Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2022 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | https://hdl.handle.net/1822/82673 |
Resumo: | Dissertação de mestrado integrado em Psicologia |
id |
RCAP_5f8740339b79151fbc03671f78b90194 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:repositorium.sdum.uminho.pt:1822/82673 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal studyImpacto do Lockdown do COVID-19 no consumo de snacks em alunos portugueses - um estudo longitudinalSnackLockdownCOVID-19SnackingStudentsCiências Sociais::PsicologiaDissertação de mestrado integrado em PsicologiaEm 2020, o mundo foi afetado pelo coronavírus. Pessoas por todo o mundo tiveram que lidar com o Lockdown e distanciamento social, permanecendo a maior parte do tempo em casa. As crianças tiveram de se adaptar às consequências do Lockdown e distanciamento social, tais como trabalho remoto e tele-escola. O COVID-19 afetou a vida de muitas pessoas, incluindo os padrões alimentares e consumo de snacks. O objetivo deste estudo foi analisar o impacto do COVID-19 no comportamento alimentar dos alunos, recorrendo ao Healthy Eating Index. Este estudo conta com uma amostra de 726 alunos, 328 rapazes (52.6%) de 36 turmas do 5º ao 12º ano de escolaridade, de duas escolas publicas no norte de Portugal. Os dados foram recolhidos no ano letivo 2020/2021, pré, durante e pós Lockdown. Cerca de 90% dos alunos tomou o pequeno-almoço, e a maioria consumiu snacks e trouxe os seus snacks de casa. No total, houve uma melhoria na qualidade dos snacks consumidos durante o Lockdown.In 2020, the world was affected by the coronavirus disease. People around the globe experienced Lockdown and social distancing, staying at home most of the time. Children had to adapt to Lockdown and social distancing, imposing unusual circumstances, such as remote working and online schooling. The COVID-19 pandemic affected many life spheres of the individuals, including feeding patterns and snack intake. The main goal of this study was to analyze the impact of the COVID-19 pandemic in children snacking patterns using the Healthy Eating Index. This study analyses data from a sample of 726 students, 382 males (52.6%), from 36 classes of the late elementary (i.e. 5th grade) through high school (i.e. 12th grade), from two public schools in the north of Portugal. Data were collected in 5 moments during de 2020/2021 school year, in pre, during, and post Lockdown moments. Almost 90% of the students took breakfast, the majority snacked and choose to bring their snacks from home. There was an increase in the quality of the snacks consumed during Lockdown.Rosário, PedroMagalhães, PaulaUniversidade do MinhoGarcia, Francisco Granado Mota2022-12-122022-12-12T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttps://hdl.handle.net/1822/82673eng203143604info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-07-21T12:46:34Zoai:repositorium.sdum.uminho.pt:1822/82673Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T19:44:33.969360Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study Impacto do Lockdown do COVID-19 no consumo de snacks em alunos portugueses - um estudo longitudinal |
title |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study |
spellingShingle |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study Garcia, Francisco Granado Mota Snack Lockdown COVID-19 Snacking Students Ciências Sociais::Psicologia |
title_short |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study |
title_full |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study |
title_fullStr |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study |
title_full_unstemmed |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study |
title_sort |
Impact of COVID-19 Lockdown in snack consumption in portuguese students - a longitudinal study |
author |
Garcia, Francisco Granado Mota |
author_facet |
Garcia, Francisco Granado Mota |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Rosário, Pedro Magalhães, Paula Universidade do Minho |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Garcia, Francisco Granado Mota |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Snack Lockdown COVID-19 Snacking Students Ciências Sociais::Psicologia |
topic |
Snack Lockdown COVID-19 Snacking Students Ciências Sociais::Psicologia |
description |
Dissertação de mestrado integrado em Psicologia |
publishDate |
2022 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2022-12-12 2022-12-12T00:00:00Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://hdl.handle.net/1822/82673 |
url |
https://hdl.handle.net/1822/82673 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
203143604 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799133007332769792 |