USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2001 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista de Nutrição |
Texto Completo: | https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9000 |
Resumo: | The present study is part of a major project, entitled “Assessment of Public Policy in Food and Nutrition Implemented in the state of Bahia, between 1994-1997”. The objective was to recognise how alternative food is being used in population with low income in Bahia as well as to identify their perceptions of these practices. Questionnaires were applied in 1.380 domiciles in urban and ruralareas spread over 36 cities. The study revealed that 57.2% of the population has already heard about alternative food and, among these, 46.8% have used this food strategy. The main disseminator of the use of alternative food was, as expected, the “Pastoral da Criança”(Social Organization of the Catholic Church for Children) referred by 33.6% of the interviewees. This study also observed that 70.7% of the interviewees demonstrated a positive perception about alternative food as a strategy that contributes to improve the health conditions. |
id |
PUC_CAMP-2_4a9560e74113d05b26b4f59b8946b275 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9000 |
network_acronym_str |
PUC_CAMP-2 |
network_name_str |
Revista de Nutrição |
repository_id_str |
|
spelling |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDYUSO E PERCEPÇÕES DA ALIMENTAÇÃO ALTERNATIVA NO ESTADO DA BAHIA: UM ESTUDO PRELIMINARalternative foodnutritionfood habitsfeeding methodsalimentação alternativanutriçãohábitos alimentaresmétodos de alimentaçãoThe present study is part of a major project, entitled “Assessment of Public Policy in Food and Nutrition Implemented in the state of Bahia, between 1994-1997”. The objective was to recognise how alternative food is being used in population with low income in Bahia as well as to identify their perceptions of these practices. Questionnaires were applied in 1.380 domiciles in urban and ruralareas spread over 36 cities. The study revealed that 57.2% of the population has already heard about alternative food and, among these, 46.8% have used this food strategy. The main disseminator of the use of alternative food was, as expected, the “Pastoral da Criança”(Social Organization of the Catholic Church for Children) referred by 33.6% of the interviewees. This study also observed that 70.7% of the interviewees demonstrated a positive perception about alternative food as a strategy that contributes to improve the health conditions.O presente estudo faz parte de um projeto maior, intitulado “Avaliação das Políticas Públicas na Área de Alimentação e Nutrição Implementadas no Estado da Bahia, no período de 1994 a 1997”. Teve como objetivo reconhecer como vem se dando o uso da alimentação alternativa nas populações de baixa renda no Estado da Bahia, bem como identificar a percepção que as mesmas têm sobre esta prática. Foram aplicados questionários em 1.380 domicílios distribuídos em localidades urbanas e rurais de 36 municípios. O estudo revelou que 57,2% da população estudada já ouviu falar da alimentação alternativa e, deste percentual, 46,8% fazem uso desta prática. O principal veiculador do uso da alimentação alternativa, conforme esperado, foi a Pastoral da Criança, referida por 33,6% dos entrevistados. Do total dos entrevistados, 70,7% demonstraram uma percepção positiva sobre a alimentação alternativa como uma estratégia que contribui para a melhoria das condições de saúde. Núcleo de Editoração – PUC-Campinas2001-12-25info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9000Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 14 No. Suplemento (2001): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; Vol. 14 Núm. Suplemento (2001): Revista de NutriçãoRevista de Nutrição; v. 14 n. Suplemento (2001): Revista de Nutrição1678-9865reponame:Revista de Nutriçãoinstname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)instacron:PUC_CAMPporhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9000/6395Copyright (c) 2023 Lígia Amparo da Silva SANTOS, Aline Maria Peixoto LIMA, Ivana Vieira PASSOS, Leonor Maria Pacheco SANTOS, Micheli Dantas SOARES, Sandra Maria Chaves dos SANTOShttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Amparo da Silva SANTOS, LígiaPeixoto LIMA, Aline Maria Vieira PASSOS, IvanaPacheco SANTOS, Leonor MariaDantas SOARES, Micheli Chaves dos SANTOS, Sandra Maria 2024-04-08T13:21:46Zoai:ojs.periodicos.puc-campinas.edu.br:article/9000Revistahttp://www.scielo.br/rnPRIhttps://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/oai||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br1678-98651415-5273opendoar:2024-04-08T13:21:46Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY USO E PERCEPÇÕES DA ALIMENTAÇÃO ALTERNATIVA NO ESTADO DA BAHIA: UM ESTUDO PRELIMINAR |
