Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Cardoso, Emanuelly Nunes
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda, Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis, Costa, Natália Quaresma, Cavalcante, Regina Márcia Soares, Barros, Nara Vanessa dos Anjos
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037
Resumo: This study aimed to carry out an educational activity on functional foods in a university restaurant. The study sample consisted of 254 students of both sexes, aged 17 to 49 years, enrolled in graduate courses at the University. Data collection took place during two consecutive weeks at lunch time in the cafeteria restaurant. Initially, we applied a semi-structured questionnaire to assess the level of knowledge about functional foods. Later, there was an educational intervention with exposure of functional foods on a table, poster exhibition, distribution of brochures and explanations of whatare functional foods and the benefits they exert on the human body. After the intervention, applied again the questionnaire to verify the effectiveness of the intervention performed. In general, the students had previous knowledge of the subject addressed, and after carrying out educational activities, these raised this knowledge.
id IBPEFEX-2_7db723b9522bf499723dc034b8376eeb
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1037
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurantAcción educativa con énfasis en alimentos funcionales en un restaurante universitarioAzione educativa con enfasi sugli alimenti funzionali in un ristorante universitarioAção educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitárioAção educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitárioFunctional foodsRestaurantFood and nutrition educationAlimentos funcionalesRestauranteEducación alimentaria y nutricionalCibi funzionaliRistoranteEducazione alimentare e nutrizionaleAlimentos funcionaisRestauranteEducação alimentar e nutricionalAlimentos funcionaisRestauranteEducação alimentar e nutricionalThis study aimed to carry out an educational activity on functional foods in a university restaurant. The study sample consisted of 254 students of both sexes, aged 17 to 49 years, enrolled in graduate courses at the University. Data collection took place during two consecutive weeks at lunch time in the cafeteria restaurant. Initially, we applied a semi-structured questionnaire to assess the level of knowledge about functional foods. Later, there was an educational intervention with exposure of functional foods on a table, poster exhibition, distribution of brochures and explanations of whatare functional foods and the benefits they exert on the human body. After the intervention, applied again the questionnaire to verify the effectiveness of the intervention performed. In general, the students had previous knowledge of the subject addressed, and after carrying out educational activities, these raised this knowledge.El presente trabajo tuvo como objetivo realizar una acción educativa sobre alimentos funcionales en un Restaurante Universitario. La muestra del estudio estuvo constituida por 254 estudiantes, de ambos sexos, con edades comprendidas entre 17 y 49 años, matriculados regularmente en cursos de pregrado en la Universidad. La recolección de datos se llevó a cabo durante dos semanas consecutivas durante el período de almuerzo en la cafetería del restaurante. Inicialmente se aplicó un cuestionario semiestructurado para evaluar el nivel de conocimiento sobre alimentos funcionales. Posteriormente se realizó una intervención educativa con exposición de alimentos funcionales en una mesa, exposición de carteles, distribución de carpetas y explicaciones sobre qué son los alimentos funcionales y los beneficios que tienen sobre el cuerpo humano. Luego de la intervención, se aplicó nuevamente el cuestionario para verificar la efectividad de la intervención realizada. En general, los estudiantes tenían conocimientos previos sobre el tema abordado, y luego de realizar las acciones educativas, incrementaron estos conocimientos.Il presente lavoro ha l'obiettivo di realizzare un'azione educativa sugli alimenti funzionali in un Ristorante universitario. Il campione di studio era composto da 254 studenti, di ambo i sessi, di età compresa tra i 17 ei 49 anni, regolarmente iscritti ai corsi di laurea triennali dell'Ateneo. La raccolta dei dati è avvenuta per due settimane consecutive durante il pranzo nella caffetteria del ristorante. Inizialmente è stato applicato un questionario semistrutturato per valutare il livello di conoscenza degli alimenti funzionali. Successivamente è stato realizzato un intervento educativo con esposizione su tavola di alimenti funzionali, esposizione di poster, distribuzione di cartelline e spiegazioni su cosa sono gli alimenti funzionali e sui benefici che hanno sul corpo umano. Dopo l'intervento, il questionario è stato nuovamente applicato per verificare l'efficacia dell'intervento eseguito. In generale, gli studenti avevano conoscenze pregresse sull'argomento affrontato e, dopo aver svolto le azioni educative, hanno accresciuto queste conoscenze.O presente trabalho teve como objetivo realizar uma ação educativa sobre alimentos funcionais em um Restaurante Universitário. A amostra do estudo foi composta por 254 estudantes, de ambos os sexos, com idades entre 17 a 49 anos, regularmente matriculados em cursos de graduação da Universidade. A coleta de dados aconteceu durante duas semanas consecutivas no período de almoço no refeitório do Restaurante. Inicialmente, aplicou-se um questionário semiestruturado para avaliar o nível de conhecimento sobre os alimentos funcionais. Posteriormente, realizou-se uma intervenção educativa com exposição de alimentos funcionais em uma mesa, exposição de cartazes, distribuição de folderse explicações sobre o que são os alimentos funcionais e os benefícios que estes exercem no corpo humano. Após a intervenção, aplicou-se novamente o questionário para verificar a efetividade da intervenção realizada. De uma maneira geral, os estudantes tinham conhecimentos prévios sobre a temática abordada, e após a realização das ações educativas, estes elevaram este conhecimento.O