Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2012 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/5283 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Agronómica - Horticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_61d344d65d4475dfa1fe80564938d835 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/5283 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladeninaappleFujimatamitron6-benzyladenine1-naphthaleneacetic acidfruit chemical thinningMestrado em Engenharia Agronómica - Horticultura e Viticultura - Instituto Superior de AgronomiaThe effectiveness of 6-benzyladenine (6-BA, 150 mg/L), 1-naphthaleneacetic acid + 6- benzyladenine (ANA 10 mg/L + 6-BA 100 mg/L) and metamitron (165; 165+165; 247.5 mg/L) were analyzed in 6 years old apple ‘Fuji’ grafted on M7, considering simple, double or combined applications. Production per hectare, average fruit weight and commercial fruit production were not significantly different between the different methods however, there were significant differences between these treatments when considering the highest fruit size class. All the chemical thinning methods led to a reduction in the total number of fruits/BSA (cm2) and in the average number of fruits/100 fruit clusters. The methods ANA+6-BA and metamitron at 247.5 mg/L showed highest efficiency and metamitron at 247.5 mg/L resulted in the best global results: average fruit weight of 175.6 g and average diameter of 77 mm. The lower efficiency of 6-BA at 150 mg/L was due probably to adverse weather conditions that occurred 2-3 days after the product application. Chemical thinning is more favorable than manual thinning due to excessive cost of the second and to the lack of available labour.ISA/UTLOliveira, Cristina Maria Moniz SimõesMota, Mariana GomesRepositório da Universidade de LisboaLeal, Luís Miguel Travessa2013-03-06T11:43:21Z20122012-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/5283porLeal, L.M.T. - Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina. Lisboa: ISA, 2012, 58 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:36:13Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/5283Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:51.883082Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
title |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
spellingShingle |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina Leal, Luís Miguel Travessa apple Fuji matamitron 6-benzyladenine 1-naphthaleneacetic acid fruit chemical thinning |
title_short |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
title_full |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
title_fullStr |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
title_full_unstemmed |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
title_sort |
Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina |
author |
Leal, Luís Miguel Travessa |
author_facet |
Leal, Luís Miguel Travessa |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Oliveira, Cristina Maria Moniz Simões Mota, Mariana Gomes Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Leal, Luís Miguel Travessa |
dc.subject.por.fl_str_mv |
apple Fuji matamitron 6-benzyladenine 1-naphthaleneacetic acid fruit chemical thinning |
topic |
apple Fuji matamitron 6-benzyladenine 1-naphthaleneacetic acid fruit chemical thinning |
description |
Mestrado em Engenharia Agronómica - Horticultura e Viticultura - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2012 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2012 2012-01-01T00:00:00Z 2013-03-06T11:43:21Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/5283 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/5283 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Leal, L.M.T. - Monda de frutos em macieira Fuji com matamitrão, ácido 1-naftilacético e 6-benziladenina. Lisboa: ISA, 2012, 58 p. |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799131004529541120 |