Food service environmental contamination by Bacillus cereus

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Aparecida MENDES, Renata
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel, Mendes COELHO, Ana Íris, Silva de OLIVEIRA, Selma, Lira COELHO, Maria do Socorro
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista de Nutrição
Texto Completo: https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188
Resumo: This study reports an evaluation performed at Food Service Federal University Viçosa in Southeast Brazil, as a contribution to estimate the risks that users of similar public food services are exposed to, by identifying environmental surface areas from which Bacillus cereus may be transferred to food. Samples have been collected in order to evaluate the environmental contamination, using the “swab” technique and surface platting in MYP agar, for expressing the number of CFU/cm2 in 24 stainless steel tables that may have contact with raw or cooked foods. Each table was analyzed twice. Although some samples did not exhibit contamination(73%), counts up to 60 CFU/cm2 were found, with the higher values being obtained from the vegetable pre-preparation section samples. The presence of this pathogen reinforces the need of using adequate sanitary procedures, especially in places where contamination may occur in ready to eat foods, in order to prevent food borne disease outbreaks due to the microrganism.
id PUC_CAMP-2_781540895c61474c0c5dc5ebf42e9cd3
oai_identifier_str oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9188
network_acronym_str PUC_CAMP-2
network_name_str Revista de Nutrição
repository_id_str
spelling Food service environmental contamination by Bacillus cereusContaminação ambiental por Bacillus cereus em unidade de alimentação e nutriçãoBacillus cereusbacterial contaminationhygienefood microbiologyinstitutional feedingBacillus cereuscontaminação bacterianahigienemicrobiologia de alimentosalimentação institucionalThis study reports an evaluation performed at Food Service Federal University Viçosa in Southeast Brazil, as a contribution to estimate the risks that users of similar public food services are exposed to, by identifying environmental surface areas from which Bacillus cereus may be transferred to food. Samples have been collected in order to evaluate the environmental contamination, using the “swab” technique and surface platting in MYP agar, for expressing the number of CFU/cm2 in 24 stainless steel tables that may have contact with raw or cooked foods. Each table was analyzed twice. Although some samples did not exhibit contamination(73%), counts up to 60 CFU/cm2 were found, with the higher values being obtained from the vegetable pre-preparation section samples. The presence of this pathogen reinforces the need of using adequate sanitary procedures, especially in places where contamination may occur in ready to eat foods, in order to prevent food borne disease outbreaks due to the microrganism.Este trabalho foi realizado em uma Unidade de Alimentação e Nutrição de uma universidade pública, em Viçosa, MG, tendo como objetivo contribuir para a avaliação de riscos a que se expõem os usuários de cozinhas institucionais semelhantes, por meio da avaliação do potencial que superfícies de bancadas de aço inox representam como fontes de contaminação dos alimentos por Bacillus cereus. A presença do microorganismo em superfícies de 24 bancadas que eventualmente entram em contato com alimentos crus e cozidos foi analisada em duas ocasiões distintas, por meio da técnica do swab e semeadura em placas contendo meio MYP. A presença do microorganismo não foi detectada em 73% das amostras. Entre aquelas a partir das quais o patógeno foi recuperado, foram observadas contagens de até 60 UFC/cm2, valor registrado no setor de pré-preparo de vegetais. A simples presença do patógeno reforça a necessidade de higienização adequada, especialmente em locais onde a contaminação pode atingir alimentos prontos para consumo, de forma a prevenir a ocorrência de surtos de doenças de origem alimentar devidas a esse microorganismo.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 2 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 2 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 2 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188/6571Copyright (c) 2023 Renata Aparecida MENDES, Raquel Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Ana Íris Mendes COELHO, Selma Silva de OLIVEIRA, Maria do Socorro Lira COELHOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAparecida MENDES, Renata Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel Mendes COELHO, Ana Íris Silva de OLIVEIRA, Selma Lira COELHO, Maria do Socorro2023-08-11T18:02:56Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9188Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T18:02:56Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false
dc.title.none.fl_str_mv Food service environmental contamination by Bacillus cereus
Contaminação ambiental por Bacillus cereus em unidade de alimentação e nutrição
title Food service environmental contamination by Bacillus cereus
spellingShingle Food service environmental contamination by Bacillus cereus
Aparecida MENDES, Renata
Bacillus cereus
bacterial contamination
hygiene
food microbiology
institutional feeding
Bacillus cereus
contaminação bacteriana
higiene
microbiologia de alimentos
alimentação institucional
title_short Food service environmental contamination by Bacillus cereus
title_full Food service environmental contamination by Bacillus cereus
title_fullStr Food service environmental contamination by Bacillus cereus
title_full_unstemmed Food service environmental contamination by Bacillus cereus
title_sort Food service environmental contamination by Bacillus cereus
author Aparecida MENDES, Renata
author_facet Aparecida MENDES, Renata
Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel
Mendes COELHO, Ana Íris
Silva de OLIVEIRA, Selma
Lira COELHO, Maria do Socorro
author_role author
author2 Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel
Mendes COELHO, Ana Íris
Silva de OLIVEIRA, Selma
Lira COELHO, Maria do Socorro
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.author.fl_str_mv Aparecida MENDES, Renata
Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel
Mendes COELHO, Ana Íris
Silva de OLIVEIRA, Selma
Lira COELHO, Maria do Socorro
dc.subject.por.fl_str_mv Bacillus cereus
bacterial contamination
hygiene
food microbiology
institutional feeding
Bacillus cereus
contaminação bacteriana
higiene
microbiologia de alimentos
alimentação institucional
topic Bacillus cereus
bacterial contamination
hygiene
food microbiology
institutional feeding
Bacillus cereus
contaminação bacteriana
higiene
microbiologia de alimentos
alimentação institucional
description This study reports an evaluation performed at Food Service Federal University Viçosa in Southeast Brazil, as a contribution to estimate the risks that users of similar public food services are exposed to, by identifying environmental surface areas from which Bacillus cereus may be transferred to food. Samples have been collected in order to evaluate the environmental contamination, using the “swab” technique and surface platting in MYP agar, for expressing the number of CFU/cm2 in 24 stainless steel tables that may have contact with raw or cooked foods. Each table was analyzed twice. Although some samples did not exhibit contamination(73%), counts up to 60 CFU/cm2 were found, with the higher values being obtained from the vegetable pre-preparation section samples. The presence of this pathogen reinforces the need of using adequate sanitary procedures, especially in places where contamination may occur in ready to eat foods, in order to prevent food borne disease outbreaks due to the microrganism.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-08-11
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188
url https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188/6571
dc.rights.driver.fl_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv https://creativecommons.org/licenses/by/4.0
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
publisher.none.fl_str_mv Núcleo de Editoração – PUC-Campinas
dc.source.none.fl_str_mv Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 2 (2004): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 2 (2004): Revista de Nutrição
Revista de Nutrição; v. 17 n. 2 (2004): Revista de Nutrição
1678-9865
reponame:Revista de Nutrição
instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron:PUC_CAMP
instname_str Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
instacron_str PUC_CAMP
institution PUC_CAMP
reponame_str Revista de Nutrição
collection Revista de Nutrição
repository.name.fl_str_mv Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)
repository.mail.fl_str_mv ||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br
_version_ 1799126071985045504