World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841 |
Resumo: | World Food Day is celebrated on October 16, and every year a theme related to global food problems is chosen, and strategies to solve these problems are developed. The objective of this communication is to present a comprehensive review of those chosen themes, by decade, from its creation until the beginning of the 3rd millennium. Such themes have contributed to substantiating the problems whose eradication requires effective actions, as well as to warning the population about the urgent need for preventive measures that will ensure the survival of future generations. |
id |
PUC_CAMP-2_74d3233b93a5aef3ce48be364979b24f |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9841 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problemsDia Mundial da Alimentação: duas décadas no combate aos problemas alimentares mundiaisfoodmalnutritionhungernutritionworld food dayalimentosdesnutriçãofomenutriçãodia mundial da alimentaçãoWorld Food Day is celebrated on October 16, and every year a theme related to global food problems is chosen, and strategies to solve these problems are developed. The objective of this communication is to present a comprehensive review of those chosen themes, by decade, from its creation until the beginning of the 3rd millennium. Such themes have contributed to substantiating the problems whose eradication requires effective actions, as well as to warning the population about the urgent need for preventive measures that will ensure the survival of future generations.A celebração do Dia Mundial da Alimentação ocorre no dia 16 de outubro e, a cada ano, é escolhido um tema relacionado aos problemas alimentares mundiais, e são desenvolvidas ações para combatê-las. O objetivo desta comunicação é fazer uma retrospectiva descritiva dos temas que têm contribuído para colocar em evidência os problemas que necessitam de ações efetivas para serem erradicados e, ao mesmo tempo, alertar a população sobre a urgência de medidas preventivas que garantam a sobrevivência às gerações futuras. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-09-22info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 3 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 3 (2005): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 18 n. 3 (2005): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841/7180Copyright (c) 2023 Ana Íris Mendes COELHO, Maria Teresa Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Lúcia Mendes LOPES, Juliana Farias de NOVAEShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessMendes COELHO, Ana Íris Fialho de Sousa CAMPOS, Maria TeresaMendes LOPES, Maria Lúcia Farias de NOVAES, Juliana2023-09-22T11:11:42Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9841Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-09-22T11:11:42Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems Dia Mundial da Alimentação: duas décadas no combate aos problemas alimentares mundiais |
title |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems |
spellingShingle |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems Mendes COELHO, Ana Íris food malnutrition hunger nutrition world food day alimentos desnutrição fome nutrição dia mundial da alimentação |
title_short |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems |
title_full |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems |
title_fullStr |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems |
title_full_unstemmed |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems |
title_sort |
World Food Day: two decades of struggle against the world’s food problems |
author |
Mendes COELHO, Ana Íris |
author_facet |
Mendes COELHO, Ana Íris Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa Mendes LOPES, Maria Lúcia Farias de NOVAES, Juliana |
author_role |
author |
author2 |
Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa Mendes LOPES, Maria Lúcia Farias de NOVAES, Juliana |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Mendes COELHO, Ana Íris Fialho de Sousa CAMPOS, Maria Teresa Mendes LOPES, Maria Lúcia Farias de NOVAES, Juliana |
dc.subject.por.fl_str_mv |
food malnutrition hunger nutrition world food day alimentos desnutrição fome nutrição dia mundial da alimentação |
topic |
food malnutrition hunger nutrition world food day alimentos desnutrição fome nutrição dia mundial da alimentação |
description |
World Food Day is celebrated on October 16, and every year a theme related to global food problems is chosen, and strategies to solve these problems are developed. The objective of this communication is to present a comprehensive review of those chosen themes, by decade, from its creation until the beginning of the 3rd millennium. Such themes have contributed to substantiating the problems whose eradication requires effective actions, as well as to warning the population about the urgent need for preventive measures that will ensure the survival of future generations. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-09-22 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9841/7180 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 18 No. 3 (2005): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 18 Núm. 3 (2005): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 18 n. 3 (2005): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126075706441728 |