Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
Texto Completo: | https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250 |
Resumo: | The objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake. |
id |
IBPEFEX-2_9dd6ca155bf5530eb3c8b9626800cb4a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.www.rbone.com.br:article/1250 |
network_acronym_str |
IBPEFEX-2 |
network_name_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository_id_str |
|
spelling |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelinesRecomendaciones energéticas para pacientes con cardiopatías: comparación entre guíasRaccomandazioni energetiche per i pazienti con malattie cardiache: confronto tra linee guidaRecomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizesRecomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizesCardiac disordersNutritional statusNutritional recommendationsEnfermedades cardiacasEstados nutricionalesRecomendaciones nutricionalesMalattie cardiacheStato nutrizionaleRaccomendazioni nutrizionliCardiopatiasEstado nutricionalRecomendações nutricionaisCardiopatasEstado nutricionalRecomendações NutricionaisThe objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake.El objetivo fue evaluar el estado nutricional de los pacientes cardíacos y comparar las recomendaciones existentes en la literatura. Estudio cuantitativo y transversal realizado en pacientes cardíacos hospitalizados. La evaluación se realizó midiendo peso y talla y por NRS 2002, los cálculos de requerimientos energéticos fueron descritos por Harris-Benedict y compararon las recomendaciones de ASPEN, ESPEN, Aquilani y Garnes. Se evaluaron 51 pacientes, según edad media, IMC con sobrepeso y la mayoría sin riesgo nutricional. Las recomendaciones calculadas se encontraban entre las descritas en la literatura. El perfil nutricional de los pacientes con cardiopatías se ve alterado, recomendándose de 25 a 30 kcal/día por su escasa ingesta alimentaria.L'obiettivo era valutare lo stato nutrizionale dei pazienti cardiopatici e confrontare le raccomandazioni esistenti in letteratura. Studio quantitativo e trasversale condotto su pazienti cardiopatici ospedalizzati. La valutazione è stata effettuata misurando peso e altezza e da NRS 2002, i calcoli per il fabbisogno energetico sono stati descritti da Harris-Benedict e hanno confrontato le raccomandazioni di ASPEN, ESPEN, Aquilani e Garnes. Cinquantuno pazienti sono stati valutati, in base all'età media, al BMI in sovrappeso e la maggior parte di loro senza rischio nutrizionale. Le raccomandazioni calcolate erano tra quelle descritte in letteratura. Il profilo nutrizionale dei pazienti con malattie cardiache è alterato e si raccomandano da 25 a 30 kcal/die a causa del loro basso apporto di cibo.O objetivo foi avaliar o estado nutricional de pacientes cardíacos e comparar as recomendações existentes na literatura. Estudo quantitativo e transversal, realizado em pacientes cardíacos hospitalizados. A avaliação ocorreu por meio de aferição de peso e estatura e pela NRS 2002, os cálculos para necessidade energética foram descritos por Harris-Benedict e compararam as recomendações da ASPEN, ESPEN, Aquilani e Garnes. Foram avaliados 51 pacientes, seguindo a média de idade, IMC de sobrepeso e maioria sem risco nutricional. As recomendações calculadas se encontraram entre as descritas na literatura. O perfil nutricional de pacientes com cardiopatias encontra-se alterado, sendo recomendado de 25 a 30 kcal/dia devido à baixa ingestão alimentar deles.O objetivo foi avaliar o estado nutricional de pacientes cardíacos e comparar as recomendações existentes na literatura. Estudo quantitativo e transversal, realizado em pacientes cardíacos hospitalizados. A avaliação ocorreu por meio de aferição de peso e estatura e pela NRS 2002, os cálculos para necessidade energética foram descritos por Harris-Benedict e compararam as recomendações da ASPEN, ESPEN, Aquilani e Garnes. Foram avaliados 51 pacientes, seguindo a média de idade, IMC de sobrepeso e maioria sem risco nutricional. As recomendações calculadas se encontraram entre as descritas na literatura. O perfil nutricional de pacientes com cardiopatias encontra-se alterado, sendo recomendado de 25 a 30 kcal/dia devido à baixa ingestão alimentar deles.IBPEFEX2020-10-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 14 No. 85 (2020); 225-229Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 14 Núm. 85 (2020); 225-229Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 14 N. 85 (2020); 225-229RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-229Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-2291981-9919reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimentoinstname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)instacron:IBPEFEXporhttps://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250/955Copyright (c) 2020 Fabiana Lais de Oliveira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Vieira, Dalton Luiz Schiessel, Silvana Franco, Mariana Abe Vicente Cavagnarihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessOliveira, Fabiana Lais deVieira, Rafaely de Fatima Fernandes AlmeidaSchiessel, Dalton LuizFranco, SilvanaCavagnari, Mariana Abe Vicente2023-06-12T19:55:32Zoai:ojs.www.rbone.com.br:article/1250Revistahttp://www.rbone.com.br/index.php/rboneONGhttp://www.rbone.com.br/index.php/rbone/oaifrancisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com1981-99191981-9919opendoar:2023-06-12T19:55:32Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines Recomendaciones energéticas para pacientes con cardiopatías: comparación entre guías Raccomandazioni energetiche per i pazienti con malattie cardiache: confronto tra linee guida Recomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizes Recomendações energéticas para cardiopatas: comparação entre diretrizes |
