Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949 |
Resumo: | ObjectiveThe purpose of the inquiry was to understand the motives and the way in which a nutritionist entered the team working in the Centro de Reabilitação CREAB in Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil.MethodsThe inquiry presents qualitative research based on a case study. The research was carried out using a combination of instruments such as: participative observation, a survey of institutional data and reports by professionals working in the team.ResultsAccording to the professionals from Centro de Reabilitação CREAB, adequate nutritional assistance can prevent or limit complications arising from musculoskeletal diseases, relieve the discomfort of patients and show a positive effect on their rehabilitation treatment.ConclusionThe nutritionist working in this group initiated and consolidated the possibility of a professional from this category working not only in this particular rehabilitation centre, but also in other rehabilitation centres. |
id |
PUC_CAMP-2_19cdb4d146b9e55cc5e1f670cce82d42 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9949 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitationInserção do nutricionista na equipe de atendimento ao paciente em reabilitação física e funcionalmusculoskeletal diseasespatient care teamnutritionistrehabilitationrehabilitation Centersdoenças músculo-esqueléticasequipe de assistência ao pacientenutricionistareabilitaçãocentros de reabilitaçãoObjectiveThe purpose of the inquiry was to understand the motives and the way in which a nutritionist entered the team working in the Centro de Reabilitação CREAB in Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil.MethodsThe inquiry presents qualitative research based on a case study. The research was carried out using a combination of instruments such as: participative observation, a survey of institutional data and reports by professionals working in the team.ResultsAccording to the professionals from Centro de Reabilitação CREAB, adequate nutritional assistance can prevent or limit complications arising from musculoskeletal diseases, relieve the discomfort of patients and show a positive effect on their rehabilitation treatment.ConclusionThe nutritionist working in this group initiated and consolidated the possibility of a professional from this category working not only in this particular rehabilitation centre, but also in other rehabilitation centres.ObjetivoCompreender os motivos e o modo como se deu a entrada do nutricionista na equipe do Centro de Reabilitação CREAB, localizado em Belo Horizonte, MG.MétodosTrata-se de uma pesquisa qualitativa, que tem como desenho o estudo de caso. A pesquisa foi realizada por meio da combinação de instrumentos, como a observação participante, o levantamento de documentos institucionais e o relato oral de profissionais que compõem a equipe.ResultadosConstatou-se que os profissionais desse centro acreditam que a assistência nutricional adequada pode prevenir ou limitar as complicações advindas das doenças músculo-esqueléticas, aliviar o desconforto dos pacientes e auxiliar no tratamento de reabilitação.ConclusãoA prática do nutricionista dentro dessa equipe abriu e consolidou um espaço para essa categoria profissional, não só na própria unidade, como em outros centros de reabilitação.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-10-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 5 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 5 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 18 n. 5 (2005): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949/7285Copyright (c) 2023 Tatiana Resende Prado Rangel de OLIVEIRA, Antônio Leite Alves RADICCHIhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessOLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de RADICCHI, Antônio Leite Alves2023-10-04T13:42:31Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9949Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-10-04T13:42:31Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation Inserção do nutricionista na equipe de atendimento ao paciente em reabilitação física e funcional |
title |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation |
spellingShingle |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de musculoskeletal diseases patient care team nutritionist rehabilitation rehabilitation Centers doenças músculo-esqueléticas equipe de assistência ao paciente nutricionista reabilitação centros de reabilitação |
title_short |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation |
title_full |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation |
title_fullStr |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation |
title_full_unstemmed |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation |
title_sort |
Insertion of a nutritionist in a team that attends patients requiring physical and functional rehabilitation |
author |
OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de |
author_facet |
OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de RADICCHI, Antônio Leite Alves |
author_role |
author |
author2 |
RADICCHI, Antônio Leite Alves |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
OLIVEIRA, Tatiana Resende Prado Rangel de RADICCHI, Antônio Leite Alves |
dc.subject.por.fl_str_mv |
musculoskeletal diseases patient care team nutritionist rehabilitation rehabilitation Centers doenças músculo-esqueléticas equipe de assistência ao paciente nutricionista reabilitação centros de reabilitação |
topic |
musculoskeletal diseases patient care team nutritionist rehabilitation rehabilitation Centers doenças músculo-esqueléticas equipe de assistência ao paciente nutricionista reabilitação centros de reabilitação |
description |
ObjectiveThe purpose of the inquiry was to understand the motives and the way in which a nutritionist entered the team working in the Centro de Reabilitação CREAB in Belo Horizonte, State of Minas Gerais, Brazil.MethodsThe inquiry presents qualitative research based on a case study. The research was carried out using a combination of instruments such as: participative observation, a survey of institutional data and reports by professionals working in the team.ResultsAccording to the professionals from Centro de Reabilitação CREAB, adequate nutritional assistance can prevent or limit complications arising from musculoskeletal diseases, relieve the discomfort of patients and show a positive effect on their rehabilitation treatment.ConclusionThe nutritionist working in this group initiated and consolidated the possibility of a professional from this category working not only in this particular rehabilitation centre, but also in other rehabilitation centres. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-10-04 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9949/7285 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Tatiana Resende Prado Rangel de OLIVEIRA, Antônio Leite Alves RADICCHI https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Tatiana Resende Prado Rangel de OLIVEIRA, Antônio Leite Alves RADICCHI https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 5 (2005): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 5 (2005): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 18 n. 5 (2005): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126076195078144 |