Food service environmental contamination by Bacillus cereus
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188 |
Resumo: | This study reports an evaluation performed at Food Service Federal University Viçosa in Southeast Brazil, as a contribution to estimate the risks that users of similar public food services are exposed to, by identifying environmental surface areas from which Bacillus cereus may be transferred to food. Samples have been collected in order to evaluate the environmental contamination, using the “swab” technique and surface platting in MYP agar, for expressing the number of CFU/cm2 in 24 stainless steel tables that may have contact with raw or cooked foods. Each table was analyzed twice. Although some samples did not exhibit contamination(73%), counts up to 60 CFU/cm2 were found, with the higher values being obtained from the vegetable pre-preparation section samples. The presence of this pathogen reinforces the need of using adequate sanitary procedures, especially in places where contamination may occur in ready to eat foods, in order to prevent food borne disease outbreaks due to the microrganism. |
id |
PUC_CAMP-2_781540895c61474c0c5dc5ebf42e9cd3 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9188 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
Food service environmental contamination by Bacillus cereusContaminação ambiental por Bacillus cereus em unidade de alimentação e nutriçãoBacillus cereusbacterial contaminationhygienefood microbiologyinstitutional feedingBacillus cereuscontaminação bacterianahigienemicrobiologia de alimentosalimentação institucionalThis study reports an evaluation performed at Food Service Federal University Viçosa in Southeast Brazil, as a contribution to estimate the risks that users of similar public food services are exposed to, by identifying environmental surface areas from which Bacillus cereus may be transferred to food. Samples have been collected in order to evaluate the environmental contamination, using the “swab” technique and surface platting in MYP agar, for expressing the number of CFU/cm2 in 24 stainless steel tables that may have contact with raw or cooked foods. Each table was analyzed twice. Although some samples did not exhibit contamination(73%), counts up to 60 CFU/cm2 were found, with the higher values being obtained from the vegetable pre-preparation section samples. The presence of this pathogen reinforces the need of using adequate sanitary procedures, especially in places where contamination may occur in ready to eat foods, in order to prevent food borne disease outbreaks due to the microrganism.Este trabalho foi realizado em uma Unidade de Alimentação e Nutrição de uma universidade pública, em Viçosa, MG, tendo como objetivo contribuir para a avaliação de riscos a que se expõem os usuários de cozinhas institucionais semelhantes, por meio da avaliação do potencial que superfícies de bancadas de aço inox representam como fontes de contaminação dos alimentos por Bacillus cereus. A presença do microorganismo em superfícies de 24 bancadas que eventualmente entram em contato com alimentos crus e cozidos foi analisada em duas ocasiões distintas, por meio da técnica do swab e semeadura em placas contendo meio MYP. A presença do microorganismo não foi detectada em 73% das amostras. Entre aquelas a partir das quais o patógeno foi recuperado, foram observadas contagens de até 60 UFC/cm2, valor registrado no setor de pré-preparo de vegetais. A simples presença do patógeno reforça a necessidade de higienização adequada, especialmente em locais onde a contaminação pode atingir alimentos prontos para consumo, de forma a prevenir a ocorrência de surtos de doenças de origem alimentar devidas a esse microorganismo.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2023-08-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 2 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 2 (2004): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 17 n. 2 (2004): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188/6571Copyright (c) 2023 Renata Aparecida MENDES, Raquel Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Ana Íris Mendes COELHO, Selma Silva de OLIVEIRA, Maria do Socorro Lira COELHOhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessAparecida MENDES, Renata Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel Mendes COELHO, Ana Íris Silva de OLIVEIRA, Selma Lira COELHO, Maria do Socorro2023-08-11T18:02:56Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9188Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2023-08-11T18:02:56Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus Contaminação ambiental por Bacillus cereus em unidade de alimentação e nutrição |
title |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus |
spellingShingle |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus Aparecida MENDES, Renata Bacillus cereus bacterial contamination hygiene food microbiology institutional feeding Bacillus cereus contaminação bacteriana higiene microbiologia de alimentos alimentação institucional |
title_short |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus |
title_full |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus |
title_fullStr |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus |
title_full_unstemmed |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus |
title_sort |
Food service environmental contamination by Bacillus cereus |
author |
Aparecida MENDES, Renata |
author_facet |
Aparecida MENDES, Renata Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel Mendes COELHO, Ana Íris Silva de OLIVEIRA, Selma Lira COELHO, Maria do Socorro |
author_role |
author |
author2 |
Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel Mendes COELHO, Ana Íris Silva de OLIVEIRA, Selma Lira COELHO, Maria do Socorro |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Aparecida MENDES, Renata Monteiro Cordeiro de AZEREDO, Raquel Mendes COELHO, Ana Íris Silva de OLIVEIRA, Selma Lira COELHO, Maria do Socorro |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Bacillus cereus bacterial contamination hygiene food microbiology institutional feeding Bacillus cereus contaminação bacteriana higiene microbiologia de alimentos alimentação institucional |
topic |
Bacillus cereus bacterial contamination hygiene food microbiology institutional feeding Bacillus cereus contaminação bacteriana higiene microbiologia de alimentos alimentação institucional |
description |
This study reports an evaluation performed at Food Service Federal University Viçosa in Southeast Brazil, as a contribution to estimate the risks that users of similar public food services are exposed to, by identifying environmental surface areas from which Bacillus cereus may be transferred to food. Samples have been collected in order to evaluate the environmental contamination, using the “swab” technique and surface platting in MYP agar, for expressing the number of CFU/cm2 in 24 stainless steel tables that may have contact with raw or cooked foods. Each table was analyzed twice. Although some samples did not exhibit contamination(73%), counts up to 60 CFU/cm2 were found, with the higher values being obtained from the vegetable pre-preparation section samples. The presence of this pathogen reinforces the need of using adequate sanitary procedures, especially in places where contamination may occur in ready to eat foods, in order to prevent food borne disease outbreaks due to the microrganism. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-08-11 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9188/6571 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 17 No. 2 (2004): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 17 Núm. 2 (2004): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 17 n. 2 (2004): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071985045504 |