Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2002 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081 |
Resumo: | The present study assessed both the food list adequacy and the portion size distribution of each item of the short version of a food frequency questionnaire for programs of chronic diseases prevention. For this analysis, a one-day dietary recall (1-DR) was obtained with a sample of 212 health workers randomly selected during a pilot study for a program to combat smoking. The food list evaluation was based on the contribution of some nutrients to the total population intake estimated by the 1-DR. The portion sizes of the food frequency questionnaire items was classified in small, medium and large, according to the distribution of weightsequivalent to the measures recorded in the 1-DR (percentiles 25, 50 and 75, respectively). |
id |
PUC_CAMP-2_6b4aaf26d2f5860d8af27fc17dcc25f2 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9081 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases preventionConstrução de um questionário de freqüência alimentar como subsídio para programas de prevenção de doenças crônicas não transmissíveisfood frequency questionnairefood consumptionepidemiologic methodsnutritional epidemiologynutritional surveysquestionário de freqüência alimentarconsumo de alimentosmétodos epidemiológicosepidemiologia nutricionalinquéritos nutricionaisThe present study assessed both the food list adequacy and the portion size distribution of each item of the short version of a food frequency questionnaire for programs of chronic diseases prevention. For this analysis, a one-day dietary recall (1-DR) was obtained with a sample of 212 health workers randomly selected during a pilot study for a program to combat smoking. The food list evaluation was based on the contribution of some nutrients to the total population intake estimated by the 1-DR. The portion sizes of the food frequency questionnaire items was classified in small, medium and large, according to the distribution of weightsequivalent to the measures recorded in the 1-DR (percentiles 25, 50 and 75, respectively). O presente estudo avaliou a adequação de uma lista de alimentos e a distribuição do tamanho das porções alimentares em versão simplificada de um questionário quantitativo de freqüência alimentar, visando sua adoção em programas de prevenção e controle de doenças crônicas não transmissíveis. Para esta análise, um inquérito recordatório de 24 horas (IR24) foi obtido em amostra aleatória de funcionários da Administração Central da Secretaria de Estado da Saúde de São Paulo (n =212), durante um estudo piloto do programa de combate ao tabagismo. A lista de alimentos do questionário de freqüência alimentar foi avaliada pela contribuição percentual de alguns de seus nutrientes em relação ao consumo total estimado através do IR24. O tamanho das porções alimentares do questionário de freqüência alimentar foi classificado em pequeno, médio e grande de acordo com a distribuição percentual dos pesos correspondentes às medidas caseiras referidas no IR24, utilizando-se os percentis 25, 50 e 75, respectivamente.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2002-08-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 2 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 2 (2002): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 15 n. 2 (2002): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081/6473Copyright (c) 2023 Adriana Bouças RIBEIRO, Marly Augusto CARDOSOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Bouças RIBEIRO, Adriana CARDOSO, Marly Augusto2024-04-08T13:38:23Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9081Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:38:23Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention Construção de um questionário de freqüência alimentar como subsídio para programas de prevenção de doenças crônicas não transmissíveis |
title |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention |
spellingShingle |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention Bouças RIBEIRO, Adriana food frequency questionnaire food consumption epidemiologic methods nutritional epidemiology nutritional surveys questionário de freqüência alimentar consumo de alimentos métodos epidemiológicos epidemiologia nutricional inquéritos nutricionais |
title_short |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention |
title_full |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention |
title_fullStr |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention |
title_full_unstemmed |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention |
title_sort |
Development of a food frequency questionnaire as a tool for programs of chronic diseases prevention |
author |
Bouças RIBEIRO, Adriana |
author_facet |
Bouças RIBEIRO, Adriana CARDOSO, Marly Augusto |
author_role |
author |
author2 |
CARDOSO, Marly Augusto |
author2_role |
author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bouças RIBEIRO, Adriana CARDOSO, Marly Augusto |
dc.subject.por.fl_str_mv |
food frequency questionnaire food consumption epidemiologic methods nutritional epidemiology nutritional surveys questionário de freqüência alimentar consumo de alimentos métodos epidemiológicos epidemiologia nutricional inquéritos nutricionais |
topic |
food frequency questionnaire food consumption epidemiologic methods nutritional epidemiology nutritional surveys questionário de freqüência alimentar consumo de alimentos métodos epidemiológicos epidemiologia nutricional inquéritos nutricionais |
description |
The present study assessed both the food list adequacy and the portion size distribution of each item of the short version of a food frequency questionnaire for programs of chronic diseases prevention. For this analysis, a one-day dietary recall (1-DR) was obtained with a sample of 212 health workers randomly selected during a pilot study for a program to combat smoking. The food list evaluation was based on the contribution of some nutrients to the total population intake estimated by the 1-DR. The portion sizes of the food frequency questionnaire items was classified in small, medium and large, according to the distribution of weightsequivalent to the measures recorded in the 1-DR (percentiles 25, 50 and 75, respectively). |
publishDate |
2002 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2002-08-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9081/6473 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2023 Adriana Bouças RIBEIRO, Marly Augusto CARDOSO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2023 Adriana Bouças RIBEIRO, Marly Augusto CARDOSO https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 15 No. 2 (2002): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 15 Núm. 2 (2002): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 15 n. 2 (2002): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071448174592 |