-04-12 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037 |
url |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037/862 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 13 No. 80 (2019); 652-660 Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 13 Núm. 80 (2019); 652-660 Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 13 N. 80 (2019); 652-660 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-660 Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-660 1981-9919 reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) instacron:IBPEFEX |
instname_str |
Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
instacron_str |
IBPEFEX |
institution |
IBPEFEX |
reponame_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
collection |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository.name.fl_str_mv |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
repository.mail.fl_str_mv |
francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com |
_version_ |
1798949754875412480 |