Caracterização química, atividade antimicrobiana e toxicidade dos óleos essenciais da Pimenta dioica L. (pimenta da Jamaica) e Citrus sinensis L. Osbeck (laranja doce)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: EVERTON, Gustavo Oliveira
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: ARAÚJO, Rebecca Jemima Pereira, SANTOS, Ana Beatriz da Silva dos, ROSA, Paulo Victor Serra, CARVALHO JUNIOR, Rafael Gustavo de Oliveira, TELES, Amanda Mara, GOMES, Paulo Roberto Barros, MOUCHREK FILHO, Victor Elias
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)
Texto Completo: https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v49n3.91253
https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/259
Resumo: This study evaluated the toxicity and antimicrobial activity in the face of Escherichia coli and Staphylococcus aureus of essential oils of Pimenta dioica Lindl. and Citrus sinensis L. The essential oils (EO) were extracted by hydrodistillation, with chemical characterization by gas chromatography coupled and mass spectrometry (GC-MS). Physicochemical parameters were determined according to the Brazilian Pharmacopeia. The toxicity test followed the bioassay with Artemia salina Leach, the EO approved in this assay followed to evaluate its biological properties. The antimicrobial activity followed the methodology described by the Clinical and Laboratory Standards Institute using the disc diffusion method, broth dilution for minimum inhibitory concentration (MIC) and subsequent minimum bactericide concentration for to evaluate the action of EO against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Both OE showed low toxicity, and thus were evaluated for the biological antimicrobial properties. Both OE presented bactericidal potential against the microorganisms tested, showing satisfactory results for their action. The results indicate that the evaluated OE are composed of substances that provide and encourage their application due to their potentials for biological molluscicide and antimicrobial activity.
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spelling Caracterização química, atividade antimicrobiana e toxicidade dos óleos essenciais da Pimenta dioica L. (pimenta da Jamaica) e Citrus sinensis L. Osbeck (laranja doce)Chemical characterization, antimicrobial activity, and toxicity of the essential oils of Pimenta dioica L. and Citrus sinensis L. Osbeck (laranja doce)Óleo essencialAtividade antimicrobianaPimenta dioica LindlCitrus sinensis L.ToxicidadeEssential oilAntimicrobial activityToxicityCNPQ::CIENCIAS EXATAS E DA TERRA::QUIMICAThis study evaluated the toxicity and antimicrobial activity in the face of Escherichia coli and Staphylococcus aureus of essential oils of Pimenta dioica Lindl. and Citrus sinensis L. The essential oils (EO) were extracted by hydrodistillation, with chemical characterization by gas chromatography coupled and mass spectrometry (GC-MS). Physicochemical parameters were determined according to the Brazilian Pharmacopeia. The toxicity test followed the bioassay with Artemia salina Leach, the EO approved in this assay followed to evaluate its biological properties. The antimicrobial activity followed the methodology described by the Clinical and Laboratory Standards Institute using the disc diffusion method, broth dilution for minimum inhibitory concentration (MIC) and subsequent minimum bactericide concentration for to evaluate the action of EO against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Both OE showed low toxicity, and thus were evaluated for the biological antimicrobial properties. Both OE presented bactericidal potential against the microorganisms tested, showing satisfactory results for their action. The results indicate that the evaluated OE are composed of substances that provide and encourage their application due to their potentials for biological molluscicide and antimicrobial activity.Este estudo avaliou a toxicidade e a atividade antimicrobiana frente a Escherichia coli e Staphylococcus aureus dos óleos essenciais de Pimenta dioica Lindl. e Citrus sinensis L. Os óleos essenciais (OE) foram extraídos por hidrodestilação, com caracterização química através de cromatografia gasosa acoplada a espectrometria de massas (CG-EM). Os parâmetros físico-químicos foram determinados de acordo com a Farmacopeia Brasileira. O ensaio de toxicidade seguiu o bioensaio com Artemia salina Leach, os OE aprovados neste ensaio seguiram para avaliação das suas propriedades biológicas. A atividade antimicrobiana seguiu a metodologia descrita pelo Clinical and Laboratory Standards Institute utilizando o método de difusão de disco, diluição em caldo para concentração inibitória mínima (CIM) e posterior concentração bactericida mínima para avaliar a ação dos OE frente a Escherichia coli e Staphylococcus aureus. Ambos os OE apresentaram toxicidade baixa, e assim foram avaliados quanto as propriedades biológicas antimicrobianas. Ambos os OE apresentaram potenciais bactericidas frente aos microrganismos testados, exibindo resultados satisfatórios para a ação deles. Os resultados indicam que os OE avaliados são compostos por substâncias que propiciam e incentivam sua aplicação em virtude de seus potenciais para atividade biológicas moluscicida e antimicrobiana.Universidade Federal do MaranhãoUniversidade Federal do MaranhãoUniversidade Federal do MaranhãoUniversidade Federal do MaranhãoUniversidade Federal do MaranhãoUniversidade Federal do MaranhãoInstituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do ParáUniversidade Federal do MaranhãoUniversidad Nacional de ColombiaColombia2022-09-28T14:18:08Z2022-09-28T14:18:08Z2020info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleEVERTON, Gustavo Oliveira; ARAÚJO, Rebecca Jemima Pereira; SANTOS, Ana Beatriz da Silva dos; ROSA, Paulo Victor Serra; CARVALHO JUNIOR, Rafael Gustavo de Oliveira; TELES, Amanda Mara; GOMES, Paulo Roberto Barros; MOUCHREK FILHO, Victor Elias. Caracterização química, atividade antimicrobiana e toxicidade dos óleos essenciais da Pimenta dioica L. (pimenta da Jamaica) e Citrus sinensis L. Osbeck (laranja doce). Revista Colombiana de Ciencias Químico - Farmacéuticas, Bogotá, v. 49, n. 3, p. 641-655, set./dez. 2020. DOI: https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v49n3.91253. Disponível em: https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/259 Acesso em:.https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v49n3.912531909-6356https://repositorio.ifpa.edu.br/jspui/handle/prefix/259http://www.scielo.org.co/pdf/rccqf/v49n3/1909-6356-rccqf-49-03-641.pdfreponame:Repositório Institucional do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)instname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)instacron:IFPAporRevista colombiana de ciencias químico-FarmacéuticosEVERTON, Gustavo OliveiraARAÚJO, Rebecca Jemima PereiraSANTOS, Ana Beatriz da Silva dosROSA, Paulo Victor SerraCARVALHO JUNIOR, Rafael Gustavo de OliveiraTELES, Amanda MaraGOMES, Paulo Roberto BarrosMOUCHREK FILHO, Victor Eliasinfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-06-27T18:18:01Zoai:10.0.2.15:prefix/259Repositório InstitucionalPUBhttps://repositorio.ifpa.edu.br/oai/requestrepositorio@ifpa.edu.bropendoar:2023-06-27T18:18:01Repositório Institucional do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA) - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Pará (IFPA)false
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