Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: RADICCHI, Antônio Leite Alves
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949
Resumo: ObjectiveThe purpose of the inquiry was to understand the motives and the way in which a nutritionist entered the team working in the Centro de Reabilitação CREAB in Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil.MethodsThe inquiry presents qualitative research based on a case study. The research was carried out using a combination of instruments such as: participative observation, a survey of institutional data and reports by professionals working in the team.ResultsAccording to the professionals from Centro de Reabilitação CREAB, adequate nutritional assistance can prevent or limit complications arising from musculoskeletal diseases, relieve the discomfort of patients and show a positive effect on their rehabilitation treatment.ConclusionThe nutritionist working in this group initiated and consolidated the possibility of a professional from this category working not only in this particular rehabilitation centre, but also in other rehabilitation centres.
id PUC_CAMP-2_19cdb4d146b9e55cc5e1f670cce82d42
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9949
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitationInserção do nutricionista na equipe de atendimento ao paciente em reabilitação física e funcionalmusculoskeletal diseasespatient care teamnutritionistrehabilitationrehabilitation Centersdoenças músculo-esqueléticasequipe de assistência ao pacientenutricionistareabilitaçãocentros de reabilitaçãoObjectiveThe purpose of the inquiry was to understand the motives and the way in which a nutritionist entered the team working in the Centro de Reabilitação CREAB in Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil.MethodsThe inquiry presents qualitative research based on a case study. The research was carried out using a combination of instruments such as: participative observation, a survey of institutional data and reports by professionals working in the team.ResultsAccording to the professionals from Centro de Reabilitação CREAB, adequate nutritional assistance can prevent or limit complications arising from musculoskeletal diseases, relieve the discomfort of patients and show a positive effect on their rehabilitation treatment.ConclusionThe nutritionist working in this group initiated and consolidated the possibility of a professional from this category working not only in this particular rehabilitation centre, but also in other rehabilitation centres.ObjetivoCompreender os motivos e o modo como se deu a entrada do nutricionista na equipe do Centro de Reabilitação CREAB, localizado em Belo Horizonte, MG.MétodosTrata-se de uma pesquisa qualitativa, que tem como desenho o estudo de caso. A pesquisa foi realizada por meio da combinação de instrumentos, como a observação participante, o levantamento de documentos institucionais e o relato oral de profissionais que compõem a equipe.ResultadosConstatou-se que os profissionais desse centro acreditam que a assistência nutricional adequada pode prevenir ou limitar as complicações advindas das doenças músculo-esqueléticas, aliviar o desconforto dos pacientes e auxiliar no tratamento de reabilitação.ConclusãoA prática do nutricionista dentro dessa equipe abriu e consolidou um espaço para essa categoria profissional, não só na própria unidade, como em outros centros de reabilitação.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-10-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 5 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 5 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 18 n. 5 (2005): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949/7285Copyright (c) 2023 Tatiana Resende Prado Rangel de OLIVEIRA, Antônio Leite Alves RADICCHIhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessOLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de RADICCHI, Antônio Leite Alves2023-10-04T13:42:31Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9949Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-10-04T13:42:31Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
Inserção do nutricionista na equipe de atendimento ao paciente em reabilitação física e funcional
title Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
spellingShingle Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de
musculoskeletal diseases
patient care team
nutritionist
rehabilitation
rehabilitation Centers
doenças músculo-esqueléticas
equipe de assistência ao paciente
nutricionista
reabilitação
centros de reabilitação
title_short Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
title_full Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
title_fullStr Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
title_full_unstemmed Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
title_sort Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
author OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de
author_facet OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de
RADICCHI, Antônio Leite Alves
author_role author
author2 RADICCHI, Antônio Leite Alves
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de
RADICCHI, Antônio Leite Alves
dc.subject.por.fl_str_mv musculoskeletal diseases
patient care team
nutritionist
rehabilitation
rehabilitation Centers
doenças músculo-esqueléticas
equipe de assistência ao paciente
nutricionista
reabilitação
centros de reabilitação
topic musculoskeletal diseases
patient care team
nutritionist
rehabilitation
rehabilitation Centers
doenças músculo-esqueléticas
equipe de assistência ao paciente
nutricionista
reabilitação
centros de reabilitação
description ObjectiveThe purpose of the inquiry was to understand the motives and the way in which a nutritionist entered the team working in the Centro de Reabilitação CREAB in Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil.MethodsThe inquiry presents qualitative research based on a case study. The research was carried out using a combination of instruments such as: participative observation, a survey of institutional data and reports by professionals working in the team.ResultsAccording to the professionals from Centro de Reabilitação CREAB, adequate nutritional assistance can prevent or limit complications arising from musculoskeletal diseases, relieve the discomfort of patients and show a positive effect on their rehabilitation treatment.ConclusionThe nutritionist working in this group initiated and consolidated the possibility of a professional from this category working not only in this particular rehabilitation centre, but also in other rehabilitation centres.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-10-04
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949/7285
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Tatiana Resende Prado Rangel de OLIVEIRA, Antônio Leite Alves RADICCHI
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Tatiana Resende Prado Rangel de OLIVEIRA, Antônio Leite Alves RADICCHI
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 5 (2005): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 5 (2005): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 18 n. 5 (2005): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126076195078144