World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Mendes COELHO, Ana Íris
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa, Mendes LOPES, Maria Lúcia, Farias de NOVAES, Juliana
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841
Resumo: World Food Day is celebrated on October 16, and every year a theme related to global food problems is chosen, and strategies to solve these problems are developed. The objective of this communication is to present a comprehensive review of those chosen themes, by decade, from its creation until the beginning of the 3rd millennium. Such themes have contributed to substantiating the problems whose eradication requires effective actions, as well as to warning the population about the urgent need for preventive measures that will ensure the survival of future generations.
id PUC_CAMP-2_74d3233b93a5aef3ce48be364979b24f
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9841
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problemsDia Mundial da Alimentação: duas décadas no combate aos problemas alimentares mundiaisfoodmalnutritionhungernutritionworld food dayalimentosdesnutriçãofomenutriçãodia mundial da alimentaçãoWorld Food Day is celebrated on October 16, and every year a theme related to global food problems is chosen, and strategies to solve these problems are developed. The objective of this communication is to present a comprehensive review of those chosen themes, by decade, from its creation until the beginning of the 3rd millennium. Such themes have contributed to substantiating the problems whose eradication requires effective actions, as well as to warning the population about the urgent need for preventive measures that will ensure the survival of future generations.A celebração do Dia Mundial da Alimentação ocorre no dia 16 de outubro e, a cada ano, é escolhido um tema relacionado aos problemas alimentares mundiais, e são desenvolvidas ações para combatê-las. O objetivo desta comunicação é fazer uma retrospectiva descritiva dos temas que têm contribuído para colocar em evidência os problemas que necessitam de ações efetivas para serem erradicados e, ao mesmo tempo, alertar a população sobre a urgência de medidas preventivas que garantam a sobrevivência às gerações futuras. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 3 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 3 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 18 n. 3 (2005): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841/7180Copyright (c) 2023 Ana Íris Mendes COELHO, Maria Teresa Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Lúcia Mendes LOPES, Juliana Farias de NOVAEShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMendes COELHO, Ana Íris Fialho de Sousa CAMPOS, Maria TeresaMendes LOPES, Maria Lúcia Farias de NOVAES, Juliana2023-09-22T11:11:42Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9841Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-22T11:11:42Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
Dia Mundial da Alimentação: duas décadas no combate aos problemas alimentares mundiais
title World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
spellingShingle World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
Mendes COELHO, Ana Íris
food
malnutrition
hunger
nutrition
world food day
alimentos
desnutrição
fome
nutrição
dia mundial da alimentação
title_short World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
title_full World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
title_fullStr World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
title_full_unstemmed World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
title_sort World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
author Mendes COELHO, Ana Íris
author_facet Mendes COELHO, Ana Íris
Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa
Mendes LOPES, Maria Lúcia
Farias de NOVAES, Juliana
author_role author
author2 Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa
Mendes LOPES, Maria Lúcia
Farias de NOVAES, Juliana
author2_role author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Mendes COELHO, Ana Íris
Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa
Mendes LOPES, Maria Lúcia
Farias de NOVAES, Juliana
dc.subject.por.fl_str_mv food
malnutrition
hunger
nutrition
world food day
alimentos
desnutrição
fome
nutrição
dia mundial da alimentação
topic food
malnutrition
hunger
nutrition
world food day
alimentos
desnutrição
fome
nutrição
dia mundial da alimentação
description World Food Day is celebrated on October 16, and every year a theme related to global food problems is chosen, and strategies to solve these problems are developed. The objective of this communication is to present a comprehensive review of those chosen themes, by decade, from its creation until the beginning of the 3rd millennium. Such themes have contributed to substantiating the problems whose eradication requires effective actions, as well as to warning the population about the urgent need for preventive measures that will ensure the survival of future generations.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-09-22
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841/7180
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 3 (2005): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 3 (2005): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 18 n. 3 (2005): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126075706441728