Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Fabiana Lais de
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida, Schiessel, Dalton Luiz, Franco, Silvana, Cavagnari, Mariana Abe Vicente
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
Texto Completo: https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250
Resumo: The objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake.
id IBPEFEX-2_9dd6ca155bf5530eb3c8b9626800cb4a
oai_identifier_str oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1250
network_acronym_str IBPEFEX-2
network_name_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository_id_str
spelling Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelinesRecomendaciones energéticas para pacientes con cardiopatías: comparación entre guíasRaccomandazioni energetiche per i pazienti con malattie cardiache: confronto tra linee guidaRecomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizesRecomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizesCardiac disordersNutritional statusNutritional recommendationsEnfermedades cardiacasEstados nutricionalesRecomendaciones nutricionalesMalattie cardiacheStato nutrizionaleRaccomendazioni nutrizionliCardiopatiasEstado nutricionalRecomendações nutricionaisCardiopatasEstado nutricionalRecomendações NutricionaisThe objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake.El objetivo fue evaluar el estado nutricional de los pacientes cardíacos y comparar las recomendaciones existentes en la literatura. Estudio cuantitativo y transversal realizado en pacientes cardíacos hospitalizados. La evaluación se realizó midiendo peso y talla y por NRS 2002, los cálculos de requerimientos energéticos fueron descritos por Harris-Benedict y compararon las recomendaciones de ASPEN, ESPEN, Aquilani y Garnes. Se evaluaron 51 pacientes, según edad media, IMC con sobrepeso y la mayoría sin riesgo nutricional. Las recomendaciones calculadas se encontraban entre las descritas en la literatura. El perfil nutricional de los pacientes con cardiopatías se ve alterado, recomendándose de 25 a 30 kcal/día por su escasa ingesta alimentaria.L'obiettivo era valutare lo stato nutrizionale dei pazienti cardiopatici e confrontare le raccomandazioni esistenti in letteratura. Studio quantitativo e trasversale condotto su pazienti cardiopatici ospedalizzati. La valutazione è stata effettuata misurando peso e altezza e da NRS 2002, i calcoli per il fabbisogno energetico sono stati descritti da Harris-Benedict e hanno confrontato le raccomandazioni di ASPEN, ESPEN, Aquilani e Garnes. Cinquantuno pazienti sono stati valutati, in base all'età media, al BMI in sovrappeso e la maggior parte di loro senza rischio nutrizionale. Le raccomandazioni calcolate erano tra quelle descritte in letteratura. Il profilo nutrizionale dei pazienti con malattie cardiache è alterato e si raccomandano da 25 a 30 kcal/die a causa del loro basso apporto di cibo.O objetivo foi avaliar o estado nutricional de pacientes cardí­acos e comparar as recomendações existentes na literatura. Estudo quantitativo e transversal, realizado em pacientes cardíacos hospitalizados. A avaliação ocorreu por meio de aferição de peso e estatura e pela NRS 2002, os cálculos para necessidade energética foram descritos por Harris-Benedict e compararam as recomendações da ASPEN, ESPEN, Aquilani e Garnes. Foram avaliados 51 pacientes, seguindo a média de idade, IMC de sobrepeso e maioria sem risco nutricional. As recomendações calculadas se encontraram entre as descritas na literatura. O perfil nutricional de pacientes com cardiopatias encontra-se alterado, sendo recomendado de 25 a 30 kcal/dia devido à baixa ingestão alimentar deles.O objetivo foi avaliar o estado nutricional de pacientes cardí­acos e comparar as recomendações existentes na literatura. Estudo quantitativo e transversal, realizado em pacientes cardíacos hospitalizados. A avaliação ocorreu por meio de aferição de peso e estatura e pela NRS 2002, os cálculos para necessidade energética foram descritos por Harris-Benedict e compararam as recomendações da ASPEN, ESPEN, Aquilani e Garnes. Foram avaliados 51 pacientes, seguindo a média de idade, IMC de sobrepeso e maioria sem risco nutricional. As recomendações calculadas se encontraram entre as descritas na literatura. O perfil nutricional de pacientes com cardiopatias encontra-se alterado, sendo recomendado de 25 a 30 kcal/dia devido à baixa ingestão alimentar deles.IBPEFEX2020-10-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 14 No. 85 (2020); 225-229Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 14 Núm. 85 (2020); 225-229Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 14 N. 85 (2020); 225-229RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-229Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-2291981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250/955Copyright (c) 2020 Fabiana Lais de Oliveira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Vieira, Dalton Luiz Schiessel, Silvana Franco, Mariana Abe Vicente Cavagnarihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessOliveira, Fabiana Lais deVieira, Rafaely de Fatima Fernandes AlmeidaSchiessel, Dalton LuizFranco, SilvanaCavagnari, Mariana Abe Vicente2023-06-12T19:55:32Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1250Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-12T19:55:32Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false
dc.title.none.fl_str_mv Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
Recomendaciones energéticas para pacientes con cardiopatías: comparación entre guías
Raccomandazioni energetiche per i pazienti con malattie cardiache: confronto tra linee guida
Recomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizes
Recomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizes
title Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
spellingShingle Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
Oliveira, Fabiana Lais de
Cardiac disorders
Nutritional status
Nutritional recommendations
Enfermedades cardiacas
Estados nutricionales
Recomendaciones nutricionales
Malattie cardiache
Stato nutrizionale
Raccomendazioni nutrizionli
Cardiopatias
Estado nutricional
Recomendações nutricionais
Cardiopatas
Estado nutricional
Recomendações Nutricionais
title_short Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
title_full Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
title_fullStr Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
title_full_unstemmed Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
title_sort Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
author Oliveira, Fabiana Lais de
author_facet Oliveira, Fabiana Lais de
Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida
Schiessel, Dalton Luiz
Franco, Silvana
Cavagnari, Mariana Abe Vicente
author_role author
author2 Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida
Schiessel, Dalton Luiz
Franco, Silvana
Cavagnari, Mariana Abe Vicente
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Oliveira, Fabiana Lais de
Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida
Schiessel, Dalton Luiz
Franco, Silvana
Cavagnari, Mariana Abe Vicente
dc.subject.por.fl_str_mv Cardiac disorders
Nutritional status
Nutritional recommendations
Enfermedades cardiacas
Estados nutricionales
Recomendaciones nutricionales
Malattie cardiache
Stato nutrizionale
Raccomendazioni nutrizionli
Cardiopatias
Estado nutricional
Recomendações nutricionais
Cardiopatas
Estado nutricional
Recomendações Nutricionais
topic Cardiac disorders
Nutritional status
Nutritional recommendations
Enfermedades cardiacas
Estados nutricionales
Recomendaciones nutricionales
Malattie cardiache
Stato nutrizionale
Raccomendazioni nutrizionli
Cardiopatias
Estado nutricional
Recomendações nutricionais
Cardiopatas
Estado nutricional
Recomendações Nutricionais
description The objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake.
publishDate 2020
dc.date.none.fl_str_mv 2020-10-17
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250
url https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250/955
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
publisher.none.fl_str_mv IBPEFEX
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 14 No. 85 (2020); 225-229
Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 14 Núm. 85 (2020); 225-229
Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 14 N. 85 (2020); 225-229
RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-229
Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-229
1981-9919
reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron:IBPEFEX
instname_str Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
instacron_str IBPEFEX
institution IBPEFEX
reponame_str Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
collection Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento
repository.name.fl_str_mv Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)
repository.mail.fl_str_mv francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com
_version_ 1798949755694350336