presente trabalho teve como objetivo realizar uma ação educativa sobre alimentos funcionais em um Restaurante Universitário. A amostra do estudo foi composta por 254 estudantes, de ambos os sexos, com idades entre 17 a 49 anos, regularmente matriculados em cursos de graduação da Universidade. A coleta de dados aconteceu durante duas semanas consecutivas no período de almoço no refeitório do Restaurante. Inicialmente, aplicou-se um questionário semiestruturado para avaliar o nível de conhecimento sobre os alimentos funcionais. Posteriormente, realizou-se uma intervenção educativa com exposição de alimentos funcionais em uma mesa, exposição de cartazes, distribuição de folderse explicações sobre o que são os alimentos funcionais e os benefícios que estes exercem no corpo humano. Após a intervenção, aplicou-se novamente o questionário para verificar a efetividade da intervenção realizada. De uma maneira geral, os estudantes tinham conhecimentos prévios sobre a temática abordada, e após a realização das ações educativas, estes elevaram este conhecimento.IBPEFEX2020-04-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 13 No. 80 (2019); 652-660Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 13 Núm. 80 (2019); 652-660Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 13 N. 80 (2019); 652-660RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-660Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-6601981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037/862Copyright (c) 2020 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimentoinfo:eu-repo/semantics/openAccessCardoso, Emanuelly NunesPinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento HolandaMoreira-Araújo, Regilda Saraiva dos ReisCosta, Natália QuaresmaCavalcante, Regina Márcia SoaresBarros, Nara Vanessa dos Anjos2023-06-17T14:41:42Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1037Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-17T14:41:42Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
Acción educativa con énfasis en alimentos funcionales en un restaurante universitario
Azione educativa con enfasi sugli alimenti funzionali in un ristorante universitario
Ação educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitário
Ação educativa com ênfase em alimentos funcionais em um restaurante universitário
title Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
spellingShingle Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
Cardoso, Emanuelly Nunes
Functional foods
Restaurant
Food and nutrition education
Alimentos funcionales
Restaurante
Educación alimentaria y nutricional
Cibi funzionali
Ristorante
Educazione alimentare e nutrizionale
Alimentos funcionais
Restaurante
Educação alimentar e nutricional
Alimentos funcionais
Restaurante
Educação alimentar e nutricional
title_short Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
title_full Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
title_fullStr Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
title_full_unstemmed Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
title_sort Educational activities with an emphasis on functional foods in university restaurant
author Cardoso, Emanuelly Nunes
author_facet Cardoso, Emanuelly Nunes
Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda
Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis
Costa, Natália Quaresma
Cavalcante, Regina Márcia Soares
Barros, Nara Vanessa dos Anjos
author_role author
author2 Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda
Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis
Costa, Natália Quaresma
Cavalcante, Regina Márcia Soares
Barros, Nara Vanessa dos Anjos
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Cardoso, Emanuelly Nunes
Pinheiro, Emanuely Cristine do Nascimento Holanda
Moreira-Araújo, Regilda Saraiva dos Reis
Costa, Natália Quaresma
Cavalcante, Regina Márcia Soares
Barros, Nara Vanessa dos Anjos
dc.subject.por.fl_str_mv Functional foods
Restaurant
Food and nutrition education
Alimentos funcionales
Restaurante
Educación alimentaria y nutricional
Cibi funzionali
Ristorante
Educazione alimentare e nutrizionale
Alimentos funcionais
Restaurante
Educação alimentar e nutricional
Alimentos funcionais
Restaurante
Educação alimentar e nutricional
topic Functional foods
Restaurant
Food and nutrition education
Alimentos funcionales
Restaurante
Educación alimentaria y nutricional
Cibi funzionali
Ristorante
Educazione alimentare e nutrizionale
Alimentos funcionais
Restaurante
Educação alimentar e nutricional
Alimentos funcionais
Restaurante
Educação alimentar e nutricional
description This study aimed to carry out an educational activity on functional foods in a university restaurant. The study sample consisted of 254 students of both sexes, aged 17 to 49 years, enrolled in graduate courses at the University. Data collection took place during two consecutive weeks at lunch time in the cafeteria restaurant. Initially, we applied a semi-structured questionnaire to assess the level of knowledge about functional foods. Later, there was an educational intervention with exposure of functional foods on a table, poster exhibition, distribution of brochures and explanations of whatare functional foods and the benefits they exert on the human body. After the intervention, applied again the questionnaire to verify the effectiveness of the intervention performed. In general, the students had previous knowledge of the subject addressed, and after carrying out educational activities, these raised this knowledge.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-04-12
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1037/862
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2020 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2020 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 13 No. 80 (2019); 652-660
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 13 Núm. 80 (2019); 652-660
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 13 N. 80 (2019); 652-660
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-660
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 13 n. 80 (2019); 652-660
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949754875412480