Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4195 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_1197f7726eed04747b74210e150acbdf |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4195 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitonaExtraction and microencapsulation of bioactive compounds from olive oil processing solid wastesolive oil solid wastesupercritical CO2bioactive compoundsantioxidant activityencapsulationspray dryingMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe food industry by-products such as olive oil processing solid waste are an important source of natural bioactive compounds. The aim of the present work was to extract bioactive compounds from olive pomace using supercritical carbon dioxide extraction and to investigate the viability of their encapsulation in a food-stuff carrier as a way of protection from antioxidant properties losses. Several supercritical extractions were performed at a 250 bar and a 40 ºC with and without pre-treatments and levels of moisture content were also tested. Yields between 8 and 12% (w/w) were achieved and fatty acid content, sterols and total poliphenolic compounds were evaluated in all supercritical extracts. Since there are a strong correlation between antioxidant activity and poliphenolic compounds, the two most representative phenols, hydroxytyrosol and tyrosol, were identified and quantified. Antioxidant activity was also investigated using ORAC and HORAC methods. Extraction of bioactive compounds from olive pomace in soxhlet apparatus were also carried out for control and yields of 13% (w/w) were achieved. Encapsulation of the most bioactive extract achieved was performed by spray-drying using inulin as the wall material and antioxidant activity was evaluated.ISA/UTLBeirão da Costa, Maria LuísaDuarte, Catarina MartinsRepositório da Universidade de LisboaDuarte, Cláudia Sofia Caeiro2012-03-27T15:10:59Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4195porDuarte, Cláudia Sofia Caeiro - Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:12Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4195Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:54.374327Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona Extraction and microencapsulation of bioactive compounds from olive oil processing solid wastes |
title |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona |
spellingShingle |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona Duarte, Cláudia Sofia Caeiro olive oil solid waste supercritical CO2 bioactive compounds antioxidant activity encapsulation spray drying |
title_short |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona |
title_full |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona |
title_fullStr |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona |
title_full_unstemmed |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona |
title_sort |
Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona |
author |
Duarte, Cláudia Sofia Caeiro |
author_facet |
Duarte, Cláudia Sofia Caeiro |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Beirão da Costa, Maria Luísa Duarte, Catarina Martins Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Duarte, Cláudia Sofia Caeiro |
dc.subject.por.fl_str_mv |
olive oil solid waste supercritical CO2 bioactive compounds antioxidant activity encapsulation spray drying |
topic |
olive oil solid waste supercritical CO2 bioactive compounds antioxidant activity encapsulation spray drying |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-03-27T15:10:59Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4195 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4195 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Duarte, Cláudia Sofia Caeiro - Extracção e encapsulamento de compostos bioactivos do bagaço de azeitona. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130995253837824 |