title |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines |
spellingShingle |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines Oliveira, Fabiana Lais de Cardiac disorders Nutritional status Nutritional recommendations Enfermedades cardiacas Estados nutricionales Recomendaciones nutricionales Malattie cardiache Stato nutrizionale Raccomendazioni nutrizionli Cardiopatias Estado nutricional Recomendações nutricionais Cardiopatas Estado nutricional Recomendações Nutricionais |
title_short |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines |
title_full |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines |
title_fullStr |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines |
title_full_unstemmed |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines |
title_sort |
Energetic recommendations for cardiopathies: comparison between guidelines |
author |
Oliveira, Fabiana Lais de |
author_facet |
Oliveira, Fabiana Lais de Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Schiessel, Dalton Luiz Franco, Silvana Cavagnari, Mariana Abe Vicente |
author_role |
author |
author2 |
Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Schiessel, Dalton Luiz Franco, Silvana Cavagnari, Mariana Abe Vicente |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Oliveira, Fabiana Lais de Vieira, Rafaely de Fatima Fernandes Almeida Schiessel, Dalton Luiz Franco, Silvana Cavagnari, Mariana Abe Vicente |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cardiac disorders Nutritional status Nutritional recommendations Enfermedades cardiacas Estados nutricionales Recomendaciones nutricionales Malattie cardiache Stato nutrizionale Raccomendazioni nutrizionli Cardiopatias Estado nutricional Recomendações nutricionais Cardiopatas Estado nutricional Recomendações Nutricionais |
topic |
Cardiac disorders Nutritional status Nutritional recommendations Enfermedades cardiacas Estados nutricionales Recomendaciones nutricionales Malattie cardiache Stato nutrizionale Raccomendazioni nutrizionli Cardiopatias Estado nutricional Recomendações nutricionais Cardiopatas Estado nutricional Recomendações Nutricionais |
description |
The objective was to evaluate the nutritional status of cardiac patients and to compare the existing recommendations in the literature. Quantitative and cross-sectional study performed in hospitalized cardiac patients. The assessment was performed by means of weight and height measurements and by the NRS 2002, calculations for energy need were described by Harris-Benedict and compared the recommendations of ASPEN, ESPEN, Aquilani and Garnes. Fifty-one patients were evaluated, following the mean age, BMI of overweight and most without nutritional risk. The calculated recommendations were among those described in the literature. The nutritional profile of patients with heart disease is altered, being recommended from 25 to 30 kcal / day due to low food intake. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-10-17 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250 |
url |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://www.rbone.com.br/index.php/rbone/article/view/1250/955 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
publisher.none.fl_str_mv |
IBPEFEX |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Obesity, Nutrition and Weight Loss; Vol. 14 No. 85 (2020); 225-229 Revista Brasileña de Obesidad, Nutrición y Pérdida de Peso; Vol. 14 Núm. 85 (2020); 225-229 Giornale brasiliano di obesità, nutrizione e perdita di peso; V. 14 N. 85 (2020); 225-229 RBONE - Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-229 Revista Brasileira de Obesidade, Nutrição e Emagrecimento; v. 14 n. 85 (2020); 225-229 1981-9919 reponame:Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento instname:Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) instacron:IBPEFEX |
instname_str |
Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
instacron_str |
IBPEFEX |
institution |
IBPEFEX |
reponame_str |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
collection |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento |
repository.name.fl_str_mv |
Revista brasileira de obesidade, nutrição e emagrecimento - Instituto Brasileiro de Ensino e Pesquisa em Fisiologia do Exercício (IBPEFEX) |
repository.mail.fl_str_mv |
francisco@ibpefex.com.br||ac-navarro@uol.com.br||francisconunesnavarro@gmail.com |
_version_ |
1798949755694350336 |