Food social space: a tool to study food patterns
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2003 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9138 |
Resumo: | Thinking food from Social Sciences implies overcoming certain epistemological obstacles which have rooted in theoretical positions since the foundation of this discipline: the positivism and the social autonomy. The concept of social space suggested by Georges Condominas to understand the interrelations between a human group and his background finds in food an application field particularly fruitful. Thus, we have suggested the concept of “food social space” as a tool to study the food patterns. The “food social space” marks the bioanthropological connection of a human group to his background. It gathers six main dimensions:the eatable products, the food production, the culinary aspect, the food habits, the temporality and the social differentiations. A food pattern is a particular configuration of the food social space. |
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Food social space: a tool to study food patternsO espaço social alimentar: um instrumento para o estudo dos modelos alimentaresfood sociologyfeeding behaviortastehuman nutritionfood anthropologyfood habitssociologia da alimentaçãocomportamento alimentargostonutrição humanaantropologia da alimentaçãohábitos alimentaresThinking food from Social Sciences implies overcoming certain epistemological obstacles which have rooted in theoretical positions since the foundation of this discipline: the positivism and the social autonomy. The concept of social space suggested by Georges Condominas to understand the interrelations between a human group and his background finds in food an application field particularly fruitful. Thus, we have suggested the concept of “food social space” as a tool to study the food patterns. The “food social space” marks the bioanthropological connection of a human group to his background. It gathers six main dimensions:the eatable products, the food production, the culinary aspect, the food habits, the temporality and the social differentiations. A food pattern is a particular configuration of the food social space.Pensar a alimentação a partir das Ciências Sociais supõe a superação de certos obstáculos epistemológicos que baseiam as posições teóricas da fundação dessa disciplina: o positivismo e a autonomia do social. O conceito de espaço social proposto por Georges Condominas para compreender as inter-relações entre um grupamento humano e o seu meio encontra na alimentação um campo de aplicação particularmente fecundo. Assim, propõe-se o conceito de “espaço social alimentar” como um instrumento de estudo dos modelos alimentares, assinalando a conexão bioantropológica de um grupamento humano ao seu meio. Nele destacam-seseis dimensões principais que focalizam espaços e sistemas diversos: o comestível, a produção alimentar, o culinário, os hábitos de consumo alimentar, a temporalidade e as diferenciações sociais. Um modelo alimentar é uma configuração particular do espaço social alimentar.Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2003-09-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9138Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 16 No. 3 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 16 Núm. 3 (2003): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 16 n. 3 (2003): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9138/6522Copyright (c) 2023 Jean-Pierre POULAIN, Rossana Pacheco da Costa PROENÇAhttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessPOULAIN, Jean-Pierre Pacheco da Costa PROENÇA, Rossana 2024-04-08T14:11:27Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9138Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T14:11:27Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
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