Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4034 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_51f759a42117832ef52f0f058adde110 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4034 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grãoroasted coffeeshelf-lifesensory analysisphysical-chemical analysisagingMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe aging process of commercial roasted coffee, throughout its shelf-life, is little known. In this work we studied a commercial blend of roasted coffee beans during their shelf-life, in order to understand the changes that occur at the sensory and physico-chemical composition, and to identify possible indices of aging. Samples with 0, 6, 12, 18 and 24 months of storage were subjected to descriptive sensory analysis and physical-chemical (moisture content, aqueous extract, fat, fatty acids, color, titratable acidity, pH, peroxide, caffeine and trigonelline). It was concluded that aging was developed in two main phases. In the first (up to 12-18 months), the characteristic flavor, color, body and bitterness intensity decreased but acidity, peroxides, the metallic flavor, color, and trigonelline increased, mainly due to the hydrolysis reactions fat. In the second phase (18-24 months) continued to increase the humidity and the rancid flavor, the bitterness seems to have diminished. The fat changes have evolved in relation to the previous phase, being particularly evident the effects of oxidation reactions, which determined, sensory, the end of life of the blend studied.ISA/UTLAlmeida, Maria Helena GuimarãesBrazão, Ana CristinaRepositório da Universidade de LisboaMarques, João Manuel Simões da Silva2012-03-14T11:50:57Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4034porMarques, João Manuel Simões da Silva - Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:03Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4034Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:46.317244Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
title |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
spellingShingle |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão Marques, João Manuel Simões da Silva roasted coffee shelf-life sensory analysis physical-chemical analysis aging |
title_short |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
title_full |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
title_fullStr |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
title_full_unstemmed |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
title_sort |
Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão |
author |
Marques, João Manuel Simões da Silva |
author_facet |
Marques, João Manuel Simões da Silva |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Almeida, Maria Helena Guimarães Brazão, Ana Cristina Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Marques, João Manuel Simões da Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
roasted coffee shelf-life sensory analysis physical-chemical analysis aging |
topic |
roasted coffee shelf-life sensory analysis physical-chemical analysis aging |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-03-14T11:50:57Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4034 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4034 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Marques, João Manuel Simões da Silva - Transformações físico-químicas e sensoriais durante o envelhecimento de café torrado em grão. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130994170658816 |