Implementação do Sistema de Segurança Alimentar NP EN ISO 22000:2005 numa unidade de cozinhados de truta (Oncorhynchus mykiss)

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Almeida, Arlindo Pereira de
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Dissertação
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)
Texto Completo: http://hdl.handle.net/10400.5/8306
Resumo: Mestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de Agronomia
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spelling Implementação do Sistema de Segurança Alimentar NP EN ISO 22000:2005 numa unidade de cozinhados de truta (Oncorhynchus mykiss)food safetyNP EN 22000:2005HACCPmarinate troutsmoked troutMestrado em Engenharia Alimentar - Qualidade e Segurança Alimentar - Instituto Superior de AgronomiaWith the purpose to fulfill the actual legislation which regulates the production of canned fish and to obtain the certification in this area of business, the study and implementation of the System of Management and Food Security (SGSA) was carried out, through the application of the requirements mentioned in the NP EN ISO 22000:2005. After the cooked foods were characterized, a rigorous and systemized analysis was undertaken using the Decision Tree for the application of the HACCP system, as much for the raw material as for the stages of the food confection process. For the canned trout on marinate sauce, two critical control points (PCC’s) and four operational prerequisites (PPRO’s) were identified. As for the confection of the smoked salmon trout fillets, canned on olive oil, two PCC’s and three PPRO’S were identified. Maps, which accompany the cooked food confection process, were elaborated, facilitating its traceability. To ensure the effectiveness of the SGSA, a prerequisites program was implemented with control measures for the water quality, the raw materials, hygiene and staff sanitizing, facilities, equipment and accessories, with the purpose of keeping an hygienic and appropriate environment for the food confectionISA/ULMatos, Teresa de Jesus da SilvaRepositório da Universidade de LisboaAlmeida, Arlindo Pereira de2015-03-25T10:48:24Z20142014-01-01T00:00:00Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/masterThesisapplication/pdfhttp://hdl.handle.net/10400.5/8306TID:201845636porAlmeida, A.P. - Implementação do Sistema de Segurança Alimentar NP EN ISO 22000:2005 numa unidade de cozinhados de truta (Oncorhynchus mykiss). Lisboa: ISA, 2014, 138 p.info:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos)instname:Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãoinstacron:RCAAP2023-03-06T14:38:55Zoai:www.repository.utl.pt:10400.5/8306Portal AgregadorONGhttps://www.rcaap.pt/oai/openaireopendoar:71602024-03-19T16:55:21.524848Repositório Científico de Acesso Aberto de Portugal (Repositórios Cientìficos) - Agência para a Sociedade do Conhecimento (UMIC) - FCT - Sociedade da Informaçãofalse
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