Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2010 |
Tipo de documento: | Dissertação |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
Texto Completo: | http://hdl.handle.net/10400.5/3146 |
Resumo: | Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
id |
RCAP_6fdbb74a778cd6f675606cf65e01593e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.repository.utl.pt:10400.5/3146 |
network_acronym_str |
RCAP |
network_name_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository_id_str |
7160 |
spelling |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivosOriganum virens L.extractantioxidant activityRancimatQuencherMestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaThe objectives of this study concern in evaluate the antioxidant capability of potentially rich matrices. The antioxidant activity of the oregano (Origanum virens L.), essential oregano oil resulting from the hydro distillation and Soxhlet extraction, lyophilized tomato industrial waste, olive industrial waste and natural and commercial blueberry juice was evaluated. The study was started by applying the Rancimat method to oregano and its extracts observing the use of several extracts as well as its evolution through time. The Quencher method based on radical scavenging ability, allows the evolution of antioxidant ability on solids matrices avoiding by this way extraction procedures. , therefore obtaining results that are closer to reality. These methods were applied to various natural matrices. It was concluded that Quencher method allows a more rapid assessment of the activity of the compounds, but is influenced by the nature of the solid matrix. From results we can conclude that whole oregano presents a greater antioxidant power than any of its extracts, tomato and olive by-products. We can also conclude that natural blueberry juice is richer in antioxidants than commercial blueberry juice.ISABeirão da Costa, Maria LuísaRepositório da Universidade de LisboaPereira, Mariana Oliveira de Sousa2011-05-04T13:58:15Z20102010-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/3146porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:34:18Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/3146Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:51:04.298261Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
title |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
spellingShingle |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos Pereira, Mariana Oliveira de Sousa Origanum virens L. extract antioxidant activity Rancimat Quencher |
title_short |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
title_full |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
title_fullStr |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
title_full_unstemmed |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
title_sort |
Estudo comparativo de métodos de avaliação da capacidade antioxidante de compostos bioactivos |
author |
Pereira, Mariana Oliveira de Sousa |
author_facet |
Pereira, Mariana Oliveira de Sousa |
author_role |
author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Beirão da Costa, Maria Luísa Repositório da Universidade de Lisboa |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Pereira, Mariana Oliveira de Sousa |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Origanum virens L. extract antioxidant activity Rancimat Quencher |
topic |
Origanum virens L. extract antioxidant activity Rancimat Quencher |
description |
Mestrado em Engenharia Alimentar - Instituto Superior de Agronomia |
publishDate |
2010 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2010 2010-01-01T00:00:00Z 2011-05-04T13:58:15Z |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/masterThesis |
format |
masterThesis |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
http://hdl.handle.net/10400.5/3146 |
url |
http://hdl.handle.net/10400.5/3146 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
publisher.none.fl_str_mv |
ISA |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação instacron:RCAAP |
instname_str |
Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
instacron_str |
RCAAP |
institution |
RCAAP |
reponame_str |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
collection |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informação |
repository.mail.fl_str_mv |
|
_version_ |
1799130986281172992 |