Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maniglia, Fabíola Pansani
Data de Publicação: 2022
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2028
Resumo: The purpose of this article is to present an alternative name for processed foods rich in sugars, unhealthy fats, sodium, and chemical additives, since the long-term consequences of their intake are not clear to the population. These foods not only contribute to weight gain but are also associated with other deleterious effects on the body due to their composition and the presence of chemical additives. Since consumers are attracted to adjectives that show potential benefits of some foods, such as the name of functional foods, this article suggests the use of a name that alerts the consumer to the need to avoid or limit the intake of ultra-processed foods. In the opposite direction to functional foods, this article presents the name of dysfunctional foods for those food rich in sugars, unhealthy fats, sodium, and chemical additives that, in addition to not nourishing the organism, confer additional damage to health.
id IBPEFEX-2_9102d76fb011785c352bd9187abe6e47
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/2028
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health Alimentos disfuncionales: cuando además de calorías vacías hay otro daño adicional para la saludAlimenti disfunzionali: quando oltre alle calorie vuote c'è un altro ulteriore danno alla saluteAlimentos disfuncionais: quando além das calorias vazias existe outro prejuízo adicional à saúdeAlimentos disfuncionais: quando além das calorias vazias existe outro prejuízo adicional à saúdeIndustrialized FoodsFunctional FoodFood AdditivesChronic DiseaseAlimentos industrializadosComida funcionalAditivos alimentariosEnfermedad crónicaAlimenti trasformatiCibo funzionaleAdditivi del ciboMalattia cronícaAlimentos industrializadosAlimento funcionalAditivos alimentaresDoença crônicaAlimentos industrializadosAlimento funcionalAditivos alimentaresDoença crônicaThe purpose of this article is to present an alternative name for processed foods rich in sugars, unhealthy fats, sodium, and chemical additives, since the long-term consequences of their intake are not clear to the population. These foods not only contribute to weight gain but are also associated with other deleterious effects on the body due to their composition and the presence of chemical additives. Since consumers are attracted to adjectives that show potential benefits of some foods, such as the name of functional foods, this article suggests the use of a name that alerts the consumer to the need to avoid or limit the intake of ultra-processed foods. In the opposite direction to functional foods, this article presents the name of dysfunctional foods for those food rich in sugars, unhealthy fats, sodium, and chemical additives that, in addition to not nourishing the organism, confer additional damage to health.El propósito de este artículo es presentar una denominación alternativa para los alimentos industrializados ricos en azúcares refinados, grasas no saludables, sodio y aditivos químicos, ya que las consecuencias a largo plazo de su ingestión no son claras para la población. Estos alimentos no solo contribuyen al aumento de peso, sino que también se asocian con otros efectos nocivos para el organismo debido a su composición y la presencia de aditivos químicos. Dado que los consumidores se sienten atraídos por los adjetivos que muestran los beneficios potenciales de algunos alimentos, como la designación de alimentos funcionales, este artículo sugiere el uso de una designación que alerte a los consumidores sobre la necesidad de evitar o limitar la ingesta de alimentos ultraprocesados. En sentido contrario a los alimentos funcionales, este artículo presenta la denominación de alimentos disfuncionales a aquellos alimentos ricos en azúcares refinados, grasas no saludables, sodio y aditivos químicos que, además de no nutrir el organismo, confieren daños adicionales a la salud.Lo scopo di questo articolo è presentare una denominazione alternativa per alimenti industrializzati ricchi di zuccheri raffinati, grassi malsani, sodio e additivi chimici, poiché le conseguenze a lungo termine della loro ingestione non sono chiare alla popolazione. Questi alimenti non solo contribuiscono all'aumento di peso, ma sono anche associati ad altri effetti deleteri sull'organismo a causa della loro composizione e della presenza di additivi chimici. Poiché i consumatori sono attratti da aggettivi che mostrano i potenziali benefici di alcuni alimenti, come la designazione di alimenti funzionali, questo articolo suggerisce l'uso di una designazione che allerta i consumatori sulla necessità di evitare o limitare l'assunzione di alimenti ultra-elaborati. In direzione opposta agli alimenti funzionali, questo articolo presenta la designazione di alimenti disfunzionali a quegli alimenti ricchi di zuccheri raffinati, grassi malsani, sodio e additivi chimici che, oltre a non nutrire l'organismo, conferiscono ulteriori danni alla salute.O propósito deste artigo é apresentar uma denominação alternativa para os alimentos industrializados ricos em açúcares refinados, gorduras não saudáveis, sódio e aditivos químicos, uma vez que não estão claras para a população as consequências no longo prazo de sua ingestão. Estes alimentos não só contribuem para o ganho de peso, mas também estão associados a outros efeitos deletérios ao organismo em função da sua composição e presença de aditivos químicos. Uma vez que os consumidores são atraídos por adjetivos que evidenciam potenciais benefícios de alguns alimentos, como a denominação de alimentos funcionais, este artigo sugere o emprego de uma denominação que alerte o consumidor para a necessidade de se evitar ou limitar a ingestão dos alimentos ultraprocessados. No sentido oposto aos alimentos funcionais, este artigo apresenta denominação de alimentos disfuncionais para aqueles alimentos ricos em açúcares refinados, gorduras não saudáveis, sódio e aditivos químicos que, além de