Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Bouças RIBEIRO, Adriana
Data de Publicação: 2002
Outros Autores: CARDOSO, Marly Augusto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081
Resumo: The present study assessed both the food list adequacy and the portion size distribution of each item of the short version of a food frequency questionnaire for programs of chronic diseases prevention. For this analysis, a one-day dietary recall (1-DR) was obtained with a sample of 212 health workers randomly selected during a pilot study for a program to combat smoking. The food list evaluation was based on the contribution of some nutrients to the total population intake estimated by the 1-DR. The portion sizes of the food frequency questionnaire items was classified in small, medium and large, according to the distribution of weightsequivalent to the measures recorded in the 1-DR (percentiles 25, 50 and 75, respectively). 
id PUC_CAMP-2_6b4aaf26d2f5860d8af27fc17dcc25f2
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9081
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases preventionConstrução de um questionário de freqüência alimentar como subsídio para programas de prevenção de doenças crônicas não transmissíveisfood frequency questionnairefood consumptionepidemiologic methodsnutritional epidemiologynutritional surveysquestionário de freqüência alimentarconsumo de alimentosmétodos epidemiológicosepidemiologia nutricionalinquéritos nutricionaisThe present study assessed both the food list adequacy and the portion size distribution of each item of the short version of a food frequency questionnaire for programs of chronic diseases prevention. For this analysis, a one-day dietary recall (1-DR) was obtained with a sample of 212 health workers randomly selected during a pilot study for a program to combat smoking. The food list evaluation was based on the contribution of some nutrients to the total population intake estimated by the 1-DR. The portion sizes of the food frequency questionnaire items was classified in small, medium and large, according to the distribution of weightsequivalent to the measures recorded in the 1-DR (percentiles 25, 50 and 75, respectively). O presente estudo avaliou a adequação de uma lista de alimentos e a distribuição do tamanho das porções alimentares em versão simplificada de um questionário quantitativo de freqüência alimentar, visando sua adoção em programas de prevenção e controle de doenças crônicas não transmissíveis. Para esta análise, um inquérito recordatório de 24 horas (IR24) foi obtido em amostra aleatória de funcionários da Administração Central da Secretaria de Estado da Saúde de São Paulo (n =212), durante um estudo piloto do programa de combate ao tabagismo. A lista de alimentos do questionário de freqüência alimentar foi avaliada pela contribuição percentual de alguns de seus nutrientes em relação ao consumo total estimado através do IR24. O tamanho das porções alimentares do questionário de freqüência alimentar foi classificado em pequeno, médio e grande de acordo com a distribuição percentual dos pesos correspondentes às medidas caseiras referidas no IR24, utilizando-se os percentis 25, 50 e 75, respectivamente.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2002-08-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 2 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 2 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 15 n. 2 (2002): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081/6473Copyright (c) 2023 Adriana Bouças RIBEIRO, Marly Augusto CARDOSOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Bouças RIBEIRO, Adriana CARDOSO, Marly Augusto2024-04-08T13:38:23Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9081Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:38:23Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
Construção de um questionário de freqüência alimentar como subsídio para programas de prevenção de doenças crônicas não transmissíveis
title Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
spellingShingle Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
Bouças RIBEIRO, Adriana
food frequency questionnaire
food consumption
epidemiologic methods
nutritional epidemiology
nutritional surveys
questionário de freqüência alimentar
consumo de alimentos
métodos epidemiológicos
epidemiologia nutricional
inquéritos nutricionais
title_short Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
title_full Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
title_fullStr Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
title_full_unstemmed Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
title_sort Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
author Bouças RIBEIRO, Adriana
author_facet Bouças RIBEIRO, Adriana
CARDOSO, Marly Augusto
author_role author
author2 CARDOSO, Marly Augusto
author2_role author
dc.contributor.author.fl_str_mv Bouças RIBEIRO, Adriana
CARDOSO, Marly Augusto
dc.subject.por.fl_str_mv food frequency questionnaire
food consumption
epidemiologic methods
nutritional epidemiology
nutritional surveys
questionário de freqüência alimentar
consumo de alimentos
métodos epidemiológicos
epidemiologia nutricional
inquéritos nutricionais
topic food frequency questionnaire
food consumption
epidemiologic methods
nutritional epidemiology
nutritional surveys
questionário de freqüência alimentar
consumo de alimentos
métodos epidemiológicos
epidemiologia nutricional
inquéritos nutricionais
description The present study assessed both the food list adequacy and the portion size distribution of each item of the short version of a food frequency questionnaire for programs of chronic diseases prevention. For this analysis, a one-day dietary recall (1-DR) was obtained with a sample of 212 health workers randomly selected during a pilot study for a program to combat smoking. The food list evaluation was based on the contribution of some nutrients to the total population intake estimated by the 1-DR. The portion sizes of the food frequency questionnaire items was classified in small, medium and large, according to the distribution of weightsequivalent to the measures recorded in the 1-DR (percentiles 25, 50 and 75, respectively). 
publishDate 2002
dc.date.none.fl_str_mv 2002-08-25
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081/6473
dc.rights.driver.fl_str_mv Copyright (c) 2023 Adriana Bouças RIBEIRO, Marly Augusto CARDOSO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Copyright (c) 2023 Adriana Bouças RIBEIRO, Marly Augusto CARDOSO
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 2 (2002): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 2 (2002): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 15 n. 2 (2002): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071448174592