The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9800 |
Resumo: | The prevalence of obesity is rising around the world and prospective studies show that in 2025, Brazil will be the fifth country in the world to have obesity problems. Multifactorial factors are involved in the genesis of obesity including genetic, psychological, metabolic and environmental factors. Recently, adipocytes have been considered an endocrine tissue capable of producing several substances, including adiponectin, angiotensin and leptin. Leptin is the main peptide produced by adipocytes and its serum concentration represents an important peripheral signal in the regulation of food intake and energy expenditure. In addition to leptin, a new peptide called ghrelin has been recently discovered. Ghrelin, a gastrointestinal peptide hormone identified in the stomach, is directly involved with short-term regulation of energy balance. Thus, this review will focus on the role of both leptin and ghrelin in controlling body weight and the ongoing limitations in treating obesity in human beings. |
id |
PUC_CAMP-2_45c9d505b790808b40c5671051177b02 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9800 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesityO papel dos hormônios leptina e grelina na gênese da obesidadehypothalamusleptinmetabolismobesityadipose tissuehipotálamoleptinametabolismoobesidadetecido adiposoThe prevalence of obesity is rising around the world and prospective studies show that in 2025, Brazil will be the fifth country in the world to have obesity problems. Multifactorial factors are involved in the genesis of obesity including genetic, psychological, metabolic and environmental factors. Recently, adipocytes have been considered an endocrine tissue capable of producing several substances, including adiponectin, angiotensin and leptin. Leptin is the main peptide produced by adipocytes and its serum concentration represents an important peripheral signal in the regulation of food intake and energy expenditure. In addition to leptin, a new peptide called ghrelin has been recently discovered. Ghrelin, a gastrointestinal peptide hormone identified in the stomach, is directly involved with short-term regulation of energy balance. Thus, this review will focus on the role of both leptin and ghrelin in controlling body weight and the ongoing limitations in treating obesity in human beings.A prevalência da obesidade está aumentando e estudos prospectivos mostram que, em 2025, o Brasil será o quinto país do mundo a apresentar problemas de obesidade em sua população. A etiologia da obesidade não é de fácil identificação, uma vez que a mesma é caracterizada como uma doença multifatorial, ou seja, diversos fatores estão envolvidos em sua gênese, incluindo fatores genéticos, psicológicos, metabólicos e ambientais. Pesquisas recentes na área de metabolismo mostram que o adipócito é capaz de sintetizar várias substâncias e, diferentemente do que se supunha anteriormente, o tecido adiposo não é apenas um sítio de armazenamento de triglicérides, é hoje considerado um órgão endócrino. Dentre as diversas substâncias sintetizadas pelo adipócito, destacam-se a adiponectina, a angiotensina e a leptina. A leptina é um petídeo que desempenha importante papel na regulação da ingestão alimentar e no gasto energético, gerando um aumento na queima de energia e diminuindo a ingestão alimentar. Além dos avanços no estudo da célula adiposa, um novo hormôrnio relacionado ao metabolismo foi descoberto recentemente, a grelina. A grelina é um peptídeo produzido nas células do estômago, e está diretamente envolvida na regulação do balanço energético a curto prazo. Assim, este artigo abordará o papel da leptina e da grelina no controle do peso corporal e as limitações que ainda existem para tratar a obesidade em humanos.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9800Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 1 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 1 (2006): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 19 n. 1 (2006): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9800/7139Copyright (c) 2023 Carla Eduarda Machado ROMERO, Angelina ZANESCOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMachado ROMERO, Carla Eduarda ZANESCO, Angelina2023-09-20T17:23:43Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9800Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-20T17:23:43Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity O papel dos hormônios leptina e grelina na gênese da obesidade |
title |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity |
spellingShingle |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity Machado ROMERO, Carla Eduarda hypothalamus leptin metabolism obesity adipose tissue hipotálamo leptina metabolismo obesidade tecido adiposo |
title_short |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity |
title_full |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity |
title_fullStr |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity |
title_full_unstemmed |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity |
title_sort |
The role of leptin and ghrelin on the genesis of obesity |
author |
Machado ROMERO, Carla Eduarda |
author_facet |
Machado ROMERO, Carla Eduarda ZANESCO, Angelina |
author_role |
author |
author2 |
ZANESCO, Angelina |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Machado ROMERO, Carla Eduarda ZANESCO, Angelina |
dc.subject.por.fl_str_mv |
hypothalamus leptin metabolism obesity adipose tissue hipotálamo leptina metabolismo obesidade tecido adiposo |
topic |
hypothalamus leptin metabolism obesity adipose tissue hipotálamo leptina metabolismo obesidade tecido adiposo |
description |
The prevalence of obesity is rising around the world and prospective studies show that in 2025, Brazil will be the fifth country in the world to have obesity problems. Multifactorial factors are involved in the genesis of obesity including genetic, psychological, metabolic and environmental factors. Recently, adipocytes have been considered an endocrine tissue capable of producing several substances, including adiponectin, angiotensin and leptin. Leptin is the main peptide produced by adipocytes and its serum concentration represents an important peripheral signal in the regulation of food intake and energy expenditure. In addition to leptin, a new peptide called ghrelin has been recently discovered. Ghrelin, a gastrointestinal peptide hormone identified in the stomach, is directly involved with short-term regulation of energy balance. Thus, this review will focus on the role of both leptin and ghrelin in controlling body weight and the ongoing limitations in treating obesity in human beings. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-09-20 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9800 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9800 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9800/7139 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Carla Eduarda Machado ROMERO, Angelina ZANESCO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Carla Eduarda Machado ROMERO, Angelina ZANESCO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 19 No. 1 (2006): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 19 Núm. 1 (2006): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 19 n. 1 (2006): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126075277574144 |