The Food Acquisition Program as a Strategy for Food and Nutrition Security

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Barbosa Xavier, Maria Leticia
Data de Publicação: 2018
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)
Texto Completo: https://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/949
Resumo: This article presents a bibliographic review of a food acquisition program (Programa de Aquisição de Alimentos - PAA), a public policy adopted in 2003. Our purpose is to discuss the State obligation of implementing public policies that ensure the right of regular access to quality food. Results achieved by the PAA in family farming cooperatives and the promotion of food security in public social service facilities around the country are presented in order to tackle this strategic issue. From our study, we conclude that besides being successful in both production and destination of food, the program is also responsible for the fact that Brazil is no longer present in FAO’s hunger map.
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spelling The Food Acquisition Program as a Strategy for Food and Nutrition SecurityPrograma de Adquisición de Alimentos como Estrategia a la Seguridad Alimentaria y NutricionalPrograma de Aquisição de Alimentos como Estratégia para a SegurançaAlimentar e NutricionalPublic policies. Food and nutrition security. Human right of access to proper food and nutrition.Programa de Adquisición de Alimentos (PAA). Políticas públicas. Seguridad alimentaria y nutricional. Derecho humano a la alimentación adecuada.Programa de Aquisição de Alimentos (PAA). Políticas públicas. Segurança Alimentar e Nutricional. Direito Humano à Alimentação Adequada.This article presents a bibliographic review of a food acquisition program (Programa de Aquisição de Alimentos - PAA), a public policy adopted in 2003. Our purpose is to discuss the State obligation of implementing public policies that ensure the right of regular access to quality food. Results achieved by the PAA in family farming cooperatives and the promotion of food security in public social service facilities around the country are presented in order to tackle this strategic issue. From our study, we conclude that besides being successful in both production and destination of food, the program is also responsible for the fact that Brazil is no longer present in FAO’s hunger map.El presente artículo tiene por objeto de investigación el Programa de Adquisición de Alimentos, una política pública en ejecución desde el año 2003, del cual se hace un análisis bibliográfico basado en estudios ya realizados sobre el tema. En esta oportunidad se discute el derecho a la alimentación y el deber del Estado de proveer políticas públicas para garantizar el acceso de la población a la alimentación de calidad, en cantidad y regularidad suficientes. Se presentan los resultados del PAA en las cooperativas de agricultores familiares productores de alimentos y las conquistas del Programa en la promoción de la seguridad alimentaria y nutricional en instituciones públicas socioasistenciales del país. Se concluye a partir de este estudio que el PAA ha alcanzado sus objetivos, en relación a la producción y el consumo de alimentos, y es uno de los responsables de la salida de Brasil del mapa del hambre de la FAO.O presente artigo tem por objeto o Programa de Aquisição de Alimentos (PAA), uma política pública em execução desde o ano de 2003, do qual se faz uma análise bibliográfica. Pretende-se analisar o direito à alimentação e o dever do Estado de implementar políticas públicas para garantir o acesso à alimentação com qualidade, quantidade e regularidade suficientes para a população. Para tratar desse tema estratégico, são apresentados resultados alcançados pelo PAA nas cooperativas de agricultores familiares produtores de alimentos e as conquistas do programa na promoção da segurança alimentar e nutricional em equipamentos públicos socioassistenciais no País. Conclui-se, a partir do estudo, que o PAA tem atingido os seus objetivos tanto em relação à produção como ao consumo de alimentos, sendo um dos responsáveis pela saída do Brasil do mapa da fome da FAO.Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social - IPARDES2018-01-05info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/949Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; Vol. 38 No. 133 (2017): Julho-Dezembro; 131-145Revista Paranaense de Desenvolvimento; Vol. 38 Núm. 133 (2017): Julho-Dezembro; 131-145Revista Paranaense de Desenvolvimento - RPD; v. 38 n. 133 (2017): Julho-Dezembro; 131-1452236-55670556-6916reponame:Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online)instname:Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)instacron:IPARDESporhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/article/view/949/1085Barbosa Xavier, Maria Leticiainfo:eu-repo/semantics/openAccess2018-01-05T18:18:56Zoai:ojs.ipardes.emnuvens.com.br:article/949Revistahttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaenseONGhttps://ipardes.emnuvens.com.br/revistaparanaense/oaisilmara.cimbalista@ipardes.pr.gov.br||revista@ipardes.pr.gov.br2236-55670556-6916opendoar:2018-01-05T18:18:56Revista Paranaense de Desenvolvimento (Online) - Instituto Paranaense de Desenvolvimento Econômico e Social (IPARDES)false
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