não nutrirem o organismo, conferem prejuízos adicionais à saúde. O propósito deste artigo é apresentar uma denominação alternativa para os alimentos industrializados ricos em açúcares refinados, gorduras não saudáveis, sódio e aditivos químicos, uma vez que não estão claras para a população as consequências no longo prazo de sua ingestão. Estes alimentos não só contribuem para o ganho de peso, mas também estão associados a outros efeitos deletérios ao organismo em função da sua composição e presença de aditivos químicos. Uma vez que os consumidores são atraídos por adjetivos que evidenciam potenciais benefícios de alguns alimentos, como a denominação de alimentos funcionais, este artigo sugere o emprego de uma denominação que alerte o consumidor para a necessidade de se evitar ou limitar a ingestão dos alimentos ultraprocessados. No sentido oposto aos alimentos funcionais, este artigo apresenta denominação de alimentos disfuncionais para aqueles alimentos ricos em açúcares refinados, gorduras não saudáveis, sódio e aditivos químicos que, além de não nutrirem o organismo, conferem prejuízos adicionais à saúde. IBPEFEX2022-11-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2028Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 16 No. 102 (2022); 632-636Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 16 Núm. 102 (2022); 632-636Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 16 N. 102 (2022); 632-636RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 16 n. 102 (2022); 632-636Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 16 n. 102 (2022); 632-6361981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2028/1293Copyright (c) 2022 Fabíola Pansani Manigliahttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessManiglia, Fabíola Pansani2022-12-29T15:38:53Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/2028Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2022-12-29T15:38:53Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
Alimentos disfuncionales: cuando además de calorías vacías hay otro daño adicional para la salud
Alimenti disfunzionali: quando oltre alle calorie vuote c'è un altro ulteriore danno alla salute
Alimentos disfuncionais: quando além das calorias vazias existe outro prejuízo adicional à saúde
Alimentos disfuncionais: quando além das calorias vazias existe outro prejuízo adicional à saúde
title Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
spellingShingle Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
Maniglia, Fabíola Pansani
Industrialized Foods
Functional Food
Food Additives
Chronic Disease
Alimentos industrializados
Comida funcional
Aditivos alimentarios
Enfermedad crónica
Alimenti trasformati
Cibo funzionale
Additivi del cibo
Malattia croníca
Alimentos industrializados
Alimento funcional
Aditivos alimentares
Doença crônica
Alimentos industrializados
Alimento funcional
Aditivos alimentares
Doença crônica
title_short Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
title_full Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
title_fullStr Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
title_full_unstemmed Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
title_sort Dysfunctional foods: when in addition to empty calories there is another damage to health
author Maniglia, Fabíola Pansani
author_facet Maniglia, Fabíola Pansani
author_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Maniglia, Fabíola Pansani
dc.subject.por.fl_str_mv Industrialized Foods
Functional Food
Food Additives
Chronic Disease
Alimentos industrializados
Comida funcional
Aditivos alimentarios
Enfermedad crónica
Alimenti trasformati
Cibo funzionale
Additivi del cibo
Malattia croníca
Alimentos industrializados
Alimento funcional
Aditivos alimentares
Doença crônica
Alimentos industrializados
Alimento funcional
Aditivos alimentares
Doença crônica
topic Industrialized Foods
Functional Food
Food Additives
Chronic Disease
Alimentos industrializados
Comida funcional
Aditivos alimentarios
Enfermedad crónica
Alimenti trasformati
Cibo funzionale
Additivi del cibo
Malattia croníca
Alimentos industrializados
Alimento funcional
Aditivos alimentares
Doença crônica
Alimentos industrializados
Alimento funcional
Aditivos alimentares
Doença crônica
description The purpose of this article is to present an alternative name for processed foods rich in sugars, unhealthy fats, sodium, and chemical additives, since the long-term consequences of their intake are not clear to the population. These foods not only contribute to weight gain but are also associated with other deleterious effects on the body due to their composition and the presence of chemical additives. Since consumers are attracted to adjectives that show potential benefits of some foods, such as the name of functional foods, this article suggests the use of a name that alerts the consumer to the need to avoid or limit the intake of ultra-processed foods. In the opposite direction to functional foods, this article presents the name of dysfunctional foods for those food rich in sugars, unhealthy fats, sodium, and chemical additives that, in addition to not nourishing the organism, confer additional damage to health.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-11-17
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2028
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2028
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/2028/1293
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2022 Fabíola Pansani Maniglia
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2022 Fabíola Pansani Maniglia
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 16 No. 102 (2022); 632-636
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 16 Núm. 102 (2022); 632-636
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 16 N. 102 (2022); 632-636
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 16 n. 102 (2022); 632-636
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 16 n. 102 (2022); 632-636
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949758537039872