Segurança alimentar em cantinas escolares
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2011 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/4478 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_67c4ce6358cdd3f36172ffa8baa18b6a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4478 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Segurança alimentar em cantinas escolaresfood safetyHACCPschool canteensMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaTo ensure food quality and prevent diseases transmitted by them, it is important to control the conditions of production and distribution, as well as, safety offered to children in schools. The aims of this study were the analysis of hygiene and safety processes regarding the preparation of meals in school canteens, as well as the development of a HACCP plan for use in these canteens. To help this analysis, a Checklist of 131 points was drawn up, grouped in 13 areas, from the reception of raw materials to distribution. It was applied in three different canteens with specific conditions. The development of the HACCP plan was made from scratch, considering the prerequisites for implementing the principles of the system, hazard analysis, the determination of measures and critical control points, and limits. The results obtained in the Checklist showed a compliance rate of 48.64 to 68.83% with a greater number of non-conformities related to facilities, cleanliness, hygiene, and cooking. It was concluded that in order to better guarantee the safety of cooked meals, it would be necessary to correct some non-conformities. Both the Checklist and the HACCP plan proposed here will enable the targeting of remedial actions in these institutions, contributing to provide healthy meals, with good quality at a particularly vulnerable group of population.ISA/UTLBrito, Maria Luísa de CastroRepositório da Universidade de LisboaHilário, Sara Elisabete Antunes2012-06-29T14:48:04Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4478porHilário, Sara Elisabete Antunes - Segurança alimentar em cantinas escolares. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:27Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4478Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:07.779579Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
title |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
spellingShingle |
Segurança alimentar em cantinas escolares Hilário, Sara Elisabete Antunes food safety HACCP school canteens |
title_short |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
title_full |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
title_fullStr |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
title_full_unstemmed |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
title_sort |
Segurança alimentar em cantinas escolares |
author |
Hilário, Sara Elisabete Antunes |
author_facet |
Hilário, Sara Elisabete Antunes |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Brito, Maria Luísa de Castro Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Hilário, Sara Elisabete Antunes |
dc.subject.por.fl_str_mv |
food safety HACCP school canteens |
topic |
food safety HACCP school canteens |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2011 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2011 2011-01-01T00:00:00Z 2012-06-29T14:48:04Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/4478 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/4478 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
Hilário, Sara Elisabete Antunes - Segurança alimentar em cantinas escolares. Lisboa: ISA, 2011 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA/UTL |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130997985378304 |