Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Eliana da Silva
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Barbosa, João Batista, Talma, Simone Vilela, Pereira, Sílvia Menezes de Faria
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Vértices (Campos dos Goitacazes. Online)
Texto Completo: https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20120004
Resumo: This research aimed to conduct a study on the physicochemical characteristics of different frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes – RJ, and verify their agreement with current laws. A descriptive study was conducted, in which physical and chemical parameters of fruit pulps of different flavors commercialized in the city of Campos Goytacazes – RJ were analyzed. Results showed that all analyzed samples presented vitamin C content below values allowed by legislation, and that the guava and lemon pulp showed acid values below the established standards. With regard to the labels analyzed on the packaging of fruit pulp, adequacy of packaging to batch numbers remains to be made.
id IFFlu_72a8cbe8b7157022255572cd3682ef69
oai_identifier_str oai:ojs.editoraessentia.iff.edu.br:article/1236
network_acronym_str IFFlu
network_name_str Vértices (Campos dos Goitacazes. Online)
repository_id_str
spelling Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJQualidade de polpas de frutas congeladas comercializadas em Campos dos Goytacazes – RJFruit pulpPhysicochemicalLegislationPolpa de frutaFísico-químicoLegislaçãoThis research aimed to conduct a study on the physicochemical characteristics of different frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes – RJ, and verify their agreement with current laws. A descriptive study was conducted, in which physical and chemical parameters of fruit pulps of different flavors commercialized in the city of Campos Goytacazes – RJ were analyzed. Results showed that all analyzed samples presented vitamin C content below values allowed by legislation, and that the guava and lemon pulp showed acid values below the established standards. With regard to the labels analyzed on the packaging of fruit pulp, adequacy of packaging to batch numbers remains to be made.Este trabalho teve como objetivo realizar um estudo sobre as características físico-químicas e a rotulagem de diferentes polpas de frutas congeladas comercializadas em Campos dos Goytacazes–RJ e verificar sua conformidade com a legislação vigente. Foi feita uma pesquisa descritiva de campo por meio da qual foram analisados parâmetros físico-químicos de polpas de frutas de diferentes sabores, comercializadas na cidade de Campos dos Goytacazes–RJ. Os resultados obtidos permitem concluir que todas as amostras de polpas analisadas estão com teores de vitamina C abaixo dos valores permitidos pela legislação, e que a polpa de goiaba e a de limão apresentaram valores de acidez abaixo dos padrões estabelecidos. Com relação aos rótulos analisados das embalagens das polpas de frutas, resta somente a adequação da embalagem ao número do lote.Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense2012-05-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.2012000410.5935/1809-2667.20120004Revista Vértices; Vol. 14 No. 1 (2012); 73-80Revista Vértices; Vol. 14 Núm. 1 (2012); 73-80Revista Vértices; v. 14 n. 1 (2012); 73-801809-26671415-2843reponame:Vértices (Campos dos Goitacazes. Online)instname:Centro Federal de Educação Tecnológica de Campos dos Goytacazesinstacron:IFFluminenseporhttps://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20120004/1335Oliveira, Eliana da SilvaBarbosa, João BatistaTalma, Simone VilelaPereira, Sílvia Menezes de Fariainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-02-02T15:32:49Zoai:ojs.editoraessentia.iff.edu.br:article/1236Revistahttps://essentiaeditora.iff.edu.br/index.php/vertices/PUBhttps://essentiaeditora.iff.edu.br/index.php/vertices/oaiessentia@iff.edu.br1809-26671415-2843opendoar:2022-02-02T15:32:49Vértices (Campos dos Goitacazes. Online) - Centro Federal de Educação Tecnológica de Campos dos Goytacazesfalse
dc.title.none.fl_str_mv Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
Qualidade de polpas de frutas congeladas comercializadas em Campos dos Goytacazes – RJ
title Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
spellingShingle Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
Oliveira, Eliana da Silva
Fruit pulp
Physicochemical
Legislation
Polpa de fruta
Físico-químico
Legislação
title_short Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
title_full Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
title_fullStr Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
title_full_unstemmed Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
title_sort Quality of frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes, RJ
author Oliveira, Eliana da Silva
author_facet Oliveira, Eliana da Silva
Barbosa, João Batista
Talma, Simone Vilela
Pereira, Sílvia Menezes de Faria
author_role author
author2 Barbosa, João Batista
Talma, Simone Vilela
Pereira, Sílvia Menezes de Faria
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Oliveira, Eliana da Silva
Barbosa, João Batista
Talma, Simone Vilela
Pereira, Sílvia Menezes de Faria
dc.subject.por.fl_str_mv Fruit pulp
Physicochemical
Legislation
Polpa de fruta
Físico-químico
Legislação
topic Fruit pulp
Physicochemical
Legislation
Polpa de fruta
Físico-químico
Legislação
description This research aimed to conduct a study on the physicochemical characteristics of different frozen fruit pulp commercialized in Campos dos Goytacazes – RJ, and verify their agreement with current laws. A descriptive study was conducted, in which physical and chemical parameters of fruit pulps of different flavors commercialized in the city of Campos Goytacazes – RJ were analyzed. Results showed that all analyzed samples presented vitamin C content below values allowed by legislation, and that the guava and lemon pulp showed acid values below the established standards. With regard to the labels analyzed on the packaging of fruit pulp, adequacy of packaging to batch numbers remains to be made.
publishDate 2012
dc.date.none.fl_str_mv 2012-05-21
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20120004
10.5935/1809-2667.20120004
url https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20120004
identifier_str_mv 10.5935/1809-2667.20120004
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://editoraessentia.iff.edu.br/index.php/vertices/article/view/1809-2667.20120004/1335
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense
publisher.none.fl_str_mv Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia Fluminense
dc.source.none.fl_str_mv Revista Vértices; Vol. 14 No. 1 (2012); 73-80
Revista Vértices; Vol. 14 Núm. 1 (2012); 73-80
Revista Vértices; v. 14 n. 1 (2012); 73-80
1809-2667
1415-2843
reponame:Vértices (Campos dos Goitacazes. Online)
instname:Centro Federal de Educação Tecnológica de Campos dos Goytacazes
instacron:IFFluminense
instname_str Centro Federal de Educação Tecnológica de Campos dos Goytacazes
instacron_str IFFluminense
institution IFFluminense
reponame_str Vértices (Campos dos Goitacazes. Online)
collection Vértices (Campos dos Goitacazes. Online)
repository.name.fl_str_mv Vértices (Campos dos Goitacazes. Online) - Centro Federal de Educação Tecnológica de Campos dos Goytacazes
repository.mail.fl_str_mv essentia@iff.edu.br
_version_ 1797077560495964160