DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista Brasileira de Iniciação Científica |
Texto Completo: | https://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/732 |
Resumo: | Vitamin C is extremely important it a potent antioxidant, prevents premature aging, fights infections, and even helps iron absorption. The amount in the food indicates the nutritional quality and the state of conservation of the same. The aim of this study was to determine the kinetics of degradation of vitamin C in orange juice. The rate of degradation of ascorbic acid was temperature dependent and the mean activation energy was 45 kJ.mol-1. |
id |
IFSP-2_76f700a1065a30786c6427ace7071462 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:periodicos.itp.ifsp.edu.br:article/732 |
network_acronym_str |
IFSP-2 |
network_name_str |
Revista Brasileira de Iniciação Científica |
repository_id_str |
|
spelling |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE DETERMINACIÓN DE LOS PARÁMETROS CINÉTICOS DE DEGRADACIÓN DE LA VITAMINA C EN SUCO DE NARANJA Determinação dos parâmetros cinéticos de degradação da vitamina c em suco de laranjaOrange juice; Vitamin C; Degradation kineticsJugo de naranja; Vitamina C; Cinética de degradaciónSuco de laranja; Vitamina C; Cinética de degradaçãoVitamin C is extremely important it a potent antioxidant, prevents premature aging, fights infections, and even helps iron absorption. The amount in the food indicates the nutritional quality and the state of conservation of the same. The aim of this study was to determine the kinetics of degradation of vitamin C in orange juice. The rate of degradation of ascorbic acid was temperature dependent and the mean activation energy was 45 kJ.mol-1.La vitamina C es extremadamente importante por ser un potente antioxidante, evita el envejecimiento precoz, combate las infecciones, y ayuda a absorber el hierro. La cantidad en alimentos indica la calidad nutricional y el estado de conservación de los mismos. El objetivo de este estudio fue determinar la cinética de degradación de la vitamina C en jugos de naranja. La velocidad de degradación del ácido ascórbico fue dependiente de la temperatura y la energía de activación media fue de 45 kJ.mol-1.A vitamina C é extremamente importante por ser um potente antioxidante, evita o envelhecimento precoce, combate infecções, e ainda ajuda na absorção do ferro. A sua quantidade nos alimentos indica a qualidade nutricional e o estado de conservação dos mesmos. Buscou-se nesse estudo determinar a cinética de degradação da vitamina C em sucos de laranja. A velocidade de degradação do ácido ascórbico foi dependente da temperatura e a energia de ativação média foi de 45 kJ.mol–1Revista Brasileira de Iniciação Científica2018-06-07info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/732Revista Brasileira de Iniciação Científica; v. 5 n. 3 (2018): v.5, n.3, abr./jun. (2018); 46-592359-232Xreponame:Revista Brasileira de Iniciação Científicainstname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)instacron:IFSPporhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/732/918Fonseca, Nayara CarlaPetean, Paula Garcia da costainfo:eu-repo/semantics/openAccess2018-07-17T17:12:43Zoai:periodicos.itp.ifsp.edu.br:article/732Revistahttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/PUBhttps://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/oaishigunov.ifsp.edu@gmail.com||revista.hipotese@gmail.com2359-232X2359-232Xopendoar:2018-07-17T17:12:43Revista Brasileira de Iniciação Científica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE DETERMINACIÓN DE LOS PARÁMETROS CINÉTICOS DE DEGRADACIÓN DE LA VITAMINA C EN SUCO DE NARANJA Determinação dos parâmetros cinéticos de degradação da vitamina c em suco de laranja |
title |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE |
spellingShingle |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE Fonseca, Nayara Carla Orange juice; Vitamin C; Degradation kinetics Jugo de naranja; Vitamina C; Cinética de degradación Suco de laranja; Vitamina C; Cinética de degradação |
title_short |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE |
title_full |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE |
title_fullStr |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE |
title_full_unstemmed |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE |
title_sort |
DETERMINATION OF KINETIC PARAMETERS OF VITAMIN C DEGRADATION IN ORANGE JUICE |
author |
Fonseca, Nayara Carla |
author_facet |
Fonseca, Nayara Carla Petean, Paula Garcia da costa |
author_role |
author |
author2 |
Petean, Paula Garcia da costa |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Fonseca, Nayara Carla Petean, Paula Garcia da costa |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Orange juice; Vitamin C; Degradation kinetics Jugo de naranja; Vitamina C; Cinética de degradación Suco de laranja; Vitamina C; Cinética de degradação |
topic |
Orange juice; Vitamin C; Degradation kinetics Jugo de naranja; Vitamina C; Cinética de degradación Suco de laranja; Vitamina C; Cinética de degradação |
description |
Vitamin C is extremely important it a potent antioxidant, prevents premature aging, fights infections, and even helps iron absorption. The amount in the food indicates the nutritional quality and the state of conservation of the same. The aim of this study was to determine the kinetics of degradation of vitamin C in orange juice. The rate of degradation of ascorbic acid was temperature dependent and the mean activation energy was 45 kJ.mol-1. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-06-07 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/732 |
url |
https://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/732 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.itp.ifsp.edu.br/index.php/IC/article/view/732/918 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Iniciação Científica |
publisher.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Iniciação Científica |
dc.source.none.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Iniciação Científica; v. 5 n. 3 (2018): v.5, n.3, abr./jun. (2018); 46-59 2359-232X reponame:Revista Brasileira de Iniciação Científica instname:Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP) instacron:IFSP |
instname_str |
Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP) |
instacron_str |
IFSP |
institution |
IFSP |
reponame_str |
Revista Brasileira de Iniciação Científica |
collection |
Revista Brasileira de Iniciação Científica |
repository.name.fl_str_mv |
Revista Brasileira de Iniciação Científica - Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia de São Paulo (IFSP) |
repository.mail.fl_str_mv |
shigunov.ifsp.edu@gmail.com||revista.hipotese@gmail.com |
_version_ |
1752129781181186048 |