title |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY |
spellingShingle |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY Amparo da Silva SANTOS, Lígia alternative food nutrition food habits feeding methods alimentação alternativa nutrição hábitos alimentares métodos de alimentação |
title_short |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY |
title_full |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY |
title_fullStr |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY |
title_full_unstemmed |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY |
title_sort |
USE AND PERCEPTIONS OF ALTERNATIVE FOOD IN THE STATE OF BAHIA: A PRELIMINARY STUDY |
author |
Amparo da Silva SANTOS, Lígia |
author_facet |
Amparo da Silva SANTOS, Lígia Peixoto LIMA, Aline Maria Vieira PASSOS, Ivana Pacheco SANTOS, Leonor Maria Dantas SOARES, Micheli Chaves dos SANTOS, Sandra Maria |
author_role |
author |
author2 |
Peixoto LIMA, Aline Maria Vieira PASSOS, Ivana Pacheco SANTOS, Leonor Maria Dantas SOARES, Micheli Chaves dos SANTOS, Sandra Maria |
author2_role |
author author author author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Amparo da Silva SANTOS, Lígia Peixoto LIMA, Aline Maria Vieira PASSOS, Ivana Pacheco SANTOS, Leonor Maria Dantas SOARES, Micheli Chaves dos SANTOS, Sandra Maria |
dc.subject.por.fl_str_mv |
alternative food nutrition food habits feeding methods alimentação alternativa nutrição hábitos alimentares métodos de alimentação |
topic |
alternative food nutrition food habits feeding methods alimentação alternativa nutrição hábitos alimentares métodos de alimentação |
description |
The present study is part of a major project, entitled “Assessment of Public Policy in Food and Nutrition Implemented in the state of Bahia, between 1994-1997”. The objective was to recognise how alternative food is being used in population with low income in Bahia as well as to identify their perceptions of these practices. Questionnaires were applied in 1.380 domiciles in urban and ruralareas spread over 36 cities. The study revealed that 57.2% of the population has already heard about alternative food and, among these, 46.8% have used this food strategy. The main disseminator of the use of alternative food was, as expected, the “Pastoral da Criança”(Social Organization of the Catholic Church for Children) referred by 33.6% of the interviewees. This study also observed that 70.7% of the interviewees demonstrated a positive perception about alternative food as a strategy that contributes to improve the health conditions. |
publishDate |
2001 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2001-12-25 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9000 |
url |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9000 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://periodicos.puc-campinas.edu.br/nutricao/article/view/9000/6395 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0 |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
publisher.none.fl_str_mv |
Núcleo de Editoração – PUC-Campinas |
dc.source.none.fl_str_mv |
Brazilian Journal of Nutrition; Vol. 14 No. Suplemento (2001): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; Vol. 14 Núm. Suplemento (2001): Revista de Nutrição Revista de Nutrição; v. 14 n. Suplemento (2001): Revista de Nutrição 1678-9865 reponame:Revista de Nutrição instname:Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) instacron:PUC_CAMP |
instname_str |
Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
instacron_str |
PUC_CAMP |
institution |
PUC_CAMP |
reponame_str |
Revista de Nutrição |
collection |
Revista de Nutrição |
repository.name.fl_str_mv |
Revista de Nutrição - Pontifícia Universidade Católica de Campinas (PUC-CAMPINAS) |
repository.mail.fl_str_mv |
||sbi.submissionrn@puc-campinas.edu.br |
_version_ |
1799126071329685504 |