Segurança alimentar em cantinas escolares

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Hilário, Sara Elisabete Antunes
Data de Publicação: 2011
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/4478
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
id RCAP_67c4ce6358cdd3f36172ffa8baa18b6a
oai_identifier_str oai:www.repository.utl.pt:10400.5/4478
network_acronym_str RCAP
network_name_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository_id_str 7160
spelling Segurança alimentar em cantinas escolaresfood safetyHACCPschool canteensMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaTo ensure food quality and prevent diseases transmitted by them, it is important to control the conditions of production and distribution, as well as, safety offered to children in schools. The aims of this study were the analysis of hygiene and safety processes regarding the preparation of meals in school canteens, as well as the development of a HACCP plan for use in these canteens. To help this analysis, a Checklist of 131 points was drawn up, grouped in 13 areas, from the reception of raw materials to distribution. It was applied in three different canteens with specific conditions. The development of the HACCP plan was made from scratch, considering the prerequisites for implementing the principles of the system, hazard analysis, the determination of measures and critical control points, and limits. The results obtained in the Checklist showed a compliance rate of 48.64 to 68.83% with a greater number of non-conformities related to facilities, cleanliness, hygiene, and cooking. It was concluded that in order to better guarantee the safety of cooked meals, it would be necessary to correct some non-conformities. Both the Checklist and the HACCP plan proposed here will enable the targeting of remedial actions in these institutions, contributing to provide healthy meals, with good quality at a particularly vulnerable group of population.ISA/UTLBrito, Maria Luísa de CastroRepositório da Universidade de LisboaHilário, Sara Elisabete Antunes2012-06-29T14:48:04Z20112011-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/4478porHilário, Sara Elisabete Antunes - Segurança alimentar em cantinas escolares. Lisboa: ISA, 2011info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:35:27Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/4478Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:52:07.779579Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
dc.title.none.fl_str_mv Segurança alimentar em cantinas escolares
title Segurança alimentar em cantinas escolares
spellingShingle Segurança alimentar em cantinas escolares
Hilário, Sara Elisabete Antunes
food safety
HACCP
school canteens
title_short Segurança alimentar em cantinas escolares
title_full Segurança alimentar em cantinas escolares
title_fullStr Segurança alimentar em cantinas escolares
title_full_unstemmed Segurança alimentar em cantinas escolares
title_sort Segurança alimentar em cantinas escolares
author Hilário, Sara Elisabete Antunes
author_facet Hilário, Sara Elisabete Antunes
author_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv Brito, Maria Luísa de Castro
Repositório da Universidade de Lisboa
dc.contributor.author.fl_str_mv Hilário, Sara Elisabete Antunes
dc.subject.por.fl_str_mv food safety
HACCP
school canteens
topic food safety
HACCP
school canteens
description Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
publishDate 2011
dc.date.none.fl_str_mv 2011
2011-01-01T00:00:00Z
2012-06-29T14:48:04Z
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/masterThesis
format masterThesis
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv http://hdl.handle.net/10400.5/4478
url http://hdl.handle.net/10400.5/4478
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv Hilário, Sara Elisabete Antunes - Segurança alimentar em cantinas escolares. Lisboa: ISA, 2011
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
publisher.none.fl_str_mv ISA/UTL
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron:RCAAP
instname_str Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
instacron_str RCAAP
institution RCAAP
reponame_str Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
collection Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
repository.name.fl_str_mv Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação
repository.mail.fl_str_mv
_version_ 1799130997985378304